Timothy Dupont uit Gistel hoopt op een beter voorjaar

Timothy Dupont vertoeft van 13 tot 24 januari met Circus-Wanty Gobert op stage in het Spaanse Albir, gelegen tussen Calpe en Benidorm.

Timothy Dupont bereidde zich deze winter in de beachraces voor op het nieuwe seizoen. © foto Coghe

Daarna neemt de Gistelnaar deel aan de Tour of Saudi Arabia (4-8 februari) en de Tour of Oman (11-16 februari). “Twee interessante locaties waar ik als normale sterveling nooit zou gekomen zijn”, vergenoegt Timothy Dupont zich over zijn eerste koersen van het nieuwe seizoen. “Wie weet kan ik daar een bevrijdende dagzege boeken? Kort daarop begint het Vlaamse voorjaar, waarin ik beter tot mijn recht hoop te komen dan vorig jaar toen ik veel last had van een zwaar opspelende hamstring. Ik heb er nog steeds last van, maar minder. Toch maakte ik op weg naar de luchthaven van Eindhoven nog een tussenstop bij dokter Filiep Bataille in Herentals, die mij beloofde dat alles goedkomt, wat mij toch een ingetogen geruststelling bezorgt.”

“Weer niet gewonnen”, ziedaar een zich frequent herhalende quote in 2019. Timothy opende op 2 februari met een tweede plaats (na Marcel Kittel) in de Trofeo Palma en werd op 21 oktober vijfde in de voorlaatste rit van de Tour of Guangxi. Beide mijlpalen worden door één enkele overwinning verbonden: de openingsrit in de Tour de Wallonie. Renners worden helaas nog steeds te vaak getaxeerd op hun aantal overwinningen en dat speelt niet enkel Timothy Dupont parten. Uitschieters overstijgen de regelmaat die de ingeweken Gistelnaar uitdrukt met een knappe 60ste plaats in de betrouwbare Cycling Quotient Ranking, die alle internationale koersen verhoudingsgewijs aanrekent. Ter vergelijking: aan het eind van het seizoen 2016 (waarin alles van een leien dakje liep en hem met 15 overwinningen tot internationale zegekoning kroonde) kwam hij uit op de 37ste plaats, eind 2017 op de 139ste en eind 2018 op de 58ste stek.

FOCUS OP BK IN ANZEGEM

Na zijn moeilijke eerste seizoenshelft van 2019 kwam Timothy op de eerste zomerdag in het Hageland (tiende) weer boven water, twee dagen later werd hij vierde in de Elfstedenronde van en naar Brugge en nog een week verder werd hij tweede in het kampioenschap van België. Timothy wilde niet ontgoocheld zijn, al zou hij met een lead-out zoals Tim Merlier er één genoot minder kansloos zijn geweest. Velen zijn het inmiddels vergeten dat Timothy de Belgische vicekampioen is. Ook dit jaar wordt het BK in Anzegem een voornaam objectief.

“Met de broers Van Poppel kunnen we nu misschien een lead-out opzetten”

En toch verzaakte hij dit keer aan de Tour de France, waarin hij in 2018 reveleerde met negen keer top 15 en 26ste in de puntenstand. “Ik zat in de voorselectie, maar meldde zelf af, omdat ik er niet klaar voor was”, bekent Timo ootmoedig. “In de Tour volstaat het niet om 90 procent te zijn, dan blijf je er beter weg.”

Na een break van een kleine maand nam hij de draad terug op in de Cerami (vierde) en de Tour de Wallonie, waarin hij de openingsrit won. Dat zette de toon voor een aardige nazomer en herfst met een knappe BinckBank Tour, gevolgd door nog meer ereplaatsen: tweede in de Schaal Sels, vijfde in de Druivenkoers, tweede in Omloop Mandel-Leie-Schelde, derde in de Antwerp Port Classic, vijfde in de Impanis-Van Petegem en derde in de Gooikse Pijl. Tegen dat rijtje kon geen tweede overwinning op en toch zou die beklijvender zijn geweest.

Sterker team

De 32-jarige Dupont begint straks aan zijn 12de campagne bij de profs. Het ligt voor de hand dat “meer efficiëntie” een voorname betrachting wordt. Zijn team is kwalitatief sterker geworden. Onder andere Jan Bakelants, Jasper De Plus, Quinten Hermans, Maurits Lammertink en vooral de broers Boy en Danny van Poppel kwamen erbij. “Vooral met de komst van die laatste twee ben ik blij. Misschien kunnen wij eindelijk voor hen of voor mij een lead-out opzetten. Dat zal een slok op de borrel schelen in de massaspurten, waarin ik er vorig jaar meestal alleen voor stond.” (BCA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.