Torsten Demeyere uit Kaster met titelambities naar PK tijdrijden: “Ik wil die West-Vlaamse trui”

Torsten Demeyere was al de beste West-Vlaming op het BK tijdrijden. (foto VDB)
Redactie KW

Woensdag breekt weer een West-Vlaamse wielertraditie aan: het provinciaal kampioenschap tijdrijden in Ruddervoorde. Deze keer niet in de paasvakantie, maar dat nemen we er natuurlijk bij. Een van de kanshebbers bij de elite zonder contract is Torsten Demeyere, onlangs nog vijfde op het BK tijdrijden in Ingelmunster.

“Ik zou liegen als ik zei dat ik niet voor de titel ga. Al een aantal jaar mik ik op de West-Vlaamse trui in mijn lievelingsdiscipline, maar telkens stak er daar wel iets of iemand een stokje voor. Woensdag start ik dus met dezelfde ambitie. In Ingelmunster was ik al beste West-Vlaming op het BK, dus die ambitie is volgens mij wel terecht. Ik weet natuurlijk dat een kampioenschap altijd een momentopname is en dat alles een beetje mee moet zitten, maar de conditie zit alvast goed.”

In Ingelmunster ging de renner van Mysenlan-Baboco-Cyclinvest ook met titelambities van start, maar botste daar op vier renners die (net) dat tikkeltje sneller waren.

Die bochten

“Ik had overigens ook een iets mindere dag. Door de eerste warmte moest ik net wat meer ademruimte nemen in de bochten dan normaal, en het bochtige parcours was ook niet meteen in mijn voordeel. Maar op amper vier seconden van het podium stranden, dat is natuurlijk zuur. Achteraf gezien zullen vooral mijn bochten en het bijhorende optrekken erna me genekt hebben. Ik had misschien beter dan toch een paar koersen op voorhand gereden, maar ik was bang dat ik in het gedrum van de start van het seizoen ergens in een of andere valpartij betrokken zou geraken. Maar dat zijn natuurlijk allemaal vijgen na Pasen.”

In die zin is de 23-jarige diëtist wel te vinden voor het licht aangepaste parcours in Ruddervoorde. De voorbije jaren maakten de renners daar telkens een ommetje rond Baliebruggeplein, terwijl er nu – zoals het jaren geleden was – gewoon rechtdoor gereden wordt. “Dat maakt het volgens mij net iets eerlijker. In een tijdrit zit je sowieso met het feit dat omstandigheden kunnen veranderen en niet voor iedereen gelijk zijn, en een extra blokje met vier bochten kan je in regenweer wel missen.”

Winst na vijf jaar

Demeyere mag dan wel een tijdrijder zijn, ook in het peloton staat hij – vooral dit jaar – goed zijn mannetje. In Bellegem en Berlare klokte hij af op een negende stek, in Geluwe was hij tweemaal twaalfde.

“Daarover ben ik in zekere zin aangenaam verrast. Vroeger was ik een ‘trage starter’, maar dit jaar slaag ik er bijna telkens in om mee te zijn met een of andere vlucht. De conditie zit dus wel goed, enkel dat tikkeltje ontbreekt nog om voor wat méér te gaan. Ik hoop dat nog wat aan te scherpen door offensief te koersen. Ik wil vooral tegen begin augustus top zijn voor de Ronde van Namen, maar natuurlijk mag er tussendoor ook al wel eens een mooie prijs of zelfs een overwinning komen. Mijn laatste overwinning dateert al van vijf jaar geleden, de eerste rit van de Ster der Vlaamse Ardennen bij de juniores. Het is er natuurlijk eentje dat kan tellen, maar nu is het stilaan tijd om nog eens de handen in de lucht te mogen steken.”

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier