Cross voor Iserbyt was voorbij voor het goed en wel begonnen was

Europees Kampioen Eli Iserbyt mocht op de Citadel van Namen meteen de zege vergeten na schakelproblemen met zijn fiets. Hij moest na amper één minuut na de start te voet lopen naar de materiaalpost.

Het was meteen over en uit voor Iserbyt.©JASPER JACOBS Belga
Het was meteen over en uit voor Iserbyt.©JASPER JACOBS Belga

Wereldkampioen Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft zondag de Citadelcross in Namen gewonnen. In de tweede wereldbekermanche van het seizoen eindigde de Nederlander na een spektakelstuk voor Wout van Aert en de Brit Tom Pidcock.

Topfavoriet Eli Iserbyt zag de zege meteen aan zijn neus voorbijgaan na fietsproblemen bij de start. Vier minuten later kreeg hij een nieuwe fiets te pakken. De Citadelcross is een vloek voor Iserbyt. Vorig jaar verdwijn hij onderkoeld uit de wedstrijd, nu door fietsproblemen.

Voor het eerst dit seizoen verschenen alle toppers aan de start in Namen. Na een intense strijd kwam Van der Poel, die vorige week bij zijn rentree in het veld triomfeerde in de Scheldecross, uiteindelijk als eerste over de meet. Drie tellen later finishte Van Aert als tweede. Pidcock, die lang op kop reed, vervolledigde het podium op elf seconden.

Van de laatste zes edities van de Citadelcross in Namen won Mathieu van der Poel er vijf, in 2017 was Wout van Aert er aan het feest.

In de wereldbeker staan dit seizoen slechts vijf manches op het programma, een pak minder dan de voorziene veertien omdat heel wat organisatoren een cross gezien de coronacrisis niet meer zagen zitten. Daarmee is de wereldbeker het zwaarst getroffen van de drie regelmatigheidscriteriums.

(Belga/xcom)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.