Thibaut De Smet crost voortreffelijk tussen de profs

© Foto Coghe
Redactie KW

We overdrijven zeker niet als we zeggen dat Thibaut De Smet een van onze betere beloften in het veld is. In de B-crossen leunt hij heel dicht aan bij de overwinning, terwijl de 20-jarige Waregemse belofte, die in 2020 voor Dovy Keukens-FCC uitkomt, in de A-crossen geregeld in de top 20 terug te vinden is.

“Het gaat inderdaad wel goed dit seizoen. Ik voel dat ik sterker ben in vergelijking met vorig jaar, dat er overigens ook al mocht zijn. Ik heb het veldritseizoen deze keer wel wat later aangevat, want de eerste weken heb ik nog doorgekoerst op de weg.” Intussen heeft de 20-jarige renner al een overwinning in het Franse Denain op zak, naast een tweede stek in Alsemberg en een derde plaats in Zingem. “In de B-crossen zit ik inderdaad heel dicht bij de overwinning, maar ook over de A-crossen heb ik niet te klagen. Als je kan zeggen dat je in de profcrossen in Ardooie, Boom (Superprestige, red.) en Wachtebeke bij de eerste 20 kunt finishen, zit het duidelijk wel goed.”

Ik ben nog twee jaar lang belofte. Ik wil mijn mogelijkheden op de weg aftasten

Zaterdag werd Thibaut 19de in de Ambiancecross in Wachtebeke. “Ik moest redelijk achterin starten, werd ook wat opgehouden door het gedrum in de aanvangsfase, maar kon uiteindelijk wel mooi opschuiven. Ik eindigde uiteindelijk als vierde belofte.”

Zaterdag Kortrijk

Komend weekend start de Waregemnaar in de eerste Urban Cross in Kortrijk. Zondag wacht de regionale veldrit in Moerkerke. “Ik weet dat ik in Kortrijk achteraan zal moeten starten en ik op zo’n snel parcours moeilijk zal kunnen opschuiven, terwijl de Zilvermeercross in Mol, die ook dit weekend plaatsvindt, een omloop biedt die me stukken beter ligt, want ik kan nog redelijk goed door het zand rijden. Bovendien leunt Mol ook een stuk dichter aan bij het parcours van het BK in Antwerpen, maar goed… Wat het Belgisch kampioenschap (dat in het weekend van 11 en 12 januari plaatsvindt, red.) betreft, durf ik geen voorspellingen te doen. Ik weet enkel dat het parcours me op papier wel moet liggen, maar we zullen zien. Mijn seizoen zal niet staan of vallen met een BK. Ik wil de komende crossen gewoon telkens het beste van mezelf blijven geven en vooral: me amuseren. Een overwinning in een B-cross zou anderzijds ook wel mooi meegenomen zijn.”

Na de Kasteelcross in Zonnebeke, de week voor het wereldkampioenschap, zal de renner van Tarteletto-Isorex de crossfiets aan de kant zetten. “Ik wil dit seizoen wat meer op de weg koersen. Deze zomer merkte ik dat het ook daar vlot ging. Zo werd ik bijvoorbeeld tweede in Langemark, dus ik zou ook graag mijn mogelijkheden op de weg eens verder verkennen. Ik ben nog twee jaar lang belofte, dus ik heb nog wel wat tijd om af te tasten waarin ik het best ben. Daarnaast zal ik ook eens vaker aan een duatlon deelnemen, want ook daarin ben ik redelijk goed.” Ter info: in september kroonde De Smet zich trouwens nog tot Belgisch kampioen sprintduatlon in zijn leeftijdscategorie.

Winst voor Evenepoel

Thibaut rijdt al van bij de eerstejaarsnieuwelingen in competitie. Zijn topjaar beleefde hij bij de tweedejaarsjuniores. Daarin behaalde hij dertien podiumplaatsen en mocht hij vier keer de zegebloemen in ontvangst nemen. De mooiste overwinning was er eentje op de weg, in Kooigem. Hij maakte er deel uit van de kopgroep van vier en won uiteindelijk voor Aaron Stockx, Greg Luyssen en … ene Remco Evenepoel. Geef toe, kunnen zeggen dat je bij de jeugd nog gewonnen hebt voor Evenepoel, dat kunnen er niet veel. (RRK)