Trainingsmakkers van Yves Lampaert: “Het was deze winter geen cadeau om naast hem te rijden”

Tom Vandenbussche

Yves Lampaert (26) won woensdag voor het tweede jaar op rij Dwars door Vlaanderen. En dat onder het goedkeurend oog van zijn trainingsmakkers bij De Melkerie, die hun licht laten schijnen over de kansen van Lampaert in de Ronde en Paris-Roubaix. “Yves kan zondag winnen.”

De Melkerie ontstond twee jaar geleden toen vijf renners van Topsport Vlaanderen-Baloise – Tim Declercq, Jonas Rickaert, Stijn Steels, Bert Van Lerberghe en Pieter Vanspeybrouck – een koers in het voorjaar wilden verkennen. Op het einde van de training aten ze nog een belegd broodje en beslisten ze om enkel Yves Lampaert, toen al bij Quick.Step, nog toe te laten. Recent kwam daar ook Jens Debusschere bij. “De naam van onze groep hangt rechtstreeks samen met die bewuste training. Er werd die dag heel wat gezaagd, omdat we het niet eens raakten over het parcours dat we zouden volgen. Een West-Vlaams woord voor zagen en mekkeren is melken. Een paar dagen later was De Melkerie geboren.”

Yves Lampaert:
Yves Lampaert: “© BELGA

Tim Declercq

“Yves is een kanshebber voor de Ronde en Paris-Roubaix”

“Ik was de enige van De Melkerie die in Waregem niet meereed. Ik heb eerst op de rollen gereden, daarna met volle focus de koers op tv gevolgd en daarna nog eens op de rollen gereden. Ik moet zeggen: ik volg Yves van heel dichtbij en wist dat hij dik in orde was. Al in Parijs-Nice, hoor! Wat hij daar in de slotrit liet zien… Ik had al een paar stoten van hem meegemaakt, maar daar reed hij wel met de beste klimmers omhoog, hé.”

“Woensdag heeft Yves de perfecte koers gereden. Mijn haar kwam recht toen hij won. Na afloop heb ik hem eerst een uurtje met rust gelaten, maar daarna heb ik hem toch even gebeld. Wat we dan zeggen? Dat het super was, hé. Dan toch één minpuntje: jammer dat ik er zelf niet bij was…”

“Of hij voor winst in de Ronde nog te kort komt? Ik denk dat de Yves van nu overal kan meedoen. Oké, misschien zullen er een stuk of twee nog ietsje beter zijn als het echt ontploft, maar pas op met hem, hé. Er is nog dat vlakke stuk na de Paterberg en hij kan ook anticiperen. Schrijf maar op: Yves is een kanshebber voor de Ronde en nog meer voor Paris-Roubaix.”

Trainingsmakkers van Yves Lampaert:
© BELGA

Jonas Rickaert

“Yves is een zandstrooier, zelfs zijn vriendin zegt het”

“De voorbije weken merkte je gewoon dat Yves almaar beter reed. Dinsdag stuurde hij nog een WhatsApp naar ons groepje. Zo van: ik kan geen 90 watt op de rollen rijden. (grijnst) Dan weten we genoeg. Yves is een zandstrooier. Zijn vriendin zegt het zelfs, heb ik gelezen. Maar straf, hé. Hoe hij woensdag de Taaienberg omhoog reed. Die souplesse… Hij is een klasse apart.”

“Binnen De Melkerie hebben we na de Omloop tegen Yves gezegd dat hij zich op de Ronde moest focussen en de rest beter uit zijn hoofd zette. Wij proberen hem daarin mentaal te steunen. Yves is de enige van ons die de Ronde of Roubaix kan winnen. Wat als het hem lukt? (knipoogt) Dan zal één spaghetti niet volstaan en mag hij het hele jaar trakteren.”

Stijn Steels

“Ik ben niet verbaasd. Hij reed al supersnel in de winter”

“Toen ik woensdag over de meet reed, hoorde ik Eén, Yves Lampaert. Voor de rest kan ik er momenteel (we hadden Steels een uur na de wedstrijd aan de telefoon, red.) niets over zeggen, want ik ben meteen de bus opgestapt. Ik had mijn internet ook uitgeschakeld, omdat ik wist dat ik weer 500 berichten zou hebben. Ja, de gasten van De Melkerie die niet meerijden analyseren in ons WhatsApp-groepje vanaf het begin van de uitzending de koers. (grijnst) Het zal vanavond weer de moeite zijn.”

Trainingsmakkers van Yves Lampaert:
© BELGA

“Neen, ik ben niet verbaasd dat Yves weer in Waregem wint. Hij reed al supersnel in de winter. Al tijdens het openingsweekend vond ik hem de sterkste en ook in de E3 en Gent-Wevelgem was hij top. Waregem is trouwens een speciale koers voor hem. Dan moet je niet schrikken als hij er wint. De Ronde nog te hoog gegrepen? Volgens mij niet. Hij is bij de drie sterkste renners van dit voorjaar. Oké, Terpstra heeft in de E3 laten zien dat hij nog iets sterker is, maar voor de rest zie ik niemand. Yves zal meedoen om te winnen, in de Ronde én in Roubaix. Maar morgen (donderdag, red.) mag hij eerst trakteren op een dikke spaghetti in de Carlito of een koffie bij Fanny’s. Hij zal er niet aan onderuit komen.”

Bert Van Lerberghe

“Natuurlijk win ik liever zelf, maar ik ben oprecht blij”

“Woensdag reed ik op de Kruisberg net op kop, toen Valverde demarreerde en Yves mee schoof. Hij moest niet eens uit het zadel komen. Toen dacht ik: amai… Toen ik over de meet kwam en hoorde dat Yves gewonnen had, reed ik net naast Jonas (Rickaert, red.). We schoten meteen in de lach en gaven elkaar een hand. Natuurlijk win ik liever zelf, maar ik ben oprecht blij voor Yves.”

Trainingsmakkers van Yves Lampaert:
© BELGA

“Geloof me: als hij zich zondag in de Ronde kalm houdt, kan Yves meedoen voor winst. (grijnst) Dat is natuurlijk wel vaak een probleem bij hem. Maar ik geloof dat hij momenteel al in alle klassiekers, van de Omloop tot en met Roubaix, kan winnen. Wij zagen het deze winter al op training. Zijn basistempo lag stukken hoger dan vorig jaar. Het was geen cadeau om ernaast te rijden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.