https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Tim Wellens verzekert zich van eindwinst, Filippo Ganna wint de tijdrit

Tim Wellens (Lotto Soudal)©JAMES STARTT BELGA
Tim Wellens (Lotto Soudal)©JAMES STARTT BELGA
Redactie KW

Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) heeft de slottijdrit in de Ster van Bessèges op zijn naam gebracht. De Italiaan zorgde daarmee voor een twee op twee na zijn zege zaterdag. De eindwinst gaat naar Tim Wellens (Lotto Soudal) die vierde werd in de tijdrit. “Ik hoop op dit elan verder te gaan”, aldus Wellens.

De slottijdrit in de Ster van Bessèges bevatte 8,2 vlakke kilometers, daarna volgde een pittige helling van 2,5 km van gemiddeld 5,9%, maar met stroken van 12 à 14%. Geen voer voor pure hardrijders dus, maar voor renners die ook hun mannetje staan op een klimmetje.

Onoverbrugbare achterstand

Tim Wellens begon met een voorsprong van 44 seconden op Edward Theuns en 46 tellen op Mads Würtz Schmidt aan de rit tegen de chrono. Michal Kwiatkowski volgde op 48 tellen en was iemand die hij in de gaten moest houden. Ganna snoepte zaterdag weliswaar een beetje van z’n achterstand op Wellens weg, maar met 2:56 telde de wereldkampioen tijdrijden een nagenoeg onoverbrugbare achterstand op onze landgenoot.

Het was de Brit Ethan Hayter van Ineos Grenadiers die met 15:21 een eerste richttijd neerzette en het parcours aflegde aan 41,9 km/uur. Een chrono waar de anderen zich de tanden op stuk beten. Ploegmaat Geraint Thomas kwam niet in de buurt en zou niet in de top tien eindigen.

Nooit in gevaar

Alberto Bettiol, vorig jaar winnaar van de tijdrit in Alès, moest vervolgens 14 seconden prijsgeven . Benjamin Thomas zorgde voor de verrassing van de dag en dook 11 seconden onder de chrono van Hayter. Lang zou de Fransman niet genieten van de hotseat, want de wereldkampioen ging nog eens 10 tellen onder zijn chrono.

De dagzege voor Ganna dus, want niemand anders kwam nog in de buurt van diens chrono. Hij legde het parcours van 10,71 km af in 15:00. Michal Kwiatkowski reed geen slechte proef tegen de klok, maar zou wel vijf seconden trager finishen dan Tim Wellens wiens eindklassement nooit in gevaar kwam.

“Geschenk voor Vic Swerts”

“De basis voor mijn eindzege heb ik uiteraard gelegd in de derde etappe (die hij won, red . ) “, legde Wellens uit in een persbericht van zijn team. “Het was wel aangenaam om deze slottijdrit aan te vatten met een voorsprong van meer dan veertig seconden. Ik had vandaag ook echt wel goede benen, dat voelde ik vanochtend al , maar vooral ook de motivatie. Je moet weten dat het vandaag de 81ste verjaardag is van Vic Swerts, de oprichter en eigenaar van Soudal. Ik wilde hem echt dit geschenk geven.”

“De tijdrit lag me wel”, ging hij verder. “Ik heb een hoger wattage getrapt dan aanvankelijk gepland. Daardoor heb ik uiteindelijk de eindoverwinning binnen gehaald. Vanzelfsprekend hielp het me ook wel dat ik de chrono al eens op voorhand verkend had. Vandaag zou over eindwinst beslist worden, dat wist ik al voor aanvang van de Ster van Bessèges. De ploeg heeft dan ook speciaal voor vandaag iemand laten afkomen. Alles was echt prima georganiseerd. De volledige ploeg was heel sterk, de ganse week lang. Dat belooft voor de rest van het seizoen.” (Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.