Tom Vandenbussche: “Jens moet vol inzetten op de kasseienrit op zondag 15 juli”

Redactie KW

Profwielrenner Jens Keukeleire (29) en sportdiëtist Tom Vandenbussche (31) leerden elkaar als junior kennen bij de Brugse Velosport. Vorige week gingen ze drie dagen samen in Luxemburg trainen. “Jens zegt dat er in de Tour dit jaar voor hem niet veel kansen weggelegd zullen zijn, maar ik denk daar anders over”, aldus Vandenbussche.

Jens Keukeleire en diëtist Tom Vandenbussche, onafscheidelijke soulmates, waren nog liever sidekicks geweest. “Het meest ideale scenario was geweest dat ik zaterdag met Jens aan de start stond van de Tour de France om mij dagdagelijks uit te sloven voor een dagzege en andere objectieven van Jens. Ik zou het met hart en ziel gedaan hebben. In dat geval waren we, behalve soulmates, ook sidekicks. Soulmates zijn betekent ook al heel wat, want we hebben ontzettend veel aan mekaar.”

“In zijn ritten zal hij in de Tour bij Lotto-Soudal meer vrijbuiter kunnen zijn dan bij Orica”

Tom Vandenbussche:

Aan het woord is Tom Vandenbussche, een naamgenoot van de wielerredacteur van deze krant en net als hem een fervent sporter op het hoogste recreatieve niveau. Hun vriendschap ontkiemde tijdens hun gezamenlijke kortstondige passage bij de toen nog florerende Brugse Velosport. De clic voltrok zich toen Jens, met Tom als clubmaat, in Ingelmunster als derde op zijn eerste podium in een interclub werd geroepen. Van dan af ging het snel met Jens. Eerst door het leeftijds- en daarna door het klasseverschil liepen hun wegen in de pelotons uiteen, maar in het algemene leven hield hun band stand.

Van goeden huize

Een kleine elf jaar later trokken ze van donderdag 28 tot en met zaterdag 30 juni op ministage naar Luxemburg. Om zo’n driedaagse met Jens Keukeleire actief te kunnen beleven, moet men van goeden huize zijn. Tom Vandenbussche is het dus en wat betreft samen optrekken, waren ze bijlange niet aan hun proefstuk toe. Les Deux Alpes, Mexico, de Dominicaanse Republiek, de Verenigde Staten… vele reizen gingen daaraan vooraf. Bij die gelegenheden zijn ze wel sidekicks, een groot genoegen dat je enkel kunt beleven indien je zelf een fanatiek sporter bent. “Ja, ik hou mijn conditie al vele jaren scherp op peil”; licht Tom glunderend toe. “Ooit mocht ik zelfs mee op stage met Cofidis, dat was nog ten tijde van Nico Sijmens. Ik viel zeker niet uit de toon en we pepten elkaars prestaties op met allerlei ludieke weddenschappen, waarvan ik er meer won dan verloor.”

Tom Vandenbussche:

Leuk weetje: op 27 september 2014 maakten Jens en Tom samen deel uit van de beslissende ontsnapping met tien in de open profkoers in Tienen. Tom demarreerde, maar werd door Dries Van Gestel teruggepakt, waarna Jens het heft overnam en de zege niet meer uit handen gaf. Tom werd de even blije negende. Dat was het hoogtepunt van hun kortstondige symbiose als coureur.

“Ik en mijn vrouw doen MTB-marathons. Jens is daarin onze eerste supporter. Hij moedigt ons permanent aan, omdat hij weet dat wij er, verhoudingsgewijs, evenveel voor doen als hij, vandaar…”

“In april van dit jaar nam ik met mijn echtgenote (Sjoukje Dufoer, red.) deel aan de joBerg2c in Zuid-Afrika)”, vervolgt Tom. “We werden behoorlijk negende, maar verkeerden nog niet in allerbeste vorm. Dat zal in oktober wel het geval zijn voor de Crocodile Trophy in Australië, waar wij resoluut op winst mikken. Tussendoor doen we enkele MTB-maratons in de Ardennen, waarvoor je ook al gauw zes à zeven uur op de behendige fiets zit. Jens is daarin onze éérste supporter. Hij moedigt ons permanent aan, omdat hij weet dat wij er, verhoudingsgewijs, evenveel voor doen als hij, vandaar…”

Kasseienrit

Eerst gaat alle aandacht naar Jens zelf die, na 2014 en 2017, straks aan zijn derde Tour begint. “Een verbeterde herhaling van zijn zesde plaats (in de verzopen kasseienrit naar Arenberg 2014, waarbij hij zowel Fabian Cancellara als Peter Sagan achter zich hield, red.) behoort zeker tot de mogelijkheden”, beklemtoont Tom. “In zijn ritten zal hij bij Lotto-Soudal meer vrijbuiter kunnen zijn dan hij bij Orica was. Jens zegt zelf wel dat er voor hem dit keer niet al te veel kansen weggelegd zullen zijn, maar ik denk daar anders over. Behalve de passage door de Hel van het Noorden past ook de rit naar Mûr-de-Bretagne in zijn kraam, maar ik weet bij voorbaat zeker dat Jens daar, als notoire ploegspeler, voluit de kaart zal trekken van Jelle Vanendert, die hij kansrijker acht. Met als beloning drie dagen later een vrijgeleide doorheen de Hel van het Noorden.”

Tom Vandenbussche:

“Vol inzetten dus op zondag 15 juli met de aankomst op de mytische piste van Roubaix. Ik zal het meer moeten hebben van de start in Arras. Daar valt met een hogere aaibaarheidsfactor veel meer te beleven dan bij de flitsende aankomst, waar ik in geen geval tot bij Jens zal geraken en zeker niet indien hij … wint, wat ik niet helemaal wil uitsluiten. Ik hoop er ook nog de kasseistrook, waar de karavaan tweemaal passeert, bij te nemen, maar ik vrees dat er geen doorkomen aan zal zijn.”

Diëtist met een droom

Het wielrennen is het tweede leven van de drukbezette diëtist Tom Vandenbussche, die advies geeft bij gezonde voeding, vermagering, maag- en darmproblemen met extra specialisatie naar sport en zeker wielrennen. “Ja, ik zou in mijn hoedanigheid graag ooit deel uitmaken van een wielerploeg”, bevestigt Tom. “Het is een droom. Geen obsessie, want ik besef dat er meer aanbod is dan vraag. Maar als adept van het wielrennen meen ik een voetje voor te mogen hebben.” Om zijn kandidatuur te staven, kan Tom alvast met een pak adelbrieven en andere referenties uitpakken. Trek dat maar na op www.dietist-tom.be.

Tom Vandenbussche:

Tom Vandenbussche:

Tom Vandenbussche:

Tom Vandenbussche:

Tom Vandenbussche:

Tom Vandenbussche:

Tom Vandenbussche:

Tom Vandenbussche:

Tom Vandenbussche:

Tom Vandenbussche: