Tim Declercq blikt terug op eerste WK als prof: “Niemand had een superdag”

Laatbloeier Tim Declercq (30) deed op zijn eerste WK bij de profs wat er van hem verwacht werd: hard werken voor de kopmannen. De bescheiden Houthulstenaar is wel niet volledig tevreden van zijn wedstrijd, maar kan alvast terugblikken op een geslaagd seizoen. De meesterknecht is namelijk een van de steunpilaren in de succesvolle ‘Wolfpack’ van Deceuninck-Quick-Step. “Ik doe gewoon wat ik het beste kan en dat is anderen helpen winnen.”

© belga

De verwachtingen voor het wereldkampioenschap bij de profs stonden hooggespannen want op papier had de Belgische ploeg de beste selectie in de breedte. Na de valpartij en opgave van kopman Philippe Gilbert reden de Belgen echter heel de tijd achter de feiten aan. Greg Van Avermaet finishte uiteindelijk als eerste Belg op een toch wat teleurstellende 8ste plaats.

Tim Declercq blikt een dag later eerlijk terug. “Dit was niet waarvoor we naar Yorkshire zijn afgekomen. De pech van Phil heeft ons ook wat parten gespeeld, want hij was echt goed. Ik heb heel de dag mijn werk gedaan en de kopmannen uit de wind gehouden. Op de beslissende momenten hield ik ze ook mooi vooraan, maar dat kwam niet in beeld. Op 103 kilometer van de meet probeerde ik zoals vooraf besproken de wedstrijd hard te maken en Yves en Greg te lanceren. Hierna parkeerde ik en gaf ik op. Zelf ben ik niet volledig tevreden over mijn wedstrijd. Ik denk dat dit ons WK beschrijft: iedereen was goed, maar niemand had een superdag.”

“Hoogtepunt in mijn carrière”

Voor Tim Declercq was het zijn eerste deelname aan het wereldkampioenschap bij de eliterenners. Als belofte werd hij wel al eens geselecteerd, maar bij de profs de is belevenis toch wat anders. “Drie of vier jaar geleden had ik nooit gedacht ooit te kunnen starten op een WK. Deze selectie is echt een hoogtepunt uit mijn carrière. Na de wedstrijd wordt er met de Belgische groep toch altijd een klein feestje gehouden. Na een zwaar seizoen mag bij iedereen dan de riem er wat af. Dit jaar werd het wel een heel klein feestje. De vermoeidheid bij de meeste renners was groot en de ontgoocheling bleef natuurlijk ook hangen. Samen met enkele anderen waaronder Yves en Oliver Naesen zijn we dan naar een pub geweest. Daar hebben we toch even geprobeerd te ontstressen.”

Bergkoning in Portugal

De Houthulstenaar verdiende zijn selectie op basis van zijn kwaliteiten als superknecht bij Deceuninck-Quick-Step. Hij reed heel het jaar door vele kilometers op kop voor de kopmannen van de formatie van Patrick Lefevere. In de Vuelta bijvoorbeeld had hij met zijn beukwerk een groot aandeel in de twee zeges van Gilbert. “Dat ik me nu kan ontplooien als renner is volledig de verdienste van Patrick. Hij zag drie jaar geleden iets in mij en heeft me een kans gegeven. Deze heb ik met beide handen gegrepen. Ondanks mijn leeftijd maak ik nog ieder jaar progressie. Ik ken nu meer dan ooit mijn lichaam.”

Tim rijdt heel het jaar door als knecht, maar hij kon dit seizoen zelf ook een klein prijsje bemachtigen. In de Ronde van Algarve won hij namelijk het bergklassement. “Het was eens fijn om met een trui op het podium te komen. In de GP Samyn deed ik ook een gooi naar de overwinning, maar werd ik gegrepen met de finish in zicht. Een overwinning zou mooi zijn op mijn palmares. Misschien wordt dat wel een klein nevendoel voor de komende jaren, maar ik ken ook mijn plaats in de ploeg. Er zijn andere renners die veel meer en veel gemakkelijker winnen. Zelf doe ik gewoon wat ik het beste kan en dat is anderen helpen winnen. In de ploeg krijg ik appreciatie voor mijn werk en dat geeft me veel voldoening.”

De Melkerie bij Deceuninck-Quick-Step

Op dinsdag 8 oktober rijdt Declercq met Binche – Chimay – Binche zijn laatste wedstrijd van het seizoen. Daarna mag voor hem de riem er even af en vertrekt hij op huwelijksreis. “Na een zwaar seizoen is het dan tijd om wat te genieten en de batterijen op te laden. Daarna bouw ik opnieuw op naar 2020.”

Declercq is samen met ploegmaat Yves Lampaert lid van het trainingsgroepje ‘De Melkerie’. Volgend jaar krijgen ze bij Deceuninck-Quick-Step het gezelschap van twee nieuwe ‘melkers’: Stijn Steels en Bert Van Lerberghe. “Fantastisch dat ze de kans krijgen om bij ons te rijden. Bert is een sterke renner en gaat perfect in onze sprinttrein inpassen. Stijn ken ik al lang doordat we samen nog op kot hebben gezeten in Gent. Hij gaat super gemotiveerd zijn om zich te bewijzen. De sfeer in de ploeg is al top, maar ze gaat er zeker niet op verslechteren.”

De selectie van de ‘Wolfpack’ voor 2020 is bijna rond. Het is voorlopig nog afwachten of de sprinter Sam Bennett komt of niet. De Ier wil graag de overstap maken, maar is in een juridisch getouwtrek met zijn huidige Bora-ploeg verwikkeld. “Hopelijk komt er snel duidelijkheid voor beide partijen. We hebben dit jaar opnieuw een fantastisch seizoen achter de rug met veel overwinningen. Binnen de ploeg beseffen we dat het ook eens minder kan gaan, maar we blijven knokken voor iedere overwinning. Daar wil ik volgend jaar opnieuw mijn steentje toe bijdragen.”

(SDK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.