Alicia Franck wint na lange solo

Suzanne Verhoeven, Alicia Franck en Amira Mellor. © (Foto BELGA)
Bron: Belga

Alicia Franck (Proximus-Alphamotorhomes) heeft donderdag de Kermiscross in het West-Vlaamse Ardooie op haar naam gebracht. De 26-jarige haalde het na een solo die ze opzette voor het ingaan van de tweede van vier ronden. Suzanne Verhoeven finishte op de dichtste ereplaats. De Britse Amira Mellor vervolledigde het podium.

Het was Franck die de beste start nam met in haar kielzog de Nederlandse Maud Kaptheijns, de Spaanse Lucia Gonzalez Blanco, Suzanne Verhoeven en Amira Mellor. Al vrij vlug zonderden Franck en Mellor zich af van de rest. Achter dit duo volgde met Verhoeven en Kaptheijns een ander tweetal. Een groepje met zes rensters waar Marthe Truyen, Jana Dobbelaere, Lucia Gonzalez Blanco, Karen Verhestraeten, Xan Crees en Laura Verdonschot deel van uitmaakten volgde wat verderop.

Net voor het ingaan van de tweede ronde versnelde Alicia Franck en liet haar metgezel Mellor in de steek. Verhoeven had zich ondertussen ontdaan van Kaptheijns en ging op jacht naar de tweede plaats. Aan de suprematie van Alicia Franck was niets te doen en stelselmatig bouwde ze haar voorsprong uit. Verhoeven van haar kant vervoegde Mellor en liet de Britse al vrij snel in de steek.

Franck trok de slotronde in met een voorsprong van een halve minuut op Verhoeven die op zich eveneens al een geruststellende marge had opgebouwd. Aan die posities veranderde niets meer en zo kon Alicia Frank in Ardooie haar eerste zege van het seizoen laten optekenen. Zij volgt daarmee Kim Van De Steen op, de laureate van 2019.

“Door de hevige regen was de ondergrond hier best lastig en dus werd het een zware cross. Ik werkte onlangs de Amerikaanse wedstrijden af waar het in Fayetteville ook wel de moeite was qua lastigheid. In Waterloo en Iowa City liep het beter. Ik ben blij dat ik op dit zware parcours kan winnen”, stelde Alicia Franck.

De inwoonster van Lochristi was een van de topfavorieten voor deze wedstrijd. Ze maakte die rol helemaal waar. “Ik wist dat ik hier kon meedoen voor de prijzen, maar winnen is toch nog iets anders. Ik heb het idee dat ik beter ben dan vorig jaar. Mijn trainer zegt ook dat er nog rek opzit bij mij en daarom werken we nu ook al toe naar wat later op het seizoen komt. Ik hoop me meer en meer te kunnen profileren bij de top van het veldrijden. In de wereldbekerwedstrijden heb ik wel getoond dat, als alles meezit, er een plaats bij de eerste vijftien inzit. Ik hoop dat er de komende weken en maanden nog beterschap inzit.”

Alicia Franck profileert zich steeds meer als een stevige concurrente voor de Belgische titel. “Het is nog veel te vroeg op het seizoen om dat nu al te beamen. Het is nog steeds Sanne Cant die qua niveau en pieken naar een kampioenschap toe boven mij staat. Ik verwacht ook nog een sterke Lotte Kopecky later op het seizoen in het veld. Het komt er voor mij op aan mijn niveau, dat ik nu heb, zo lang mogelijk aan te houden. Ik rijd dit weekend enkel in Zonhoven. Ik wil focussen op de wereldbeker.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.