Thomas Joseph (22) blijft crossen, maar wordt wel weer méér wegrenner

© BELGA
Redactie KW

Het gerucht dat Thomas Joseph (22) helemaal zou kappen met veldrijden, berust op een misverstand, al verschuift er wel één en ander. Je mag het best als een switch omschrijven, de omgekeerde van enkele jaren geleden toen Thomas de weg op een lager pitje zette ten voordele van het veld, waarin hij op een welslagen leek af te gaan.

“Ik ben nochtans aan geen slechte winter in het veld bezig”, benadrukt Thomas. “Tot eind november verliep het helemaal naar wens met op 11 november een overwinning in Crawley (Groot-Brittannië), voorafgegaan door derde plaatsen in Steinmaur en in Illnau, beide in Zwitserland. Scoren in Vlaanderen is zoveel moeilijker, al werd ik wel dertiende in de Ambiancecross van Hamme en twaalfde in de Zilvermeercross van Mol.”

“Toch voelde ik al langer aan dat een contractverlenging bij Marlux-Bingoal niet meteen aan de orde zou zijn en dat werd begin december bevestigd. Ik had evenwel iets achter de hand: een attractief voorstel van het expansieve Tarteletto-Isorex. Ik voel mij gevleid, ik heb altijd graag op de weg gereden en krijg nu de kans om mij te bewijzen binnen een goede structuur en omringd door getalenteerde ploegmaten. En ja hoor: ik ben razend ambitieus, waarom ook niet: ik rijd nog het hele seizoen als 22-jarige, dus is dromen van een profcarrière niet ongepast. Natuurlijk wil ik nòg hogerop maar als je ziet wie er allemaal aan de kant staat besef ik hoe moeilijk dat zal zijn. Mijn VDAB-statuut werd een tweede keer verlengd en ook dat inspireert mij om alles op alles te zetten. Eind januari leg ik er als veldrijder de riem af om tot half april een eerste blok wegkoersen te rijden, welke dat worden is op dit moment nog ongeweten. Na een competitieve adempauze begin ik eind mei aan het tweede luik.”

Ik rijd nog het hele seizoen als 22-jarige, dus is dromen van een profcarrière niet ongepast

“Veldrijden blijf ik ook doen maar mijn herfst van 2019 zal later beginnen en mijn winter vroeger eindigen. Het veldrijden is en blijft het ideale bindteken tussen twee wegseizoenen en vice versa. Tarteletto-Isorex is overigens al langer nadrukkelijk aanwezig in het veldrijden. Ik heb meer dan een beetje het gevoel dat ik in een ideale situatie ben beland.”

“Een koersidioot ben ik evenwel niet. De Josephs zijn harde werkers. Net als mijn oudere broer Stijn (die in 2009, 2010 en 2011 prof was bij Topsport Vlaanderen-Mercator) kan ik vaardige handen aanwenden in de bouw maar dat is nog niet voor meteen. Het wordt ook de hoogste tijd dat ik nog eens een overwinning behaal, dat is inmiddels geleden van 6 september 2015 in Zonnebeke. Dat een volgende overwinning zo lang uitbleef had ook te maken met een hardnekkige vorm van mycoplasma die mij twee seizoenen parten speelde.” (BCA)