SV Zulte Waregem en Dwars Door Vlaanderen slaan handen in elkaar voor BK wielrennen 2021

In 2018 werd Yves Lampaert Belgisch kampioen en in Waregem won hij twee jaar na elkaar Dwars Door Vlaanderen. Ruikt hij in 2021 opnieuw zijn kans? © belga
Philippe Verhaest

Na 1966 en 1989 komt het Belgisch kampioenschap wielrennen op de weg opnieuw naar Waregem. Daarvoor zullen SV Zulte Waregem en de organisatoren van Dwars Door Vlaanderen intensief samenwerken. Het BK vindt in juni 2021 plaats, al is de exacte datum nog niet bekend.

Waregem heeft een stevige traditie in de koerswereld. De stad is al sinds mensenheugenis de thuishaven van de aankomst van Dwars Door Vlaanderen en organiseerde in 2007 nog de start van een etappe in de Ronde van Frankrijk. In 2014 vond op de hippodroom ook het BK veldrijden plaats en in een iets verder verleden – 1957 – kon Rik Van Steenbergen op de piste van het Regenboogstadion zich tot wereldkampioen kronen.

In juni 2021 volgt een nieuw hoogtepunt met de organisatie van het Belgisch kampioenschap wielrennen, dat na 1966 en 1989 opnieuw in de stad neerstrijkt. En om van de wedstrijd een echt wielerfeest te maken, slaan SV Zulte Waregem en Dwars Door Vlaanderen de handen in elkaar.

Het Belgisch kampioenschap wielrennen op de weg van 2021 moet de nieuwe referentie worden – co-organisator Carlo Lambrecht

“Het is een eer om het BK te mogen organiseren”, benadrukt Carlo Lambrecht, voorzitter van Dwars Door Vlaanderen. “We hebben destijds keihard gewerkt om onze eigen wedstrijd naar het World Tour-niveau te liften en nu wordt het ons doel om van het Belgisch kampioenschap een nieuwe referentie te maken.”

Wielerbondvoorzitter Tom Van Damme, Waregems schepen van Sport Kristof Chanterie, Carlo Lambrecht van Dwars Door Vlaanderen en Miguel De Ruyck van SV Zulte Waregem willen van het BK wielrennen op de weg in juni 2021 een succes maken.
Wielerbondvoorzitter Tom Van Damme, Waregems schepen van Sport Kristof Chanterie, Carlo Lambrecht van Dwars Door Vlaanderen en Miguel De Ruyck van SV Zulte Waregem willen van het BK wielrennen op de weg in juni 2021 een succes maken.© Joke Couvreur

Start op hippodroom, aankomst aan Regenboogstadion

Het parcours ligt nog niet vast, maar moet een meesterstuk worden, klinkt het. “Zowel de heren als dames krijgen een mooi strijdtoneel. De start gebeurt op de hippodroom van Waregem, de aankomstzone zal het Regenboogstadion te vinden.” Zo grijpen de organisatoren ook terug naar de start van het Waregemse wielerverhaal in 1957. De komende weken moet het parcours duidelijk worden, maar Carlo Lambrecht laat alvast de optie open om er een pittige koers met een eerder lastige omloop van te maken.

Belgisch kampioenschap komende jaren op West-Vlaamse bodem

De volgende editie van het BK wielrennen op de weg worden uitsluitend op West-Vlaamse bodem georganiseerd. Op 22 september is er door de coronamaatregelen uitgestelde editie van 2020 in Anzegem, volgend jaar is het peloton in Waregem te vinden. In 2022 is Middelkerke gastheer van dienst en in 2030 wordt in Izegem uitgemaakt wie de felbegeerde driekleur mag dragen.

Het BK moet voor iedereen toegankelijk worden. “Het rennersdorp wordt gratis, net als het grote fandorp dat we aan de aankomstzone willen opbouwen. En lokale verenigingen krijgen de kans om zowel in Waregem als de deelgemeenten een graantje mee te pikken. Net daarom zal het parcours alle deelgemeenten aandoen.”

Ons motto is ‘Tope es alles meuglijk’. Dat zullen we nu nogmaals bewijzen – Miguel De Ruyck, SV Zulte Waregem

Ook Miguel De Ruyck, commercieel manager van Essevee, is opgetogen met de samenwerking. “We hebben al jaren een ijzersterke band met Dwars Door Vlaanderen en nu bezegelen we onze relatie met deze organisatie. Wij voegen een grote meerwaarde toe door onze jarenlange ervaring met evenementen, zowel voor fans als mensen uit de zakenwereld. Ons motto is Tope es alles meuglijk. Dat gaan we nu nogmaals bewijzen. Dit BK moet voor ons ook de kers op de taart worden, want in 2021 mag onze club twintig kaarsjes uitblazen.”

Drie internationale toppers

Sportschepen Kristof Chanterie (CD&V) ziet de samenwerking als een enorme troef. “We zetten Waregem als sportstad verder op de kaart. Essevee en Dwars Door Vlaanderen zijn absolute toppers en neem daar nog eens de hippodroom bij als startplaats en je hebt meteen drie internationale referenties uit de sportwereld bij elkaar. Dit wordt een Waregem Koerse voor de wielerwereld.”

Iets wat ook Tom Van Damme, de bondsvoorzitter van Belgian Cycling beaamt. “Waregem is de wielerstad bij uitstek en bevindt zich in de wielerstreek bij uitstek. Bovendien zit hier de knowhow om zowel de gewone supporter als het B2B-gegeven perfect te bedienen. Dat Essevee mee in dit verhaal stapt, kunnen we alleen maar toejuichen. Dit is voor mij hét signaal dat voetbal en wielrennen in de toekomst veel vaker moeten samenwerken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier