Tijd om te oogsten voor Stijn Steels

© BELGA
Stijn Moerman

In dienst van kopman Wout van Aert werkte Stijn Steels een sterk voorjaar af. De 28-jarige Meulebekenaar met roots in Westerlo voelt zich prima in zijn rol als wegkapitein bij Veranda’s Willems-Crelan. De komende weken en maanden krijgt hij ook zijn eigen kans en die wil hij met beide handen grijpen.

Een van de revelaties van dit voorjaar was zonder meer Wout van Aert. De wereldkampioen veldrijden breide een verlengstuk aan zijn winter en waagde zich – met succes – voor het eerst aan de voorjaarsklassiekers. In die sterke prestaties had ook Stijn Steels zonder twijfel een groot aandeel. De Meulebekenaar moest zijn kopman veilig over de Vlaamse wegen leiden en zolang mogelijk bijstaan in de finale. En dat deed hij met verve.

“De ploeg was content van mijn voorjaar en ik was dat ook. Ik ben blij dat ik mijn job naar behoren heb kunnen uitvoeren”

“Ik mag inderdaad niet klagen over mijn voorjaar”, knikt Stijn. “Zelf heb ik wel geen resultaten behaald, maar dat werd ook niet van mij verwacht. Mijn rol als chauffeur voor de kopmannen heb ik goed vervuld. De ploeg was content van mijn voorjaar en ik was dat ook. Ik ben blij dat ik mijn job naar behoren heb kunnen uitvoeren. Het is ook een enorm plezante ploeg om voor te rijden. Er wordt heel professioneel gewerkt en de sfeer zit goed. Ik kom er telkens in perfecte omstandigheden aan de start van de koersen. Ik voel me er prima in de rol die ik moet uitvoeren. Ik heb bij Sport Vlaanderen-Baloise ook mooie jaren beleefd, maar bij Veranda’s Willems-Crelan zit ik nu echt op mijn plaats.”

Michael Goolaerts

Al was er ook een donker kantje aan het voorjaar: het overlijden van ploegmaat Michael Goolaerts in Paris-Roubaix. “Ik heb er nog altijd geen woorden voor”, zucht Stijn. “Je weet dat er altijd iets kan gebeuren, maar dit… Zoiets blijft voor altijd in je hoofd spoken. Ik denk dat het de zwaarste dag uit mijn carrière is. Hopelijk moeten we zoiets nooit meer meemaken. We hebben nog geregeld contact met zijn ouders en gaan binnenkort nog eens langs. We zullen hen niet laten vallen. Het zijn heel toffe mensen. We zijn een kleine ploeg, maar net daardoor is de band zo sterk.”

Stijn Steels ... (Foto Belga)
Stijn Steels … (Foto Belga)© BELGA

“Het overlijden van Michael Goolaerts was de zwaarste dag uit mijn carrière”

Na een korte rustperiode is Stijn Steels klaar voor het volgende luik van zijn seizoen. Dat hervatte hij zondag in de GP Marcel Kint in Zwevegem. “Jammer dat ik door ziekte de Vierdaagse van Duinkerke heb gemist, maar na een weekje trainen mocht ik in Zwevegem zeker niet klagen over het gevoel. Ik kon meteen vlot meedraaien.”

“Ik kijk uit naar de Ronde van België, al zal mijn beste vorm waarschijnlijk maar voor erna zijn. Dan denk ik aan de Ronde van Luxemburg, Dwars door het Hageland en bijna alle eendagskoersen die er zijn… Wedstrijden waarin ik mijn eigen kans mag gaan. Al zal ik mij natuurlijk opofferen voor een snellere ploegmaat als het op een sprint uitdraait. Maar in die koersen komt het er vooral op neer om zelf sterk genoeg te zijn en ervoor te zorgen dat je mee bent in de finale.”

Dwars door het Hageland

“Vooral naar Dwars door het Hageland op vrijdag 15 juni kijk ik enorm uit. Ik vind het een van de mooiste koersen die er is. Bovendien loopt het offroadparcours door mijn geboortestreek. Ik ken de omloop dus vanbuiten. De voorbije twee jaar kwam ik er telkens goed voor de dag en hopelijk is dat nu opnieuw het geval.”

“Ik vind Dwars door het Hageland een van de mooiste koersen die er is. Het parcours loopt door mijn geboortestreek”

“Daarnaast kijk ik ook altijd uit naar het BK. Niet dat ik daar voor een ereplaats meestrijd, maar van jongs af aan ga ik al altijd naar het BK voor profs kijken. Het is telkens weer een unieke belevenis. Plezant dat ik daar nu al een paar jaar zelf kan deelnemen”, besluit de neef van Tom Steels, die na het BK een rustperiode inbouwt. (SM)