Tiesj Benoot start niet na contact met positief geteste Jan Bakelants

Tiesj Benoot op kop tijdens het wereldkampioenschap wielrennen (archief). © belga
Redactie KW

Tiesj Benoot start zondag niet in Gent-Wevelgem. Dat maakte zijn team Sunweb zaterdag bekend. De 26-jarige Gentenaar was woensdag samen Jan Bakelants te gast bij VRT-programma Extra Time Koers. Bakelants testte vrijdagavond positief op het coronavirus.

Benoot heeft momenteel geen symptomen en voelt zich goed. Hij gaat in quarantaine in afwachting van PCR-tests volgende week.

Lichte symptomen

Bakelants testte negatief aan de vooravond van de Brabantse Pijl en vertoonde geen symptomen op de wedstrijddag woensdag, noch donderdag. Wel vertoonde hij lichte symptomen op vrijdag nadat hij terugkeerde van zijn training. Daarom onderging hij een PCR-test en die bleek positief. Hij wordt in Gent-Wevelgem vervangen door Ludwig De Winter.

“De prioriteit van onze ploeg is de gezondheid van onze renners en staf”, aldus het team. “Niemand van de ploeg heeft contact met Jan gehad sinds zijn terugkeer naar huis woensdagavond na de koers. Alle PCR-testen dinsdagavond waren negatief. Niemand van de ploeg moet dus in quarantaine. Wel wordt iedereen, conform de protocollen, hertest de komende dagen.”

Einde seizoen voor Bakelants

“Jan heeft een test ondergaan op dinsdagavond, voor de Brabantse Pijl”, zegt teamarts Joost De Maeseneer. “Net zoals de rest van de ploeg was die negatief. Jan kon de Brabantse Pijl rijden zonder problemen en keerde woensdagavond naar huis. Donderdag kon hij ook nog normaal trainen, zonder symptomen te vertonen. Toen hij vrijdag alleen ging trainen, had hij lichte symptomen en is een nieuwe test gedaan. Die blijkt positief. Jan voelt zich goed, het gaat om milde symptomen. Hij blijft nu zeven dagen in quarantaine en komt niet meer in competitie dit seizoen.”

Vanmorgen kreeg ik bericht over mijn positieve test”, legde Bakelants uit. “Vandaag voel ik me moe, maar met respect voor rust en strikte quarantaine zou ik binnen een paar dagen in orde moeten zijn.”

“Stigma wegwerken”

“Deze quarantaine en goede contactopsporing zijn de meest effectieve wapens die we hebben om het virus te verslaan. Dat is ook de reden waarom ik besloot om openlijk over mijn ziekte te communiceren. Ik voelde hoe moeilijk het is om openlijk te communiceren over een COVID-infectie en dat er veel moed voor nodig is om de personen met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad op de hoogte te stellen. Dit is de achilleshiel van contactopsporing. Hoewel het gemakkelijker zou zijn geweest om dit stil te houden, hoop ik door ermee naar buiten te komen te helpen om een deel van het stigma weg te nemen. En zo het werk van contacttracers gemakkelijker te maken.”

“Ik ben er sterk van overtuigd dat niemand dit virus aan andere personen wil doorgeven. Schaamte die ons ervan weerhoudt adequate maatregelen te nemen, is het laatste wat we in deze kwestie nodig hebben.” Op woensdagavond zat Bakelants naast Tiesj Benoot tijdens Extra Time Koers. Benoot reed twee keer eerder Gent-Wevelgem. Vorig jaar eindigde hij als dertiende, zijn beste resultaat. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier