“Tim Declercq is voorlopig de IJzeren Briek van 2019”

Tim Declercq reed een puike Parijs-Nice en hielp in meerdere voorjaarsklassiekers kopmannen Alaphilippe en Stybar aan de zege. "V © belga
Tom Vandenbussche

Geen derde opeenvolgende zege voor Yves Lampaert in Dwars door Vlaanderen en ook geen opvallende prestatie van de andere West-Vlamingen. Het voorjaar van onze profs is voorlopig een mager beestje. Dat is ook de mening van de juryleden voor de IJzeren Briek. “We zouden hem op basis van resultaten over het hoofd durven te zien, maar Tim Declercq is op dit moment de beste West-Vlaming van 2019.”

… over Yves Lampaert

Michel Pollentier: “Volgens mij blijft hij momenteel iets onder zijn niveau. Hij komt ergens in iets te kort. Maar zondag kan dit al een heel ander verhaal zijn.”

Dirk Demol: “Hij liet al mooie dingen zien, maar de laatste koersen was het iets minder. Misschien verwachten we allemaal iets te veel van Yves? Die Belgische trui zorgt voor wat extra druk en de sterkte van zijn ploeg speelt soms ook in zijn nadeel. Schrijf maar op: voor mij is Jungels in de Ronde de te kloppen man.”

Hans De Clercq: “Hij rijdt zijn prijsjes, maar kan voorlopig zijn stempel niet drukken. Ligt het aan de tactiek binnen zijn ploeg? Ligt het aan de druk? Je moet alles natuurlijk in het juiste perspectief plaatsen. Het is zoals Lefevere zegt: hij wordt niet betaald om tiende te worden. Rijdt hij slecht? Zeker niet. Maar als we een analyse maken, kunnen we niet zeggen dat het denderend is. Er volgen nog twee grote koersen. Ik verwacht nog altijd een heel goeie Lampaert in Roubaix. Als hij daar top is, spreken we niet meer over zijn achtste plaats in Waregem.”

… over Sep Vanmarcke

De Clercq: “Hij heeft in februari een koers gewonnen en oké, hij is nu gevallen. Maar je kan niet zeggen dat zijn voorjaar geslaagd is.”

Pollentier: “Je kan er door die val niet veel over zeggen, maar hij is in het openingsweekend naar huis gereden en net zoals in 2017 met die gleuf in de Ronde is hij alleen ten val gekomen. Jammer.”

Demol: “De pech blijft hem achtervolgen. Niet goed, hé.”

… over Jens Keukeleire

Pollentier: “Ik vind hem redelijk goed. Hij is regelmatig.”

Demol: “Maar niet om te zeggen: wauw. Er zit meer in Jens.”

De Clercq: “Als hij een coureur van mijn niveau vroeger was, zou je zeggen: het is goed. Maar het is zoals bij Lampaert: iemand met zo’n loon mag niet tevreden zijn. Hij rijdt ook kleurloos mee en maakt de koers niet.”

… over Jens Debusschere

Pollentier: ” Tiende in Gent-Wevelgem, maar voor de rest…”

De Clercq: “Sorry, hij is nergens. Ik ken de reden niet, maar bij Lotto reed hij nog zijn prijs of trok hij eens in de aanval. Waar hebben we hem dit jaar al gezien?”

Demol: “Ook ik blijf wat op mijn honger zitten. Na een goede start in de Cadel Evans Great Ocean Road Race, toch een WorldTour-koers waarin hij vijfde werd, hebben we naar deze periode toegewerkt, maar in Gent-Wevelgem heeft hij een grote fout gemaakt en daar kon ik niet mee lachen. We wisten dat het een nerveuze koers zou worden, maar na 45 km moest hij plassen en net toen brak de koers open. Jens is vanuit de vijfde waaier, samen met Marco Haller en Joshua Sutterlin, nog voorin komen aansluiten na een achtervolging van 100 kilometer en reed daarna nog de finale. Jammer. Er zat veel meer in.”

… over Tim Declercq

De Clercq: “We zouden hem op basis van resultaten over het hoofd durven te zien, maar eigenlijk is Tim momenteel de beste West-Vlaming van het seizoen. Onze voorlopige IJzeren Briek van 2019. Hij is altijd op niveau, werkt vaak langer dan we zouden verwachten en was in Gent-Wevelgem de enige van zijn ploeg in de eerste waaier. Top!”

Demol: “Daar sluit ik me bij aan. Ik heb hem aan het werk gezien in Parijs-Nice en dacht: ongelofelijk wat Tim tegenwoordig kan. In die loodzware rit bleef hij bergop maar aan kop sleuren. Straf!”

Pollentier: “Tim is er om te werken en niet om te winnen. Op hem kunnen ze bij de ploeg van Lefevere altijd rekenen.”

Is Lampaert slecht? Zeker niet. Maar het is zoals Lefevere zegt: hij wordt niet betaald om tiende te worden

© BELGA

… over Gianni Vermeersch

De Clercq: “Geen verrassing voor mij. Ik had hem de voorbije twee jaar al dingen zien doen in Franse rittenkoersen als de Boucles de la Mayenne en de Tour du Limousin… Ik zei het ook tegen zijn vader: Gianni is een betere wegrenner dan crosser. Maar hij heeft één probleem: in de cross zit hij tussen plaatsen vijf en tien. Daardoor zal hij op de weg nooit hetzelfde kunnen verdienen. Gianni zit in hetzelfde schuitje als Sven Vanthourenhout indertijd.”

Pollentier: “Ik heb ook altijd tegen zijn pa gezegd dat Gianni voor de weg moest kiezen. Maar dat wil hij niet. Zondag kan hij in de heuvelzone weer een belangrijke rol voor Van der Poel spelen.”

Demol: “Mij heeft hij wel verrast. Maar als het erin zit, komt het er ooit uit. Gianni heeft altijd voor de cross gekozen, maar als hij zich vroeger even op de weg toelegde, was hij telkens al bij de beteren.”

… over Stan Dewulf

De Clercq: “Ik wilde hem al na zijn eerste jaar als belofte bij Sport Vlaanderen, maar Stan wilde liever naar Lotto. Ik zag en zie een goeie voorjaarsrenner in hem. Als ze bij Lotto de komende twee, drie jaar voorzichtig met hem omspringen, hebben ze er daar een heel goeie kracht bij.”

Demol: “Hij is me al een paar keer opgevallen, zoals in Brugge-De Panne. Ik zag al een paar goeie dingen. Zo bleef hij er soms lang aanhangen. Prima zo!”

Pollentier: “Als neoprof is dit goed, hé. Hij toont zich. We wisten dat ook al wel toen hij nog belofte was. Ik ben niet verrast.”

… over de anderen

De Clercq: “Dupont doet zijn ding in de sprint. Ik vind Baptiste Planckaert weer de attractieve coureur van enkele jaren geleden bij Wallonie-Bruxelles. Maar voor de rest? Van Keirsbulck heeft nu een andere rol bij de ploeg van Van Avermaet, maar het lijkt magertjes. Wat er met Waeytens scheelt, weet ik niet, maar ik heb hem nog niet gezien. Van Lerberghe is geen voorjaarsrenner, vind ik, wel een lead-out voor een sprinter. En Vermote moet zich heroriënteren. Hij heeft het geprobeerd als kopman, maar het is niet gelukt. Over de West-Vlamingen binnen mijn eigen ploeg kan ik kort zijn: het is voorlopig veel te weinig, ook al kenden een aantal renners wel wat tegenslag. Edward Planckaert is op zijn niveau, maar om aanspraak te maken op een transfer naar de WorldTour, is het te weinig.”

Pollentier: “Baptiste Planckaert is niet slecht, maar kan normaal beter. Ook voor de renners van Sport Vlaanderen is het niet voldoende. Ik zag Stijn Steels tijdens de E3 in de vroege vlucht en Tom Devriendt deed dat tijdens de Omloop, maar Tom moet meer kunnen dan dat. In koersen als pakweg Handzame moet hij zelf een dikke prijs kunnen rijden.”

Demol: “Niemand die echt in beeld komt, hé. Ik weet niet wat er met Vermote scheelt, maar Julien komt maar niet vooruit. En ook Guillaume is er niet…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.