Terry Fremineur hoopt op genoeg strandraces deze winter

Terry Fremineur is zowel Belgisch kampioen beachrace als op Zwift. © foto Coghe
Redactie KW

Terry Fremineur is na een schouderoperatie bijna weer helemaal de oude. De 34-jarige Gistelse blinkt al jaren uit in de strandraces, maar zet ook in de virtuele wereld van Zwift mooie prestaties neer. “Het is een goede manier om in de winter veilig en toch kwaliteitsvol te trainen”, aldus Terry Fremineur.

Door een operatie aan de schouder moest Terry Fremineur deze zomer veel op de rollen trainen. “Ik was eigenlijk al op 1 februari in de laatste strandrace gevallen. Daarbij was er kraakbeen gescheurd. We hebben eerst een paar maanden gewacht om te zien of het zo zou herstellen. Een operatie bleek toch nodig, maar alles werd dan uitgesteld door corona.”

Uiteindelijk ging de Belgisch kampioene strandracen pas eind juni onder het mes. “Ik heb vier weken een brace gehad en mocht daarna nog zeker een maand niet buiten trainen. Nu gaat het al veel beter. Bij lange duurtrainingen is het wel lastig om lang in dezelfde houding te zitten. Offroad kan ik bij een bruuske beweging wel nog een pijnscheut hebben.”

De coronacrisis zorgde ervoor dat een breder publiek kennismaakte met online wielerwedstrijden. Fremineur ziet eigenlijk alleen maar voordelen. “In de winter is het vaak moeilijk om in het donker nog te trainen. De wedstrijden op Zwift zorgen ervoor dat je toch een goede training doet. Het is ook nooit superlang, want op de rollen koersen is heel lastig en intensief.”

“De kalender zag er goed uit, maar er zijn nu al beachraces afgelast”

Binnen de online community bestaan er ook heuse ploegen. “Zelf rijd ik voor het Australische AHDR (Aussie Hump Day Riders, red.), maar de ploeg bevat ook veel Europeanen. Wij rijden dan de wedstrijden die qua tijdstip voor ons beter passen. Het is wel plezant om zo eens tussen echte toppers te rijden.”

De naar Gistel uitgeweken Oostendse weet zich ook in de e-races te onderscheiden. “Vorig jaar was ik Belgisch kampioen op Zwift. Dit jaar is er nog geen BK georganiseerd. Belgisch kampioen beachrace en op Zwift, dat moet inderdaad een unieke combinatie zijn (lacht).”

Rode zones

Het is nog niet duidelijk of de renster van Echatlon-Doltcini ook deze winter op het strand aan haar trekken zal komen. “Er zijn al een paar wedstrijden afgelast. Nederland zal sowieso moeilijk zijn, want de koersen daar zijn in rode zones Noord- en Zuid-Holland. De oorspronkelijke kalender zag er dit jaar wel goed uit, met veel minder overlappingen dan vorig seizoen. Met betere coronacijfers had ik veel interesse verwacht voor de strandraces.”

Vooral in december wil Fremineur haar beste vorm vinden. “Op 20 december zou er een Belgisch kampioenschap zijn in Bredene, maar ook dat is nog onduidelijk. Het EK staat begin december in Duinkerke gepland. In die periode moet ik dus op mijn best zijn. In januari kijk ik dan nog uit naar het Vlaams kampioenschap en Egmond-Pier-Egmond, altijd een mooie wedstrijd.” (AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier