Timothy Dupont nog niet zeker van Tourselectie: “Ik ga ervan uit dat ik erbij ben”

In maart 2016 gingen wij pannenkoeken eten met Timothy Dupont. Twee dagen later won de Bredenaar prompt Nokere Koerse. Twee jaar en drie maanden na datum spraken we nogmaals met hem af. Voor een pannenkoek, maar nog meer voor een gezellige babbel over het nakende BK en zijn grote Tourdebuut. Alhoewel… Pas maandag maakt Wanty-Groupe Gobert zijn definitieve selectie bekend. “Ik ga ervan uit dat ik erbij ben.”

Foto Gino Coghe © Foto Coghe

Twee jaar geleden was boezemvriend en toenmalig ploeggenoot Joeri Calleeuw onze special guest in ‘t Oud Gemeentehuis in Varsenare – u weet wel, daar waar spelers en entourage van Club Brugge vorige maand hun titel in het grootste geheim gingen vieren. Ditmaal zorgt Marilyn Dupont voor de aangename noot. Het 14 maanden oude dochtertje van Timothy Dupont en Cindy Ravets dartelt rond zoals het op die leeftijd hoort: levensvreugde uitstralend. Op de schoot van papa komt ze helemaal tot leven. “Ja, het is een papa’s kindje”, glimlacht Dupont. “Marilyn kan me geen vijf minuten missen.” Logisch natuurlijk. Als profrenner is de 30-jarige Bredenaar vaak uithuizig. Recent nog, met dank aan Hilaire Van der Schueren, zijn baas bij Wanty-Groupe Gobert. Die stuurde Dupont na afloop van de Ronde van België op hoogtestage naar Livigno. “Voor 15 dagen. Maar natuurlijk houd ik ook daar dagelijks contact met Cindy en Marilyn. Via Facetime.”

“Ja, natuurlijk is mijn leven sinds haar geboorte veranderd. In positieve zin. Als ik nu eens een mindere periode in de koers heb, neem ik mijn vriendin en dochter gewoon mee op stage. Dan vergeet je vanzelf alle problemen”

Vorige week woensdag was Dupont weer in het land. Vervolgens reed hij op vrijdag, zondag en dinsdag Dwars door het Hageland, de Elfstedenronde en Halle-Ingooigem. Tussenin was hij babysit van dienst. “Mijn vriendin werkt intussen weer ononderbroken en de dagen dat ik thuis ben, brengen we Marilyn niet naar de crèche. Zoals vandaag (maandag, red.). Cindy werkt in een buitenschoolse opvang, ‘s ochtends van zes tot negen en ‘s namiddags van drie tot zes. Tussendoor kon ik gaan losrijden. Meer hoeft dat op een dag als deze niet te zijn. Het is wel een drukke periode, want eind deze maand verhuizen we naar Gistel. We hebben daar een hoeve gekocht. (kijkt zijn dochter met pretoogjes aan) Met een grote tuin voor Marilyn, hé.” Dupont glimlacht. Hij straalt. “Ja, natuurlijk is mijn leven sinds haar geboorte veranderd. In positieve zin. Als ik nu eens een mindere periode in de koers heb, neem ik mijn vriendin en dochter gewoon mee op stage. Dan vergeet je vanzelf alle problemen.”

Nick Nuyens groeten

En van mindere periodes, daar heeft Dupont intussen al ervaring mee. Vorig jaar nog, toen zijn topjaar 2016 – 17 overwinningen, internationaal zegekoning én IJzeren Briek – door allerlei problemen binnen zijn ploeg geen vervolg kreeg en de kritiek aanzwelde. “Maar dat is verleden tijd”, benadrukt hij. “Als ik Nick Nuyens (vorig jaar zijn teammanager bij Veranda’s Willems-Crelan, red.) nu tegenkom, groeten we elkaar. Niet meer of niet minder. Ik kon eind 2016 naar de WorldTour. LottoNL-Jumbo wilde me. Maar ik koos om te blijven, omdat ik me goed voelde bij mijn ploeg. Misschien was dat de verkeerde keuze, maar op dat moment weet je zoiets niet. Ik weet alleen: mijn prestaties van de voorbije maanden bewijzen dat twee jaar geleden geen toeval was.”

Timothy Dupont met zijn 14 maanden oude dochtertje Marilyn.
Timothy Dupont met zijn 14 maanden oude dochtertje Marilyn. “Mjn leven is sinds haar geboorte veranderd.” (Foto Gino Coghe)© Foto Coghe

Dupont heeft een punt, meer dan dat zelfs. 2018 in enkele cijfers: 42 wedstrijddagen, 20 keer in de top tien geëindigd, vijf podiumplaatsen en in poleposition voor een Tourselectie. Er zijn er veel die het met minder moeten doen. Bovendien doet Dupont het niet alleen als spurter. In zowel Dwars door het Hageland als de Elfstedenronde kleurde hij een groot deel van de koers. “In Brugge werd ik pas zevende, maar ik kwam in de sprint te vroeg op kop en had wel al 45 kilometer vol op kop gereden, hé. En ook al heb ik in 2018 nog niet kunnen winnen, ik ben zeker tevreden over mijn seizoen. Het enige minpuntje was dat ik de dag voor Gent-Wevelgem ziek ben geworden en daardoor enkele mooie koersen moest missen. Het was ook jammer dat ik in Ichtegem mijn stuur afbrak en we op de daaropvolgende ploegstage in Spanje iets te veel getraind hebben om echt fris te zijn in Nokere en Handzame. Maar mij hoor je niet klagen, hoor.”

Niet zoals Nibali

Gelijk heeft hij. Bij Wanty-Groupe Gobert kunnen ze onmogelijk niet tevreden zijn over hun West-Vlaamse sprinttroef. De kans is dan ook groot dat Dupont op zaterdag 7 juli in Noirmoutier-en-l’Île zijn debuut in de Ronde van Frankrijk viert. Onder voorbehoud, want pas na het BK maakt Van der Schueren zijn definitieve Tourselectie bekend. Vijf van de acht renners zijn al zeker. Dupont moet hopen op één van de drie resterende plaatsjes. En dat vindt de Bredenaar vervelend. “Hilaire wil het niet zeggen. Ik had hem daarnet nog aan de telefoon. Ik zei: als Pasqualon (de andere sprinter in de ploeg die al zeker is van deelname, red.) en ik meegaan, heb je altijd een reserve, want als er één van ons valt, heb je nog de andere. Als er maar eentje van ons mee mag, sta je daar.”

“Nibali liet zich in de Dauphiné lossen, maar zal er in de Tour wel staan. Wij moeten ons nu al volop bewijzen”

“Ik ga ervan uit dat ik erbij ben. Ik ben toch niet zomaar op hoogtestage gegaan? En ik presteer in koers, hé. Maar ook dat is relatief, besef ik. Je bent als renner maar zo goed als je laatste koers. Dat is een beetje het probleem in onze ploeg, hé. Dat zei ik ook tegen Hilaire. Iemand als Nibali laat zich in de Dauphiné gewoon lossen, met de handjes op het stuur. Maar in de Tour zal hij er wel staan, op het juiste moment. Wij daarentegen moeten ons nu al bewijzen. Koers in, koers uit. En dat alleen om mee te mogen. Dat kost veel energie.”

Dylan Groenewegen

Laat ons echter niet van het worstcasescenario uitgaan. En dus vragen we ons af wat de snelste West-Vlaming op twee wielen tussen de internationale top vermag. Lees: wat kan hij tussen de Kittels, Greipels en Gaviria’s van deze wereld? Dupont vraagt het zich zelf ook af. “Ik kijk er alleszins naar uit. We hebben de voorbije jaren in de Tour kunnen vaststellen dat plaatsing heel belangrijk is. Dat ligt me wel, ook al ben ik geen wringer. Ik zal al eens sneller in de wind gaan rijden in plaats van een kwak te moeten uitdelen. Als je sommige jongens bezig ziet – ik noem geen namen – zouden ze beter gaan boksen. Kijk, in de Tour moet je soms wat geluk hebben. De grote blokken zullen een treintje hebben, ik niet. Dus zal ik me in het spoor van een andere sprinter moeten zetten. Dat kan ik goed. In de Ronde van België heb ik het ook zo gedaan. Lotto reed voor Greipel en ik zat elke dag in zijn wiel.”

Timothy Dupont nog niet zeker van Tourselectie:
© Foto Coghe

Dupont schuift de Nederlander Dylan Groenewegen als de te kloppen man voor de komende Toursprints naar voren. “Als hij aangaat, raakt niemand er nog voorbij. Zijn ritzege van vorig jaar op de Champs-Elysées heeft hem bevrijd. Sinds begin dit jaar is Groenewegen zo goed als onklopbaar. Maar de Tour is en blijft de Tour. Gaviria zal ook heel goed zijn, net als Ewan en Démare. Cavendish is nog niet super, maar het is en blijft Cavendish. Kittel? Die gaat meedoen voor winst, maar heersen zoals vorig jaar zal niet lukken. En Greipel, daar heb ik mijn twijfels over. Gaan ze bij Lotto voluit zijn kaart trekken? Ik wil het nog allemaal zien.”

Geen ploegenspel

Maar eerst wacht zondag het BK op de weg in Binche. “Ik start met redelijk veel ambitie. Er is veel mogelijk. Ik heb ook tien ploegmaats, maar ik denk niet dat we het ploegenspel zullen spelen. Wij moeten nog rijden voor onze Tourselectie, hé. En negen op de tien keer rijdt een renner op een BK voor zichzelf. Dat truitje geeft een enorme boost, ook voor mij.”

“Mijn prestaties van de voorbije maanden bewijzen dat twee jaar geleden geen toeval was”

Dupont beschrijft het parcours in het Henegouwse stadje als lastig, maar niet te lastig. “In de Vierdaagse van Duinkerke werd ik zevende in de koninginnenrit op de Cassel. En twee jaar geleden in Lac de l’Eau-d’Heure werd ik 14de op een veel lastiger parcours. Ik denk dus niet dat ik schrik moet hebben van een zwaar kampioenschap. Zondag zou ik voor de eerste keer het volle effect van de hoogtestage moeten voelen. Op zich heb ik daar niet extreem veel getraind – 15 uur de eerste week, 27 de tweede – maar veel belangrijker is dat ik nu de juiste balans vind tussen frisheid en het effect van die periode op hoogte. Ik denk dat ik zondag een goede kans maak. Ik ben echt in vorm, dat heb ik de voorbije week meerdere keren gemerkt.”

Vlug zondag

Dupont schuift voor zondag twee verwachte namen als topfavorieten naar voren: Gilbert en Van Avermaet. “En vergeet ook Naesen niet. Die zal er sowieso gebrand op zijn om zichzelf op te volgen. Ook Stuyven is een naam om altijd in de gaten te houden. De andere West-Vlamingen? Keukeleire natuurlijk. In de Elfstedenronde was hij zeker niet slecht. Met Vanmarcke moet je op kampioenschappen altijd rekening houden. En ik verwacht ook Lampaert, al zit die natuurlijk nog met dat BK tijdrijden van donderdag. Als hij daar voor de volle 100 procent voor winst gaat, wordt het volgens mij moeilijk.”

Timothy Dupont nog niet zeker van Tourselectie:
© Foto Coghe

“Ik denk dat ik zondag op het BK een goede kans maak. Ik ben echt in vorm, dat heb ik de voorbije week meerdere keren gemerkt”

“Zo kan ik nog even doorgaan. Er zijn zoveel goeie renners in België, hé. En een koers van één dag blijft een koers van één dag. Er kan veel gebeuren. Maar sowieso verwacht ik een slopende afvallingsrace. En ik weet van mezelf dat ik, als ik goed ben, heel lang kan overleven. Van mij mag het vlug zondag zijn…”

Klimmer Marilyn

Intussen is kleine Marilyn volop aan haar ontdekkingstocht door ‘t Oud Gemeentehuis bezig. Eerst heeft ze met veel zin voor smaak enkele koekjes verorberd en even later gaat ook de helft van papa’s pannenkoek genadeloos voor de bijl. Tot enkele trappen in de brasserie plots haar aandacht opeisen. “Ze is zot van trappen”, lacht Dupont zijn tanden bloot. “Maar ik ben er altijd bij, hoor”, voegt de trotse papa er vlug aan toe. Hij grijnst. “Het wordt later waarschijnlijk een klimmer.”

Zorgt Marilyn Dupont 55 jaar na Josyane Vanhuysse – de Wervikse ging als Belgisch kampioene in de straten van Nancy ene Jeannie Longo vooraf – in de Tour Féminin van 2040 voor een nieuwe West-Vlaamse ritzege? Het zou zomaar kunnen…

Privé

Werd geboren op 1 november 1987 in Gent. Groeide op in Bredene. Woont in Bredene, maar verhuist naar Gistel met vriendin Cindy Ravets en dochter Marilyn.

Timothy Dupont behaalde dit jaar al 20 toptienplaatsen. (Foto Belga)
Timothy Dupont behaalde dit jaar al 20 toptienplaatsen. (Foto Belga)© BELGA

Wielrennen

Is aan zijn vijfde seizoen als prof bezig. Komt uit voor Wanty-Groupe Gobert.

Behaalde al 22 zeges bij de profs, waaronder een rit in de Driedaagse van West-Vlaanderen in Ichtegem (2016), Nokere Koerse (2016), het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp (2016) en de GP Jef Scherens (2017).

2018

20 keer top tien (o.a. tweede en derde in rit Ster van Bessèges, derde Clasica Almeria, twee keer twee de in rit Vierdaagse van Duinkerke).

Privé

Werd geboren op 1 november 1987 in Gent. Groeide op in Bredene. Woont in Bredene, maar verhuist naar Gistel met vriendin Cindy Ravets en dochter Marilyn.

Timothy Dupont behaalde dit jaar al 20 toptienplaatsen. (Foto Belga)
Timothy Dupont behaalde dit jaar al 20 toptienplaatsen. (Foto Belga)© BELGA

Wielrennen

Is aan zijn vijfde seizoen als prof bezig. Komt uit voor Wanty-Groupe Gobert.

Behaalde al 22 zeges bij de profs, waaronder een rit in de Driedaagse van West-Vlaanderen in Ichtegem (2016), Nokere Koerse (2016), het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp (2016) en de GP Jef Scherens (2017).

2018

20 keer top tien (o.a. tweede en derde in rit Ster van Bessèges, derde Clasica Almeria, twee keer twee de in rit Vierdaagse van Duinkerke).

Privé

Werd geboren op 1 november 1987 in Gent. Groeide op in Bredene. Woont in Bredene, maar verhuist naar Gistel met vriendin Cindy Ravets en dochter Marilyn.

Timothy Dupont behaalde dit jaar al 20 toptienplaatsen. (Foto Belga)
Timothy Dupont behaalde dit jaar al 20 toptienplaatsen. (Foto Belga)© BELGA

Wielrennen

Is aan zijn vijfde seizoen als prof bezig. Komt uit voor Wanty-Groupe Gobert.

Behaalde al 22 zeges bij de profs, waaronder een rit in de Driedaagse van West-Vlaanderen in Ichtegem (2016), Nokere Koerse (2016), het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp (2016) en de GP Jef Scherens (2017).

2018

20 keer top tien (o.a. tweede en derde in rit Ster van Bessèges, derde Clasica Almeria, twee keer twee de in rit Vierdaagse van Duinkerke).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.