Tom Pidcock troeft Mathieu van der Poel af

Thomas Pidcock tijdens de Superprestige in Gavere.©JASPER JACOBS BELGA

Tom Pidcock heeft zondag de veldrit in Gavere op zijn naam geschreven, de zesde manche van het seizoen in de Superprestige. De Brit soleerde naar de zege voor Mathieu van der Poel en Toon Aerts. Eli Iserbyt wist zijn vierde plaats te redden.

Het was Quinten Hermans die als eerste het veld indook in Gavere na een lange sprint op het asfalt, voor Mathieu van der Poel en Laurens Sweeck die al snel het commando zou overnemen. Tom Pidcock kende een iets mindere start, maar schoof snel op en maakte indruk met een stevige versnelling.

Kans voor Aerts

De Brit nam afstand van de rest en zette Mathieu van der Poel, Toon Aerts en Eli Iserbyt onder druk. Hij reed de tweede ronde in met een voorsprong van vijf seconden op het trio Aerts, Van der Poel en Hermans. De wereldkampioen zag dat niet graag gebeuren en ging op zoek naar de eenzame leider die zaterdag derde werd in Antwerpen.

Toon Aerts kreeg het moeilijk in die achtervolging, ook Quinten Hermans moest een gaatje laten. Van der Poel dichtte het kloofje en het viel even stil vooraan, wat ook de kans gaf aan Toon Aerts om aan te pikken bij de leiders. Hermans viel terug na z’n snelle start.

Druk op rivalen

Dit trio leidde de dans en dook de vierde van acht rondes in met 17 seconden voorsprong op Quinten Hermans. Eli Iserbyt volgde in een groepje van vijf op 23 seconden. Vooraan werd strijd geleverd om de zege. Pidcock kende duidelijk een goede dag en bleef druk zetten op zijn rivalen.

Aerts kon het hoge tempo niet volgen en keek in de volgende ronde tegen een achterstand aan van tien seconden op het leidersduo. In de zesde ronde bleef Pidcock gas geven. Deze keer was het Mathieu van der Poel die het lastig kreeg en een gaatje moest laten.

Solereren naar zege

Op Pidcock stond geen maat, hij liep steeds verder uit en dook de voorlaatste ronde in met 14 seconden bonus op de wereldkampioen. Intussen zat Eli Iserbyt Toon Aerts op de hielen voor de derde plaats , maar de West-Vlaming zou zijn snelle ronde moeten bekopen en gas moeten terugnemen. Pidcock kende geen terugval en dook met 15 seconden voorsprong op Mathieu van der Poel de slotronde in.

Toon Aerts zag zijn achterstand stijgen van 25 naar 37 seconden. Hij liep wel verder uit op Eli Iserbyt die Lars van der Haar zag naderen in de strijd om de vierde plek. Pidcock maakte geen fouten en liep nog verder uit. Hij soleerde naar de zege, voor Mathieu van der Poel die op meer dan 20 seconden strandde en tweede werd. Toon Aerts finishte als derde op 44 seconden, Iserbyt wist zijn vierde plaats te redden op 54 seconden, voor Lars van der Haar die vijfde werd op 1:01. (Belga)