Tom en Sjoukje fietsen in Australië tegen MS

Redactie KW

Volgende week gaat de grote droom van Sjoukje Dufour en Tom Vandenbussche in vervulling en nemen ze het vliegtuig naar Australië waar ze deelnemen aan de Crocodile Trophy in de omgeving van Cairns. Maar eerst wordt samen met familie, vrienden en supporters genoten van een etentje in de gemeentelijke basisschool in Zedelgem.

Een zestal jaar geleden werd bij de broer van Sjoukje MS vastgesteld en sindsdien rijdt het koppel onder de noemer ‘Ride against MS’ en proberen ze zo veel mogelijk de aandacht te trekken van iedereen en te wijzen op het belang van het onderzoek naar deze verschrikkelijke ziekte. “Dit is ook het hoofdthema van dit weekend in Zedelgem”, vertelt Tom. “Zondag kan je vanaf ‘s middags bij ons terecht voor een aperitiefje en een lunch – warme beenhesp met groentjes en frietjes – en kan je er ook het WK wielrennen volgen op groot scherm. Later in de namiddag volgt er dan nog een woordje uitleg over onze plannen en komt er iemand uitleggen wat MS nu eigenlijk precies is. Wie dan nog honger heeft, kan nogmaals aanschuiven aan het feestmaal en omstreeks 20 uur sluiten we dan af.”

“Deze keer zullen we de wedstrijd niet rijden als koppel”

“Wie er niet kan bij zijn, kan ons natuurlijk ook steunen”, gaat Sjoukje verder. “Het volstaat om 10 euro te storten op ons rekeningnummer BE27 1431 0272 0273 met in de mededeling ‘naam + steun Ride Against MS’. Onder deze deelnemers worden enkele gesigneerde truitjes verloot van onder meer Jelle Wallays, Jens Keukeleire, Guillaume Van Keirsbulck, Timothy Dupont en Xandro Meurisse. Jelle en Jens hebben ook beloofd om aanwezig te zijn zondagnamiddag.”

Avontuur

Ter voorbereiding van deze Crocodile Trophy reed het koppel begin dit jaar de JoBerg2C in Johannesburg in Zuid-Afrika. “Dit was een organisatie die tot in de puntjes geregeld was”, stelt Tom. “Iets wat in Australië zeker niet het geval zal zijn. Daar zal het avontuur primeren en zullen we meer onze plan moeten trekken. De eerste edities van deze wedstrijd waren gekenmerkt door hele lange etappes, maar sedert Belgian Mountainbike Challenge de organisatie heeft overgenomen, ligt de nadruk nu meer op het technische gedeelte van onze sport.”

Op de sukkel

“Ik ga ook opnieuw een blog bijhouden die zal verschijnen op de website van KW en deze maal zullen de filmpjes ook niet ontbreken”, verduidelijkt Sjoukje. “Deze keer zullen we de wedstrijd niet rijden als een koppel. Tom verkeert voor het ogenblik in de vorm van zijn leven en ik heb het heel moeilijk om hem te volgen. Daarom dat we besloten hebben om deel te nemen als individuen. Dit heeft hem ook de gelegenheid om voluit te gaan in het klassement. Ikzelf ben de laatste tijd een beetje op de sukkel met allerlei kwaaltjes en heb niet zoveel getraind de afgelopen weken en maanden. Maar ik voel me er toch klaar voor. Hopelijk kunnen we ginder eens zorgen voor een klapper van formaat en zetten we ons project ‘Ride against MS’ in de spotlight”, besluit ze strijdvaardig.