Valerie Demey 21ste op EK voor dames beloften

Redactie KW

Op het Europees kampioenschap op de weg voor dames beloften in Nyon is Valerie Demey uit Brugge als 21ste gefinisht. Demey maakte deel uit van het peloton dat sprintte voor de 4de plaats. De Europese titel ging naar de Nederlandse Sabrina Stultiens, die het haalde voor de Italiaanse Elena Cecchini en de Franse Annabelle Dreville. Stultiens won afgelopen maandag ook al de regionale koers in het Oost-Vlaamse Watervliet. Celine Van Severen uit Meulebeke moest met rugproblemen opgeven.

Valerie Demey was tevreden met haar eerste EK als belofte. Bij de juniores mocht ze ook al een keer mee naar een Europese titelstrijd. “In het begin werd er afwachtend gekoerst”, vertelde ze na afloop. “Na drie, vier ronden begonnen de eerste demarrages te komen, vooral op de stroken bergop. Ik had wat overschot en probeerde enkele keren mee te springen, maar we werden telkens teruggegrepen. Toen er drie rensters uit drie belangrijke landen wegreden, was de race gereden. Toch viel het nooit stil in het peloton. Zelfs in de afdalingen was het voortdurend drummen om vooraan je positie te houden. In de finale heb ik alles op mijn sprint gezet, in de hoop top 30 te behalen. Dat is ook gelukt. Mijn eerste EK als belofte is geslaagd.”

Celine Vanseveren, die vorig seizoen nog de selectie haalde van de eliteploeg voor het WK in Firenze, moest er in de voorlaatste ronde de brui aan geven door aanhoudende rugklachten, een probleem waarmee ze al enkele maanden sukkelt. “Een week of drie had ik er geen last van. In die periode werkte ik ook een goed BK af. Tegen bondscoach Ludwig Willems zei ik dat hij mocht uitkijken naar iemand anders als die mogelijkheid er was, maar hij overtuigde me om toch naar Nyon mee te gaan. Om ervaring op te doen. Ik voel dat de conditie in stijgende lijn is, maar kan het niet tonen in wedstrijd. Dat is zo frustrerend. Waarschijnlijk zit er weer ergens een zenuw gekneld. Die nieuwe, aangepaste fietspositie helpt blijkbaar toch niet. Misschien is er nog een ander probleem dat we niet kennen. Het is nu zaak om daarnaar op zoek te gaan. Neen, ik geef niet op. Ik weet gewoon dat ik hier anders iets had kunnen laten zien. Als die rug in orde was, zou ik hier zeker een rol gespeeld hebben. Ik blijf positief.” (TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier