Timothy Dupont hoopt dat hij sterker uit de Tour gekomen is

Timothy Dupont maandagavond tijdens het natourcriterium in Aalst. © BELGA
Redactie KW

De 30-jarige Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert) werd 131ste in zijn eerste Tour de France. De debutant begon met een angina aan zijn Ronde van Frankrijk, maar kon zich toch enkele keren in de top tien fietsen. In de tweede etappe, tussen Mouilleron-Saint-Germain en La Roche-Sür-Yon, boekte hij met een zesde plaats zijn beste resultaat. De West-Vlaming begint moe maar voldaan aan de criteriumdans in België.

“De tweede week slaat de vermoeidheid toe en dat zet zich door tot in Parijs”, vertelde Dupont maandag voor de start van het natourcriterium in Aalst. “Het is een echte belevenis die Tour de France. Voor de start van elke etappe moest ik tot zeven interviews geven. Dat is wel wat anders dan in één of andere koers in België. Alles is zoveel groter. Het publiek komt elke dag massaal buiten. Alles is zo immens”.

Het gezegde wil dat je de Tour moet gereden hebben om jezelf echt renner te mogen noemen. “Dat heb ik meermaals gehoord. Of ik dat nu kan bijtreden? Eigenlijk wel. Verscheidene renners die al enkele keren de Tour reden, wisten mij te vertellen dat deze Ronde van Frankrijk één van de lastigste was van de afgelopen jaren. Het was telkens warm en dan die zware bergritten. Ik heb er blijkbaar weer de beste editie uitgekozen. Maar ik hoop dat ik er sterker uitgekomen ben.”

De zegekoning van 2016 kon zich in de Tour mengen met de sterkste sprinters van de wereld. “Maar ik kon wel niet terugvallen op een trein die me in de beste positie naar de eindmeet bracht. Broodnodig is dat, wil je meestrijden voor een overwinning. In ons team mochten zowel Andrea Pasqualon als ikzelf onze kans gaan. En daar ben ik ook weer niet rouwig om. Andere jongens zaten helemaal gevangen in de ploegtactiek. Ik denk dan aan Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke of Edward Theuns. Die moesten hun kopman bijstaan en hun eigen kansen volledig opofferen.”

Dupont rijdt een vijftal criteriums. Daarna volgt de BinckBank Tour.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.