Valerie Demey kijkt uit naar het Europees kampioenschap in Plouay

Valerie Demey. © foto Coghe
Stijn Moerman

Donderdag strijden de dames elite in het Franse Plouay voor de Europese titel op de weg. Een van de geselecteerden bij de Belgische nationale ploeg is de 26-jarige Valerie Demey. De Oostkampse kijkt er alvast naar uit.

De 26-jarige Valerie Demey mag zich net als de voorbije jaren opmaken voor het EK, dat dit jaar plaatsvindt in het Franse Plouay. Al weet de Oostkampse niet wat ze ervan mag verwachten. “Deze selectie is alvast een opsteker, want ik kijk er al een poosje naar uit om weer te koersen. In juli heb ik wel enkele oefenkoersen meegepikt in België, maar sindsdien heb ik geen wedstrijden meer gereden. Het EK wordt dus een van mijn allereerste UCI-koersen van het seizoen. Het BK tijdrijden in Koksijde donderdag was een eerste test en dinsdag rijd ik ook nog de GP de Plouay. Donderdag wacht dan al het EK.”

“Ik denk dat het parcours van het EK net iets anders zal zijn dan van de GP, maar ze zullen daar ook geen honderd opties hebben. Normaal gezien moet het mij wel liggen, maar de vraag is hoe ver ik sta op dat niveau. Dat is andere koek dan die oefenkoersen. Maar ik voel me goed en de trainingsgegevens spreken niet in mijn nadeel. Ik kijk er alvast naar uit. Het wordt sowieso lastig, het zal zeker niet op een massasprint uitdraaien.”

In dienst rijden?

“Welke rol ik op dat EK krijg? Dat is nog niet besproken. Het is trouwens altijd wat het koersverloop afwachten. Ik hoop in de aanval te kunnen trekken, maar ik wil gerust in dienst rijden van de ploeg. Daar heb ik geen probleem mee. Met Lotte Kopecky en Julie Van de Velde hebben we immers twee sterke dames in de selectie voor zo’n parcours.”

De Oostkampse hoopt na het EK nog heel wat koersen te kunnen betwisten, maar laat corona niet aan haar hart komen. “Met depressief rond te lopen, bereik je niets. De voorbije coronaperiode ben ik samen met mijn vriendin Elke Vanhoof actief geweest op sociale media met CyclingCube. Ik heb ook mijn liefde voor het wielrennen ‘herontdekt’. Ik merkte dat ik nog altijd graag koers en dus geen moeite ondervond om dagelijks te gaan trainen. Al mis je natuurlijk wat het competitieve gedeelte.”

Einde contract

Daarom is het moeilijk om ver vooruit te blikken. “Normaal reed ik de Boels Ladies Tour, maar die is al afgelast. Het BK op de weg, Gent-Wevelgem en de Driedaagse Brugge-De Panne staan op mijn programma, als die plaatsvinden.” Ook achter haar team CCC-Liv staan nog vraagtekens. “Zelf weten we ook nog altijd van niets. Hopelijk volgt er snel zekerheid, maar ik maak me niet druk. Ik ben einde contract en ben in gesprek met enkele ploegen. Stoppen met koersen zal ik dus zeker niet doen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.