Tom Devriendt mag bij Q36.5 Cycling voor eigen rekening rijden

Tom Devriendt, hier nog actief voor Intermarché-Wanty-Gobert, werd in de laatste editie van Parijs-Roubaix nog verrassend vierde. © Sirotti / Icon Sport Belga

Na acht jaar bij Intermarché-Wanty-Gobert ruilde Tom Devriendt zijn vertrouwde omgeving in voor het Q36.5 Cycling Team. Dat is de nieuwe ploeg van Doug Ryder, de voormalige teambaas van MTN-Qhubeka of het latere NTT Pro Cycling, beter bekend als het Zuid-Afrikaanse WorldTour-team. Vincenzo Nibali is technisch adviseur en ambassadeur van het merk Q36.5. “Ik mag hier meer mijn eigen kans gaan”, zegt de 31-jarige Devriendt.

Gianluca Brambilla, Matteo Moschetti, Jack Bauer, Tobias Ludvigsson en Carl Fredrik Hagen zijn de bekendste namen uit de ploeg. Tom Devriendt is de enige Belg. Hij heeft een contract van twee jaar bij het team. “Ik voel me hier al goed thuis”, zegt hij vanuit het Spaanse Calpe. “Ik voel dat ik op alle vlakken een stap vooruit heb gezet. Het team is weliswaar geen World Tour en ze waren een jaartje uit koers, maar je voelt aan alles dat ze tonnen ervaring hebben. De omgeving, het materiaal, de logistiek en tal van andere dingen: het is op en top professioneel.”

“Uiteindelijk, of ik nu koers voor een WorldTour-ploeg of een ProTour-team maakt voor mij niet veel uit. Wanty was een paar jaar geleden ook geen World Tour. Wat telt voor mij is de manier waarop je als renner behandeld wordt. Dat bepaalt mijn prestaties, niet de status van een team. Officieel zijn ze op papier geen World Tour, maar ze werken wel als een topteam. Ik was echt verbaasd hoe ze alles aanpakken en ben er heel tevreden over.”

Parijs-Roubaix

Devriendt won een rit in de Ronde van Oostenrijk (2019) en de Omloop van het Houtland (2017), maar brak in 2022 pas door bij het grote publiek met zijn vierde plaats in Parijs-Roubaix. “Dat heeft veel voor mij veranderd”, blikt hij nog even terug. “Ik was een jongen die zich altijd wegcijferde, voor een ander reed, maar plots zag het publiek, en ook anderen, dat ik zelf een resultaat kan rijden. De ploeg was ook daarom in me geïnteresseerd, ik mag hier nu mijn eigen kans gaan.”

Dankzij die vierde plek kon hij een stevige stap zetten, maar hij blijft met de voetjes op de grond. “Ik ga niet plots alle grote koersen winnen”, lacht hij. “Maar met een vierde plek in een Monument kan je wel zeggen: ‘kijk, dit kan ik in het peloton’. Dat is zeker niet alle renners gegeven. Ik heb vorig jaar veel werk verzet voor Alexander Kristoff, en met plezier rijd ik in dienst van een ander. Hij was een dankbare kopman, maar hier krijg ik nieuwe kansen en dit is een stap die ik wilde zetten.”

De ploeg is geen World Tour, het programma voor de klassiekers ligt nog niet vast en ze zijn afhankelijk van wildcards. “Dat besef ik”, zegt hij. “Dat was vroeger bij Wanty ook het geval. Het maakt me niet zo veel uit, we zullen hopelijk wel een paar voorjaarsklassiekers mogen rijden. Als we invitatie krijgen voor één of twee van die koersen, dan gaan we gewoon keihard ons best doen om ons te tonen in die wedstrijden. We hebben een goede ploeg, maar niet de grote winnaar, maar dat neemt niet weg dat je je niet kan in de kijker rijden.”

Klassieke werk

“Jack Bauer, Tobias Ludvigsson en ik zijn de jongens voor het klassieke werk”, stelt hij nog. “En voor de rest zijn er nog een pak jonge gasten die bij ons zullen toetreden. De ploeg heeft zich de voorbije maanden goed geïnformeerd en de renners gekozen op basis van hun kwaliteiten. Ze zullen wel weten wie ze moeten selecteren en we kijken ook verder dan dat voorjaar. We hebben geen grote klassieke kern, maar uiteindelijk, dat gaat om een periode van drie weken, je koerst meer dan drie weken per jaar. Het is een internationale ploeg, er zijn meer wedstrijden dan de klassiekers.”

Resultaten wil hij niet kleven op 2023. “Zo zit ik niet in elkaar. Mijn geluk of mijn tevredenheid komt niet voort uit wat ik presteer in de koers. Ik leef van dag tot dag, ik zet mezelf geen doelen. Wat komt, dat komt. Dus ik ga geen uitspraken doen dat ik deze of een andere wedstrijd wil winnen of een ereplaats wil halen, want als dat dan niet lukt, wat moet ik daar mee aanvangen? Dat neemt niet weg dat ik wel ambitieus ben, ik wil het beste uit mezelf halen, me tonen in 2023. Ik moet me niet langer wegcijferen voor een ander en ik wil laten zien dat ik een stap vooruit heb gezet. Ik heb, behalve een kleine buikgriep, een nagenoeg vlekkeloze winter achter de rug en ben tevreden over mijn conditie. Ik zit op schema en kijk uit naar mijn eerste koersen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.