Uitkijken naar Julie Van De Velde in La Doyenne

Julie Van De Velde verraste vriend en vijand door op het PK tijdrijden topfavoriete Ann-Sophie Duyck te verslaan. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Zondag wordt voor de derde keer in de geschiedenis Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen georganiseerd. De voorbije twee edities ging de overwinning telkens naar het Nederlandse toptalent Anna van der Breggen. En ook dit jaar lijkt de kans klein dat een Belgische dame haar armen in de lucht mag steken. Maar onze landgenotes mogen natuurlijk altijd verrassen. Wij kijken daarvoor vooral naar Julie Van De Velde, uitstekend begonnen aan haar derde seizoen als wielrenster.

Het verhaal van de 25-jarige Julie Van de Velde is ondertussen al goed gekend bij de meeste volgers van het dameswielrennen. Door aanhoudend blessureleed schakelde ze in de winter van 2016 over van het hardlopen naar het wielrennen. Geen domme beslissing, want vooral in het tijdrijden boekte ze meteen enkele opvallende resultaten. Een duidelijk signaal van haar talent dat dit voorjaar helemaal tot ontbolstering lijkt te komen.

Veel ereplaatsen

In februari werd ze al knap zevende in het eindklassement van Setmana Ciclista Valenciana, een vierdaagse rittenkoers in Spanje. Die uitstekende vorm kon ze vervolgens meenemen naar de eendagskoersen: 22ste in de Strade Bianche, 27ste in de Ronde van Vlaanderen, 23ste in de Amstel Gold Race en woensdag 14de in de Waalse Pijl. En tussendoor slaagde ze er ook nog eens in om Ann-Sophie Duyck te kloppen op het PK tijdrijden.

Ik ben tevreden met de progressie die ik maak. Ik voelde op training al dat ik een pak sterker ben geworden

“In vergelijking met 2018 loopt het nu inderdaad een pak beter”, knikt de renster van Lotto Soudal. “Echt onlogisch is dat niet, want het was toen pas mijn eerste voorjaar op WorldTour-niveau. Al ben ik natuurlijk wel tevreden met de progressie die ik maak. Ik voelde op training al dat ik een pak sterker ben geworden en dat vertaalt zich ook in mijn uitslagen. Toch besef ik dat er nog steeds veel werk aan de winkel is. Vooral op het vlak van positionering. In de Amstel zat ik bijvoorbeeld slecht geplaatst toen het scheurde. En ook in de Ronde moest ik telkens van ver komen. Dan hol je eigenlijk constant achter de feiten aan, ook al heb je goede benen. Dat ik pas laat begonnen ben met koersen, wil ik niet als excuus inroepen. Uiteindelijk wordt iedereen op zijn resultaten afgerekend, ook ik. Het is dus hoog tijd om het onder de knie te krijgen.”

La Doyenne

En dat mag wat ons betreft zondag al gebeuren. Met Luik-Bastenaken-Luik krijgt Van De Velde in ieder geval een koers voorgeschoteld die haar wel moet liggen. “Op papier moeten de Waalse koersen me inderdaad beter liggen dan de Vlaamse. De conditie is in ieder geval meer dan goed en ik heb een vrije rol binnen de ploeg. Ik kom dan ook enorm gemotiveerd aan de start van La Doyenne”, besluit de West-Vlaamse kampioene tijdrijden. (BVS)