Tom Devriendt wil zich opnieuw tonen in de klassiekers

Tom Devriendt tijdens de ploegstage van Wanty-Groupe Gobert in januari. (foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Voor Tom Devriendt (27) breken de belangrijkste weken van het seizoen bijna aan. De naar Otegem uitgeweken Veurnenaar van Wanty-Groupe Gobert legt deze week op stage in Spanje de laatste hand aan zijn voorbereiding. “Ik ben vlak voor het seizoen ziek geweest, maar maak me geen zorgen.”

Enkele dagen voor het einde van de ploegstage begon Tom Devriendt zich afgelopen winter ziek te voelen. “Daardoor heb ik zeven of acht dagen niet kunnen fietsen. Pas de dag voor La Marseillaise zat ik weer op de fiets, waardoor ik daar toch iets te diep ben gegaan.” De naweeën van de ziekte speelden hem een drietal weken parten. “Ik heb het bewust wat rustiger aan gedaan. In de Ronde van Algarve kon ik wel weer mijn ding doen voor de ploeg. In de laatste rit ben ik afgestapt, maar dat was omdat we onze vlucht naar België moesten halen.

De Bredene-Koksijde Classic is in eigen streek natuurlijk, maar de combinatie Nokere-Denain is waarschijnlijk beter

Het Belgische openingsweekend leverde Devriendt een 47ste plaats op in de Omloop Het Nieuwsblad. “Op zich heb ik daar geen slechte koers gereden, maar ik was wel iets te rap leeg in de finale. In Kuurne-Brussel-Kuurne ben ik na ongeveer 100 kilometer afgestapt, omdat ik gewoon echt niet goed was. Misschien is de dubbel gewoon te zwaar voor mij.”

Klassiekers

Devriendt zal net als vorig seizoen aan de start staan van de belangrijkste Vlaamse voorjaarskoersen. Nokere Koerse wordt woensdag de eerste afspraak. “We keren pas maandag terug van stage, ik verwacht dus niet direct goed te zijn. Nokere is belangrijk om extra vorm te krijgen, achteraf ga ik eventueel ook bijtrainen.” De vernieuwde Handzame Classic – nu de Bredene Koksijde Classic – staat niet op het programma. “Het is in eigen streek natuurlijk, maar de locatie maakt me niet zo veel uit. Zelf had ik misschien liever wel gereden, maar de combinatie Nokere en Denain op zondag is waarschijnlijk beter.”

Vorig jaar stak de renner van Wanty-Gobert zijn neus meer dan aan het venster in de Ronde van Vlaanderen. Dankzij een demarrage op een slim moment overleefde Devriendt zelfs tot na de Koppenberg in de spits van de wedstrijd. “Het zal opnieuw mijn bedoeling zijn om een mooie koers te rijden. Ik wil niet wachten tot ik gelost word. In de Ronde zijn er veel momenten om te anticiperen en veel renners die dat ook willen doen. Dat maakt het geestig. Zomaar een hele dag in het peloton zitten vind ik niet plezant. Als de groep groot genoeg is, is de vroege vlucht zeker ook een optie. Met een man of tien bijvoorbeeld, maar het is natuurlijk niet altijd gemakkelijk om mee te zitten.”

(Nog) geen Tour

De ploeg van Hilaire Van der Schueren laat zich de afgelopen jaren ook steeds opmerken door haar aanvalslust in de Ronde van Frankrijk. Ook dit seizoen heeft Wanty-Gobert weer een wildcard te pakken. “Het is zeker een droom om ooit zelf de Tour te betwisten, maar ik wil hem niet rijden als ik er niet klaar voor ben. Ook het mentale aspect van drie weken koersen is zeker niet te onderschatten. Ik denk niet dat ik dit jaar kans maak. We mikken toch vooral op de klimmers. Ik vind het ook beter om eerst bijvoorbeeld de Dauphiné te rijden en zo het niveau te kunnen inschatten.”

Het is zeker een droom om ooit zelf de Tour te betwisten, maar ik wil hem niet rijden als ik er niet klaar voor ben

Voor veel rondes van dat niveau krijgt de ploeg voorlopig echter geen uitnodiging. De beste twee ploegen van de Europe Tour zullen in 2020 wel automatisch overal start-recht krijgen. “Binnen de ploeg wordt dus wel wat gehamerd op dat klassement. We hebben trouwens al drie keer op rij gewonnen. Ook bij de andere ploegen merk je dat het speelt. Voor de renners is dat eigenlijk wel iets minder. Wij willen gewoon goed presteren en dan komen de punten wel vanzelf”, besluit Tom Devriendt.