Van bij de start trokken Dries De Bondt, Robbie van Bakel en Carmelo Foti in de aanval. Het peloton liet evenwel niet begaan en meteen was de trend gezet voor een heel heftig eerste wedstrijduur waarin 48 kilometer werden afgelegd. Voor John Mandrysch en Hans Kristian Haadem Rudland ging het nog allemaal te traag en zij trokken na 51 kilometer koers in de aanval. Het peloton liet de twee nu wel rijden en zij mochten een maximale voorsprong van 3:25 bijeen fietsen op de grote groep waarin de mannen van Lotto-Soudal het tempo bepaalden.

Nog voor het ingaan van de acht plaatselijke ronden, van elk 10,2 kilometer, sloten vooraan 36 renners aan. Daarbij onder meer André Greipel, Jens Debusschere, Bart De Clercq, Sander Armée, Jelle Vanendert, Lars Boom, Timo Roosen, Jos van Emden, Bert De Backer, Zico Waeytens, Jonas Rickaert, Bert Van Lerberghe, Guillaume Van Keirsbulck, Roy Jans, Lawrence Naesen, Kevyn Ista en Edward Planckaert. Even leek dit de juiste vlucht te zijn tot in het peloton de pees er weer werd opgelegd en we op vijf ronden van het einde een algemene hergroepering kregen.

Diverse renners probeerden de aangekondigde massasprint te ontlopen maar niemand slaagde in die opzet. Tot op 35 kilometer van de eindmeet Maarten Wynants, Tom Devriendt en Brian van Goethem er vanonder muisden. De renners van Lotto-Soudal en Team Sunweb leken de zaak onder controle te houden maar misrekenden zich totaal op de snelheid van de drie vluchters. Dit trio mocht, met het peloton in hun kielzog, sprinten voor de zege en daarin toonde Tom Devriendt zich de snelste. Het werd meteen zijn eerste zege uit zijn profloopbaan en hij volgt Jens Debusschere op die de Omloop van het Houtland won in 2015. De wedstrijd werd in 2016 immers niet georganiseerd.

De top 10

1. Tom Devriendt

2. Maarten Wynants

3. Brian van Goethem (Ned)

4. André Greipel (Dui) op 0:08

5. Maximilian Walscheid (Dui)

6. Bert Van Lerberghe

7. Alexander Geuens

8. Joeri Stallaert

9. Jelle Mannaerts

10. Timothy Dupont

Klik hieronder voor de volledige uitslag

Wedstrijduitslag 20_09_2017 OMLOOP VAN HET HOUTLAND LICHTERVELDE (W).pdf