Thomas Joseph uit Kemmel pikt Kasteelcross mee als voorbereiding op nieuwe wegseizoen

Thomas Joseph duikt zaterdag in Zonnebeke met plezier het veld in, maar zijn focus blijft op de weg liggen. © foto Bart
Redactie KW

Met Mathieu van der Poel en Wout van Aert verschijnen morgen dé twee toppers aan de start van de 36ste Kasteelcross. Wie er ook start, is Thomas Joseph. De 23-jarige Kemmelnaar is zich volop aan het klaarstomen voor het nakende wegseizoen, maar haalt met veel plezier nog eens zijn crossfiets van stal.

De Kasteelcross van Zonnebeke kan voor zijn 36ste editie rekenen op een wel heel aantrekkelijk deelnemersveld. Naast absolute publiekstrekkers Mathieu van der Poel en Wout van Aert verschijnen er ook een pak plaatselijke renners aan de start. Het is daarbij vooral uitkijken naar de prestatie van Thomas Joseph. De 23-jarige Kemmelnaar was tijdens zijn belofteperiode één van onze betere veldrijders, maar na het uitblijven van een profcontract besloot hij om toch maar naar de weg te switchen.

“Het wegseizoen is nu natuurlijk mijn hoofddoel”, vertelt Joseph. “Maar de Kasteelcross neem ik er met veel plezier bij. Een wedstrijd dicht bij mijn deur op een leuke omloop, het zou jammer zijn om die te moeten missen. Ambities heb ik wel niet. Ik wil er gewoon een stevige training van maken. De hartslag nog eens goed de hoogte injagen tussen al de duurtrainingen door. Daarnaast hoop ik me ook een beetje te kunnen amuseren. Na al die jaren als crosser duik ik graag nog eens het veld in. (lacht) Al vrees ik dat het vooral afzien zal worden.”

Prima voorbereiding

Aan de conditie zal het alleszins niet liggen. De renner van Tarteletto-Isorex kende tot nu toe een vlekkeloze voorbereiding en behaalde op het strand al enkele mooie ereplaatsen. “Mijn winter heb ik een tikkeltje anders ingedeeld dan de meeste wegrenners. In november en december was het trainingsvolume eerder beperkt, maar nam ik voor het eerst deel aan enkele beachraces. Dat zijn inspanningen die je zeker niet mag onderschatten. De laatste jaren verschijnen er een pak kleppers aan de start van deze wedstrijden. Het is anderhalf uur vlammen op het strand, maar wel plezant. Een goede training met het oog op de wegkoersen. En op die manier had ik ook nog wat tijd voor andere dingen. Ik ben in september gestart met een opleiding sportverzorging. Een leuke afwisseling en zo houd ik iets extra’s achter de hand voor na mijn actieve sportcarrière.”

“Leuk om nog eens het veld in te duiken, al zal het afzien worden”

Sinds de jaarwisseling ging het volume dan weer stevig de hoogte in. Ondertussen heeft Joseph er al een weekje Mallorca opzitten en straks vertrekt hij alweer voor een nieuwe stage. Dan gaat het met de ploeg richting Calpe. “En na de teamstage trek ik opnieuw in mijn eentje naar Mallorca. Dat is mijn favoriete trainingsstreek. Mooi weer, rustige wegen… En ik ken het er ondertussen al een beetje. Daarna moet de conditie goed genoeg zijn voor de seizoensopeners eind februari. Nog niet optimaal, want ik heb altijd wat koersritme nodig, maar tegen de Vlaamse koersen wil ik er wel staan. Met onder meer Le Samyn, Nokere Koerse en de Bredene Koksijde Classic rijden we een heel aantrekkelijk programma. Om ambities uit te spreken wil ik nog de eerste koersen afwachten. Maar het zou mooi zijn mocht ik me in de kijker kunnen rijden.”

Eerste profcontract

Eens in de top tien rijden van een semiklassieker zou voor de ex-crosser alvast een nieuwe stap voorwaarts zijn. In het najaar van 2019 behaalde hij al enkele verre ereplaatsen, met begin oktober een ritzege in de Tour of Iran als kers op de taart. “Een cadeautje voor de ploeg, nadat ik een paar weken eerder bij Tarteletto-Isorex mijn eerste profcontract mocht tekenen”, knipoogt de Kemmelnaar. “Ik zou hen nu al willen bedanken voor het vertrouwen, maar ik hoop vooral in koers te kunnen tonen wat ik waard ben als renner.” (BVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier