Tim Declercq: “Zaterdag voor Bennett, zondag voor Alaphilippe. We weten wat gedaan!”

© BELGAIMAGE
Tom Vandenbussche

Mijn tweede Tour. Het blijft iets hebben. Waar is de tijd dat ik voor de tv zat te supporteren voor Jan Ullrich? Ik was een heel hevige fan van de Duitser. De Tour van 1998, toen hij die fenomenale inzinking kende, staat dan ook als een zwarte pagina in mijn geheugen gegrift.

Het is speciaal om zoveel jaren later zelf van het Tourcircus deel uit te maken. Dinsdag hadden we om 17.15 uur onze vlucht en kwamen we ‘s avonds aan in Nice. Ideaal. Woensdag hebben we het parcours van de tweede rit verkend, met de Col de Turini en de Col d’Eze. Vier uurtjes met toch 2.000 hoogtemeters. Dat was nog een redelijk pittige training. Normaal moeten we in het openingsweekend nooit cols beklimmen. Nu wel. Een massasprint wordt het zondag zeker niet. Het is een rit voor Julian Alaphilippe. En zaterdag zullen we in principe voor sprinter Sam Bennett rijden. We zullen weten wat gedaan.

Op onze eerste dag in Nice stonden ook covid-testen op het programma. We moesten lang wachten en hebben de hele dag ons hotel niet gezien. Verre van ideaal zo net voor de Tour, maar het hoort erbij. Het valt op dat er veel maatregelen tegen het coronavirus worden genomen. Deels door de organisatie, maar in mijn geval ook door mijn eigen ploeg. Zo hebben alle renners hun eigen kamer, zodat de kans op onderlinge besmetting zo klein mogelijk wordt gehouden. Daarnaast moet ook elk personeelslid getest worden, zelfs onze fotograaf. Het is nu alleen maar hopen dat we straks niet te maken krijgen met vals positieven. Een ramp zou dat zijn.

“Ik heb Roglic in de Dauphiné zien vliegen, maar misschien was hij wel te vroeg te goed”

Dit wordt de zwaarste Tour in jaren. Het aantal hoogtemeters is indrukwekkend. Het zal drie weken afzien zijn. Persoonlijk vind ik het moeilijk om één favoriet naar voren te schuiven. Ik heb Roglic in de Dauphiné zien vliegen, maar misschien was hij wel te vroeg te goed. In de derde week van een grote ronde heeft hij toch dikwijls de neiging om wat minder te zijn. Als Dumoulin nog wat kan groeien, zie ik hem heel dicht komen. Zelf hoop ik natuurlijk vooral dat onze Alaphilippe naar zijn allerbeste vorm kan toegroeien. Wie weet wat dan mogelijk is…

Reageren? tim@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.