‘t Zand officieel aankomstplaats voor WK-tijdrit in 2021

© BENNY PROOT
Redactie KW

Goed nieuws voor de koersliefhebbers: de internationale wielerunie UCI heeft het parcours voor het WK tijdrijden in 2021 tussen Knokke en Brugge goedgekeurd. De aankomst op ‘t Zand werd op enthousiasme onthaald. “We zijn van plan meer te doen dan enkel de renners te laten arriveren. We willen de Bruggeling betrekken en er één groot feest van maken”, zegt schepen van Sport Franky Demon (CD&V).

Wat al lang in de lucht hing, is nu officieel: het grootste plein van Brugge wordt officieel de aankomstplaats van het grootste wielerevent ter wereld. Een delegatie van de UCI was eind vorige week te gast in België en nam het parcours tussen Knokke, waar wordt gestart op de Zeedijk, en Brugge vakkundig onder de loep. “Ze reageerden zeer enthousiast“, zegt Brugs schepen Franky Demon.

Wielerarena

Het vernieuwde Zand genoot van bij aanvang de voorkeur van het Brugs stadsbestuur. Er was dan ook niet veel overtuigingskracht nodig om de wielerbazen te overtuigen. Wie de coureurs van dichtbij wil zien, zal echter niet in de binnenstad moeten postvatten. Een ommetje door het Brugs stadscentrum bleek technisch en praktisch niet haalbaar. “In de eerste plaats omdat de kasseien in de binnenstad niet ideaal zijn om met een tijdritfiets over te rijden. Ook voor het verkeer bleek het een moeilijk verhaal”, aldus Demon, die wel van plan is het event groots aan te pakken.

“Het is alleszins de bedoeling meer te doen dan enkel de aankomstplaats van de coureurs. We willen er één groot feest van maken en ‘t Zand ombouwen tot een wielerarena. Het is ook de bedoeling de Bruggeling die dag te betrekken bij het hele gebeuren.” Hoe dat concreet zal vormgegeven worden, is nog even afwachten. De datum is nog veraf en er volgt ook nog overleg met Golazo, die de organisatie van de WK-tijdrit mee zal bepalen.

Mooie plaatjes

Sowieso zal het parcours tussen Knokke en Brugge mooie plaatjes opleveren. De wedstrijd wordt wereldwijd door tientallen landen live uitgezonden en zal publicitair een enorme meerwaarde betekenen voor zowel Knokke, Brugge als alle andere plaatsen die de revue zullen passeren zoals Damme. Brugge binnenrijden doen de coureurs via de Komvest en Gulden Vlieslaan. Het WK wielrennen 2021 vindt plaats tussen 18 en 26 september. De tijdrit van de verschillende categorieën worden op diverse data verreden.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier