Terugkeer van de Steenstraat in Gent-Staden

(foto Jos)
Redactie KW

Op zondag 3 maart opent Gent-Staden opnieuw het wielerseizoen op de Belgische weg. De wedstrijd is aan zijn 71ste editie toe en groeide met de jaren uit tot een klassieker. De organisatie opteert voor enkele nieuwigheden in het parcours, vooral op vraag van de wielerploegen zelf, waardor het deelnemersveld ook dit jaar weer (inter)nationaal kleurt.

“Twee jaar geleden hebben we al een eerste drastische wijziging in de omloop ingevoerd”, opent wedstrijdleider Mario Snaet. “Om diverse redenen werd beslist om niet meer in Gent te starten, maar om een selectief parcours op het Stadense grondgebied uit te dokteren. Dat heeft als voordeel dat de vele fans nu hun poulains vele keren aan de aankomstlijn zien passeren. Na elke editie komt er natuurlijk een evaluatie waarbij vele partijen aan het woord komen, dus ook de renners en de diverse ploegen. Uit die bevraging kwam één duidelijk signaal, met name dat de kasseistrook van de Steenstraat een groot gemis was. Uiteindelijk hebben we nu met de organisatoren teruggegrepen naar het oude plaatselijke parcours van zowat 30 kilometer met de lus Zarren, Esen, Klerken, Houthulst en Langemark-Poelkapelle erin. Die lus doen we twee keer. Daarna zijn er nog enkele kleinere, plaatselijke rondes op het Stadense grondgebied.”

De coureurs en de ploegen zelf zijn duidelijk tevreden dat de Steenstraat weer in de omloop zit, want in geen tijd was ons deelnemersveld volzet

“De coureurs en de ploegen zelf zijn duidelijk tevreden dat de Steenstraat weer in de omloop zit, want in geen tijd was ons deelnemersveld volzet”, gaat Mario Snaet verder. “Naast alle ploegen uit de Beker van België en de Topcompetitie starten ook vier buitenlandse team. Het valt vooraf moeilijk te zeggen wie de favorieten zijn, maar met zekerheid wordt het geen Stadenaar. Zowel bij de beloften als elite zonder contract zijn er voorlopig geen streekrenners.”

Wielerdrieluik

Het wordt trouwens een drieluik met op zaterdag ook nog een regionale koers voor nieuwelingen en juniores. “Vorig jaar werd beslist over deze drastische ingreep en met succes, want voor deze eerste editie startten direct 88 nieuwelingen en 67 juniores. Een duidelijk signaal dat de vele jonge renners er al van in het begin van het seizoen willen staan. Door het succes blijven we deze formule aanhouden en zijn er dus wedstrijden om 13 en 15 uur met telkens de Diksmuidestraat als aankomstzone.”

“Om er een echte wedstrijd vanaf het begin van te maken, werd nog beslist om bij elke passage een premie van 20 euro aan de leider uit te delen. We weten dat grote mannen zoals bijvoorbeeld Philippe Gilbert daarvoor geen extra inspanningen leveren, maar jongeren doen dit gelukkig wel nog. Echte wielerfans zijn dus een beetje verplicht om in de eerste koersweek van maart naar Staden voor het wielerdrieluik af te zakken.” (SBR)