Terry Fremineur pakte de driekleur op BK strandrace

Op het voorbije Belgisch kampioenschap strandrace in Middelkerke toonde Terry Fremineur zich sterker dan Grace Verbeke en Veronique Florizoone. "... © Foto Coghe
Redactie KW

Terry Fremineur veroverde eind januari in Middelkerke verdiend de Belgische titel in het beachracen voor Grace Verbeke, gewezen winnares van de Ronde van Vlaanderen. Bijna twee weken na haar overwinning geniet de 31-jarige uit Gistel nog steeds met volle teugen na. “Het gevoel is werkelijk fantastisch en dan mag ik ook nog een heel jaar in die mooie trui rijden.”

Na een sterke winter stond Terry Fremineur samen met titelverdedigster Grace Verbeke bovenaan alle favorietenlijstjes. “Ik zag Grace ook als mijn moeilijkste tegenstander”, bevestigt Fremineur. “En dat was terecht, want ze had duidelijk goed getraind en kwam sterk voor de dag. Ook met Veronique Florizoone, die uiteindelijk derde werd, hield ik rekening.” De renster van Moeder Lambik Beachraceteam had het BK in Middelkerke al maanden geleden met rood aangekruist in haar agenda. “Ik heb er inderdaad een heel seizoen naartoe gewerkt, het BK stond deze winter bovenaan mijn verlanglijstje.”

Alles was eigenlijk heel leuk, precies zoals ik me had voorgesteld. Ik heb de hele week op een wolkje geleefd

Spannende wedstrijd

In de eerste ronde moest Fremineur tijdens de passage door de duinen een gaatje laten op haar grootste concurrente. Op een stuk met tegenwind zette ze de scheve situatie al opnieuw recht. “Het was een hele spannende wedstrijd, die uiteindelijk beslist werd bij de laatste keer door de duinen. We kenden het parcours natuurlijk allebei goed als trainingstraject.” Als eerste de laatste duinenstrook aansnijden was cruciaal, omdat inhalen op het smalle paadje eigenlijk onmogelijk is. “De wedstrijd is beslist op de technische passage in het zacht zand. Ik geraakte er beter door dan de eerste keer en kon verder dan Grace rijden, waardoor ik als eerste in de duinen kwam.”

Fantastisch gevoel

Op dat moment besefte Terry dat de nationale driekleur haar niet meer kon ontglippen. “Het gevoel is werkelijk fantastisch. Er waren superveel supporters en mijn ouders waren speciaal komen kijken. Alles was eigenlijk heel leuk, precies zoals ik me had voorgesteld. Ik heb de hele week op een wolkje geleefd.” Je zou kunnen stellen dat de strandracekampioene blijft nagenieten, maar dat is eigenlijk nog zacht uitgedrukt. “En dan mag ik ook nog een heel jaar in die mooie trui rijden. Zondag start ik in Le Touquet, maar ik trek ook nog naar Nederland en in april zelfs naar Wales. Het lijkt me fantastisch om in het buitenland in de Belgische trui te mogen rijden. Ik zal inderdaad meer opvallen in het peloton, maar dat vind ik niet erg.” (lacht)

Terry Fremineur is ondanks haar 31 lentes nog een vrij nieuw gezicht in het wielerpeloton. Ze begon pas een dikke vijf jaar recreatief te fietsen, waarna de microbe haar nooit meer losliet. “Als kind en tiener heb ik altijd gesport, vooral zwemmen. Tijdens mijn studies was dat een beetje stilgevallen. Ik ben dan eerst begonnen met wedstrijdjes bij de nevenbonden, zoals de LRC. Dat ging goed en dus besloot ik om over te stappen naar de dames elite.”

Frankrijk, Wales, Nederland… Het lijkt me fantastisch om in het buitenland in de Belgische trui te mogen rijden

Als wegrenster legde de naar Gistel uitgeweken Oostendse een verdienstelijk parcours af. “Ik kon op de weg mijn koersen uitrijden, ja. De strandraces deed ik als voorbereiding, maar ik bleek er aanleg voor te hebben. Ik kan goed tegen de koude en kan op het strand mijn kracht kwijt.”

Ook naar polen

Fremineur besloot zich dit jaar eens echt toe te leggen op de beachraces. Met succes dus. “Volgend jaar zal het dus weer hetzelfde zijn, alles in functie van de winter. Deze zomer doe ik wel nog een meerdaagse mountainbikechallenge in Polen. Elke dag 70 kilometer met meer dan 2.000 hoogtemeters, het lijkt me heel plezant om dat eens te doen.” In de winter hoopt de Belgisch kampioene opnieuw een stap vooruit te zetten. “Tijdens de wedstrijden in Nederland merk ik dat ik op tactisch vlak nog beter kan worden. Maar er is sowieso op alle vlakken nog marge, ook al heb ik dit jaar al een hele grote stap gezet. Volgend seizoen wil ik meer naar het EK toewerken. Ik pakte er al een vijfde plaats, we zullen wat er mogelijk is.”

EK in scheveningen

Het Europees kampioenschap in Scheveningen viel begin december samen met twee andere beachraces. Dat zorgde bij meerdere strandspecialisten voor frustraties. “Het is inderdaad jammer en het gebeurt eigenlijk vaak”, merkt Fremineur op. “Tussen de verschillende bonden en organisaties zou er toch beter gecommuniceerd moeten worden, ik begrijp het zelf soms ook niet goed.” De discipline zit nochtans wel in de lift. “Er komen meer en meer beachraceploegen en ook qua materiaal gaan we erop vooruit. Bij de mannen is er ook vrij veel publiciteit, maar voor de wedstrijden bij de vrouwen is er voorlopig nog te weinig aandacht. Hopelijk verandert dat in de toekomst.” (Adriaan Clynckemaillie)