Tweelingbroers Kyle en Thiemen Vools kijken uit naar thuiskoers in Zerkegem

Kyle en Thiemen mikken op de top 15 in Zerkegem. Ook jongere broer Milan koerst, bij de 10-jarige miniemen. © foto Coghe
Redactie KW

Veel koersen zijn er niet dit jaar, dus wanneer er gekoerst kan worden, verschijnen een pak enthousiaste renners aan de start. Dat zal zaterdag bij de miniemen en aspiranten in Zerkegem niet anders zijn. En al zeker bij de broertjes Thiemen en Kyle Vools, een tweeling uit het nabijgelegen Varsenare.

Koersende broers zijn, zeker in Vlaanderen, geen uitzondering in het peloton, maar een tweeling die koerst? We hebben er toch lang voor moeten zoeken. Dat zowel Kyle als Thiemen de stap naar het wielrennen hebben gezet, is echter geen grote verrassing, want koersen zit in het bloed ten huize Vools. “Wielrennen is inderdaad de favoriete hobby binnen onze familie“, knikken Kyle en Thiemen. “Onze opa reed veel met de fiets, onze peter heeft nog gekoerst, papa deed vroeger aan mountainbiken…. En nu wij dus. Oh ja, we hebben ook nog een jongere broer: Milan. Hij rijdt dit jaar bij de 10-jarige miniemen.”

Doen bijna alles samen

Kyle was de eerste die de stap naar het peloton zette. Via een vriend kwam hij bij KVC Noordzeemeeuw terecht en daar beleefde hij zoveel plezier dat Thiemen een jaar later al volgde. “Kyle is ondertussen bezig aan zijn derde seizoen. Het eerste jaar dat hij koerste, speelde ik nog voetbal. Maar na een paar trainingen van hem te hebben gezien, was ik ook verkocht en ruilde ik mijn voetbalschoenen in voor een koersfiets. Nu trainen we zo’n vijf keer per week. Meestal samen, met twee is het altijd plezanter”, vertelt Thiemen.

“Eigenlijk doen we bijna alles samen”, pikt Kyle in. “We trainen samen, spelen samen tennis, supporteren voor dezelfde renners… Wout van Aert is ons grote voorbeeld. Hopelijk pakt hij nog eens uit in deze Tour.” “Enkel in koers zelf is het tegen elkaar. Wie dan als tweede eindigt, loopt wel een tijdje te vloeken“, lacht Thiemen.

Thuiskoers

Een beetje onderlinge concurrentie tussen broers kan natuurlijk nooit kwaad. Morgen krijgt de 14-jarige tweeling een nieuwe kans om uit te maken wie (voor een weekend) de beste van de twee is. En ze moeten er niet eens ver voor rijden: amper een paar kilometer naar Zerkegem. “Niet alleen voor ons, maar ook voor de ploeg is het een thuiskoers. We hopen er dus een mooie prestatie neer te zetten. Een plaatsje bij de eerste 15 zou leuk zijn”, vertelt Kyle. “Daar wil ik ook voor tekenen. Zolang ik maar voor mijn broer ben“, lacht Thiemen. (BVS)

Zerkegem nodigt miniemen en aspiranten uit

Zaterdag organiseert FDS Sportpromotie wedstrijden voor miniemen en aspiranten in Zerkegem. Formaliteiten in zaal Sarkoheem. De miniemen beginnen om 11.20 uur. De 8-jarigen rijden twee ronden, de 9-jarigen drie, de 10-jarigen vier en de 11-jarigen zes. Het startschot voor de 12-jarige aspiranten is om 14 uur (acht ronden), 15.30 uur voor de 13-jarigen (tien ronden) en 17.20 uur voor de 14-jarigen (17 ronden). (GD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier