Tiende plek voor Pauwels: “Mollema was de sterkste vandaag”

© BELGA
Redactie KW

Serge Pauwels had de vijftiende etappe in deze Tour vooraf met stip aangeduid en schoof ook mee in de vroege vlucht. Uiteindelijk werd hij tiende. “Bauke Mollema was de sterkste vandaag”, gaf hij na afloop toe.

Pauwels was mee in de eerste vroege vlucht van tien renners, die later uitgebreid werd tot 28 stuks. “In het begin kregen we niet veel vrijheid”, legt hij uit, “maar toe Barguil een stevig tempo reed op die eerste col werd onze voorsprong groter. Daarna kwam nog die tweede groep er bij en ik wist dat het moeilijk zou worden om te winnen. Er zaten toch enkele stevige klimmers mee vooraan, maar goed, je moet het altijd proberen.”

De renner van Dimension Data versnelde op de voorlaatste klim en reed weg bij zijn overgebleven metgezellen. “Ik wilde anticiperen op die laatste steile stukken van de klim“, legt hij uit, “daar wist ik dat ik het zou moeten afleggen tegen de sterkere klimmers en dus nam ik liever wat voorsprong.”

A bloc

Uiteindelijk komt Barguil hem nog voorbij en zou nog een hergroepering volgen op de top met ook Roglic, Gallopin en co die terugkwamen. In de afdaling verraste Mollema iedereen. “Er werd wat getwijfeld”, aldus Pauwels, “hij nam wat voorsprong en finaal kregen we de achtervolging dan toch georganiseerd. We reden allemaal ‘à bloc’ achter hem aan, maar maakten geen seconde goed. Hij was gewoon de sterkste man in koers vandaag. Het is jammer voor mij, dit is een kans die alweer voorbij is en zoveel krijgen we er niet meer in de Tour.”

“Dinsdag lijkt me niet echt een kans, misschien woensdag en donderdag, maar dat zal echt op de limiet zijn, want het worden twee zware Alpenetappes. Mijn conditie is goed, even goed als vorig jaar en twee jaar geleden, maar je moet hier ook wat geluk hebben. Dit is pas de eerste dag dat een vlucht tot het eind draagt (al was dat ook het geval in de etappe naar Station des Rousses waar Calmejane als vroege vluchter won, red).”