Twee rensters van ploeg Ivan Depoorter op WK in Innsbruck

Ivan Depoorter kijkt reikhalzend uit naar het WK voor dames elite, dat zaterdag plaatsvindt in Innsbruck, met twee van zijn rensters. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Met Valerie Demey (24) en Julie Van De Velde (25) staan er twee West-Vlaamse rensters aan de start van het WK op de weg voor dames elite. Beiden werkten een sterk seizoen af bij Lotto-Soudal en mogen nu ook in Innsbruck tonen wat ze waard zijn. Ploegleider Ivan Depoorter blikt voor ons al eens terug op het jaar van zijn twee pupillen en schat hun kansen in voor zaterdag.

Valerie Demey begon in stijl aan het nieuwe seizoen met een elfde en negende plaats in het openingsweekend. Een lijn die ze ook doortrok tijdens het voorjaar. Ivan Depoorter is dan ook meer dan tevreden met wat de 24-jarige Oostkampse liet zien in haar eerste maanden bij Lotto-Soudal. “Valerie stond er meteen. In 2017 reed ze nog bij Sport Vlaanderen en ik mag toch stellen dat ze bij ons sterker is geworden. Zeker in de grotere wedstrijden heeft ze stappen gezet. In het voorjaar mocht ze nu en dan eens haar eigen kans gaan en dat is haar ontwikkeling alleen maar ten goede gekomen. Maar ook door voor Lotte Kopecky te werken, is ze een betere renster geworden.”

“Valerie is een echte teamspeelster en dat zal waarschijnlijk ook op het WK haar taak worden”

“Valerie is een echte teamspeelster en dat zal waarschijnlijk ook op het WK haar taak worden. Ze is meer een dame voor het voorjaar en zal vooral in het eerste deel van de koers belangrijk zijn.”

Eind juni behaalde Valerie Demey op het BK in Binche nog een zilveren medaille. (Foto Belga)
Eind juni behaalde Valerie Demey op het BK in Binche nog een zilveren medaille. (Foto Belga)© BELGA

Een rol die ook Demey voor zichzelf weggelegd ziet. “Ik had stiekem wel gehoopt op een WK-selectie. Ik ben geen pure klimmer, maar kan me zeker nuttig maken voor de ploeg. De conditie is zeker nog goed. Dat hebben mijn laatste prestaties wel bewezen, denk ik. De uitslagen waren niet echt opvallend, maar ik heb vooral in dienst gereden en dat wil ik op het WK ook doen. Ik zal me daar met plezier opofferen voor onze betere klimsters. Ik geloof echt dat we in blok een mooie prestatie kunnen leveren.”

Primeur Van De Velde

In tegenstelling tot Valerie, die (na Qatar in 2016) aan haar tweede WK toe is, wordt het voor Julie Van De Velde de eerste keer dat aan de regenboogstrijd mag deelnemen. Haar selectie is op zich al een knappe prestatie, want het is nog maar het tweede wegseizoen van de 25-jarige ex-atlete.

“Julie is pas laat beginnen te koersen en dat merk je wel”, vertelt Depoorter. “Bergop is ze enorm sterk, bij de betere dames van België. Maar in de afdalingen verliest ze nog veel terrein. Ze moet ook nog leren om positie te kiezen en haar plekje te behouden. Als je bij de eersten bovenkomt, moet je ook bij de eersten beneden kunnen komen en dat is vaak een probleem. De conditie en de kracht heeft ze wel, het is vooral aan haar techniek en positionering dat er nog geschaafd moet worden. Nu, ze heeft hier zeker al stappen in gezet. Al hadden we ergens wel gehoopt dat ze wat verder zou staan.”

Julie Van De Velde, hier tijdens La Course in juli, rijdt zaterdag haar eerste WK op de weg in het Oostenrijkse Innsbruck. (Foto Belga)
Julie Van De Velde, hier tijdens La Course in juli, rijdt zaterdag haar eerste WK op de weg in het Oostenrijkse Innsbruck. (Foto Belga)© BELGA

“Julie is echt een droom om mee samen te werken. Ze luistert, ze stelt vragen, ze pikt de dingen goed op en gaat ermee aan de slag”

“Maar Julie is echt een droom om mee samen te werken. Ze luistert, ze stelt vragen, ze pikt de dingen goed op en gaat ermee aan de slag…. Hopelijk kan ze volgend seizoen helemaal ontbolsteren. Het WK kan alvast een mooi opstapje zijn. Misschien kan ze daar al eens tonen wat ze in haar mars heeft. Als ze goed gebracht wordt of met een vroege vlucht kan meeglippen, kan er iets moois inzitten. Maar dan mag het zeker niet regenen, want dan heeft ze pas echt een probleem.”

Mooie toekomst

De Houthulstenaar ziet een mooie toekomst voor zijn twee West-Vlaamse WK-gangers weggelegd. “Zowel Valerie als Julie heeft nog progressiemarge. Het is jammer dat Valerie in 2019 voor de ploeg van Marianne Vos zal rijden, maar ik begrijp haar beslissing wel. In de schaduw van Marianne kan ze zich verder ontwikkelen. Julie blijft zeker bij ons en is enorm gedreven om aan haar zwakke punten te blijven werken”, besluit Depoorter. (BVS)