Valerie Demey sluit op WK pechjaar af: “Nu even het hoofd leegmaken”

Valerie Demey © belga
Redactie KW

Voor Valerie Demey uit Oostkamp werd het wereldkampioenschap in Yorkshire een wedstrijd om snel te vergeten. Na een pechseizoen hoopte ze om 2019 er met een positieve noot af te sluiten, maar op de zware omloop kwam ze al snel in de problemen. “Nu wil ik even het hoofd leegmaken om in 2020 opnieuw top te zijn.”

De dames elite werkten zaterdag hun wereldkampioenschap af. De Nederlandse Annemiek Van Vleuten overklaste de tegenstand en kroonde zich tot wereldkampioene na een solo van meer dan 100 kilometer. Wanneer we Valerie Demey zondagmorgen spreken, wacht ze op haar vlucht terug naar België. “Ik voel me fysiek al gerecupereerd, maar mentaal is nog wat moeilijk. Ik heb na een moeilijk seizoen mijn uiterste best gedaan om hier met een goede conditie te starten.

Maar al vlug in de wedstrijd voelde ik dat het niet mijn dag zou worden. Het tempo lag vanaf het begin verschroeiend hoog en het licht ging bij mij al snel uit.” De Nederlandse winnares Annemiek Van Vleuten demarreerde namelijk al op 105 kilometer van de meet en bleef voorop. “Een straf nummer. Ik ken ze niet persoonlijk, maar mijn Nederlandse ploeggenote Marianne Vos wel. Annemiek leeft als geen ander voor haar sport en kan ongelofelijk veel trainingsarbeid aan. Voor de manier waarop ze zaterdag won en haar persoonlijkheid, kan je enkel maar veel respect hebben.”

Pechjaar 2019

Het seizoen 2019 was voor Valerie een pechjaar. Het begon nochtans goed, want ze kon in de winter de overstap maken naar de nieuwe CCC-Liv ploeg. Daar werd ze ploeggenote van niemand minder dan Marianne Vos. Maar Valerie kende veel pech en maakte enkele serieuze valpartijen. “Dit seizoen heb ik nooit het goede gevoel gehad in de wedstrijden. Ik moest heel het jaar trainen om terug in vorm te raken in plaats van om naar een bepaald doel toe te werken.” Toch werd Valerie door haar ervaring op kampioenschappen meegenomen om de kopvrouwen Sofie De Vuyst en Julie Van De Velde te ondersteunen. “Ik was super blij met deze kans. Ik hoopte dat mijn relatieve frisheid een voordeel zou zijn, maar uiteindelijk toch niet.” Ook kopvrouw Julie Van De Velde kende een offday. “Julie heeft al een zwaar seizoen achter de rug. Ze is nog jong en heeft al heel wat mooie dingen laten zien. We mogen ook niet te streng zijn voor haar.”

Mixed Team Relay met merkenploegen?

Valerie Demey nam vorige week zondag ook deel aan de Mixed Team Relay. Het nieuwe onderdeel kan op veel weerstand rekenen, maar Valerie Demey is één van de voorstanders. “Nieuwe zaken krijgen in het begin altijd veel kritiek. Ik ben alvast fan en zie het zeker een Olympisch onderdeel worden. Wel gaan ze het concept verder moeten uitbouwen. Nu iedere WT-ploeg binnenkort een damesploeg moet hebben, is het misschien een idee om het met merkenploegen te doen. Enfin, ik kan toch zeggen dat ik op het eerste WK Mixed Team Relay aan de start stond. Een historisch moment”, vertelt de Oostkampse al lachend.

Verlengd verblijf bij CCC-Liv

Nu het wereldkampioenschap achter de rug is, wil Valerie haar pechjaar 2019 afsluiten. Ondanks haar mindere seizoen blijft ze ook in 2020 uitkomen voor CCC-Liv. “Het doet deugd dat ze blijven in me geloven. Daar ben ik ze enorm dankbaar voor. Nu wil ik even mijn hoofd leegmaken om in 2020 opnieuw top te zijn.”

(SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier