"Het zal voor mij een immens grote aanpassing worden. De omschakeling van de weg naar het veld is zeer groot. Ik heb wel het voordeel dat de Kermiscross in Ardooie een wedstrijd is die niet op televisie komt. Ik zal zo met iets minder stress aan mijn vuurdoop kunnen beginnen. Het wordt alvast ook een pittige week. Na Ardooie rijd ik ook nog zaterdag de Superprestigecross in Boom en zondag de Wereldbekerwedstrijd in het Zwitserse Bern. Dit zijn dus drie crossen op vier dagen tijd", vertelde Tim Merlier.

Merlier begint zonder doorgedreven crosstraining aan zijn veldritseizoen. "Dat is nu eenmaal de tol van mijn lange wegseizoen. Ik heb me niet expliciet kunnen toeleggen op het veldrijden ,maar daar maal ik niet om. Ik heb een mooie campagne op de weg kunnen afwerken en dat in de Belgische kampioenstrui. Dat deed wel enorm veel deugd. Een bijkomend pluspunt is dat in mijn eerste cross de grote toppers niet aan de start verschijnen. Toon Aerts, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck zijn er donderdag immers niet bij, net als Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Ik hoop dat het tijdens de wedstrijd zelf enkele keren stil zal vallen. Het zal graven worden om mijn stuurmanskunst van vorig jaar in het veldrijden opnieuw op te diepen."

Veel afwezigen voor Kermiscross

Opvallend is het grote aantal afwezigen in deze 25ste editie van de Kermiscross. "Wij deden hen een aanbod, maar blijkbaar wilden ze hierop niet ingaan. Misschien verkiezen zij rust in aanloop naar komend weekend", stelt Jochen Demeyere van het organiserende comité. "Merlier en Jelle Wallays zijn wel van de partij. De recente winnaar van Parijs-Tours rijdt elk jaar wel een handvol crossen."

Het parcours op en rond de Stationsstraat van Ardooie, ook gekend als aankomstzone van een etappe in de BinckBank Tour, is 2.850 meter lang waarvan er 2030 meter loopt over weidegrond. Vorig jaar ging de zege er voor de derde keer op rij naar Wout van Aert. De wedstrijd voor vrouwen elite is ondertussen aan zijn vijfde editie toe. Vorig jaar triomfeerde Loes Sels er. Zij komt ook nu weer aan de start, net als onder meer Katherine Compton, Thalita de Jong en Ellen Van Loy.

(BELGA)