Tim Declercq: “Ik heb goeie en minder goeie dagen. Dinsdag was ik gelukkig heel goed”

© belga
Tim Declercq
Tim Declercq Wielrenner

Tijdens deze Tour is Tim “El Tractor” Declercq onze wekelijkse columnist. De meid van alle werk bij Deceuninck-Quick-Step moet drie weken lang kopmannen Sam Bennett en Julian Alaphilippe aan ritwinst helpen. Hier geeft hij wekelijks een impressie van zijn Tour.

Zo, het ziet er goed uit voor de groene trui van Sam Bennett. In de twee ritten dat hij er moest staan, stond hij er. Hij en Ewan zijn de snelste mannen in deze Tour. Dinsdag won hij, woensdag verloor hij met een half wiel. Soms heb je gewoon wat geluk nodig. Groen is nu het hoofddoel. We staan er goed voor, jammer genoeg door een declassering. Maar na wat er de voorbije weken allemaal in sprints is gebeurd, was het een terechte beslissing. Het was niet verantwoord wat Sagan deed.

Zelf wissel ik goeie en mindere goeie benen met elkaar af. Daar is niets speciaals aan. Dit is de Tour. Drie weken afzien en naarmate de ronde vordert, wordt de kans op slechte benen groter. Mentaal is het niet altijd makkelijk. Als de kopman het afmaakt, loert de decompressie om de hoek. Maar dinsdag, toen Sam won, had ik een heel goed gevoel en heb ik mijn werk kunnen doen. Ik ging maar niet kapot. De hele dag reed ik op kop, terwijl het constant tegenwind was en we gemiddeld 46 haalden. Een heel zwaar dagje, maar dat zien de mensen natuurlijk niet op tv.

Intussen testte nog geen enkele Tourrenner positief op corona. Dat had ik ook wel verwacht. Als je met een bubbel zonder besmette mensen aan de start verschijnt, is het bijna onmogelijk om het virus te krijgen. Of het zou van het publiek langs de kant van de weg moeten komen. Viroloog Steven Van Gucht heeft echter gezegd dat je al vijftien minuten contact moet hebben om het over te nemen. Hopelijk klopt dat. Ook de vijf weken na de Tour, tot en met het weekend van Parijs-Roubaix, zullen we voorzichtig moeten zijn, maar ik verlang er ook naar om Tracey, Marilou en de familie terug te zien. We zijn en blijven mensen.

Tot slot: mijn favoriet Tom Dumoulin zal de Tour niet winnen. Het zal nu gaan tussen Roglic, Bernal en Pogacar. Het is een spannende Tour. En een lastige. We hadden al ongelofelijk veel tegenwind en zullen straks zo’n 60.000 hoogtemeters overwonnen hebben. De winnaar in Parijs zal de eindzege niet gestolen hebben.

Reageer? Tom.vandenbussche@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.