Supportersclub Jelle Wallays telt ruim 400 leden

Van links naar rechts: Sylvester Sioen, Geert Wallays, den coureur ????, Roby Devlies en Johan Haghedoorn.
Tom Vandenbussche

In 2010 zag De Wally’s, de supportersclub van jeugdwielrenners Jelle en Jens Wallays het levenslicht. Bijna tien jaar later blijft Jelle als profrenner over en telt zijn fanclub ruim 400 leden. Dinsdag hielden De Wally’s hun seizoensafsluiter met een gratis rondleiding in KOERS. “Wij zijn een grote supportersclub”, aldus Geert Wallays.

“De supportersclub is gegroeid uit een bende vrienden van Jelle”, doet vader Geert Wallays het verhaal. “Allemaal ploegmaats van hem uit zijn periode bij de Jonge Renners Roeselare. Voorzitter Pieter-Jan Gunst, ondervoorzitter Sylvester Sioen en bestuursleden Jan Dewispelaere en Wouter Haghedooren. Ze hadden er in het bestuur graag ook wat ervaring bij, dus heb ik me als vader ook geëngageerd. (glimlacht) Robby Devlies is dan weer communicatieverantwoordelijke. Hij is belangrijk voor ons. Als webmaster en voor de communicatie met de supporters via mail, via de website en via Facebook. Ook Johan Haghedooren, vader van Wouter, zetelt in het bestuur. Net als Danny Lievens, die vroeger uitbater was van ons supporterslokaal ‘t Paviljoentje, maar na de stopzetting ervan tot ons bestuur is toegetreden. We hebben trouwens al een nieuw lokaal: de Pavarotti, op de Marktplaats in Staden.”

Stages en moto

“Met het bestuur komen we veel minder samen dan vroeger”, geeft Geert Wallays aan. “Logisch ook. Onze organisaties staan op punt. Iedereen kent zijn taak. We organiseren ook minder dan vroeger. In onze beginperiode was Jelle een jonge profs bij Topsport Vlaanderen, terwijl Jens nog bij de beloften koerste. Door het organiseren van een kaarting, een biefstukfestijn en een wielercultuuravond konden wij hen steunen. We betaalden hun trainingsstages en kochten een moto om snelheid achter te trainen.”

“Daarnaast hebben we in de loop er jaren ook een heel mooie en uitgebreide schare supporters rond Jelle en Jens kunnen creëren. Intussen telt onze supportersclub ruim 400 leden. Vergeleken met andere renners zijn we een grote club.”

De supportersclub is gegroeid uit een bende vrienden van Jelle uit zijn periode bij de Jonge Renners

Natuurlijk werden de supporters de voorbije jaren ook geregeld op hun wenken bediend. “We proberen geregeld het één en ander voor hen te organiseren”, vertelt Geert Wallays. “Als Jelle wint, krijgen ze sowieso een gratis vat. Jaarlijks trekken we met een aantal busjes ook naar Gent-Wevelgem. Er is de jaarlijks terugkerende supportersbus om naar het Belgisch kampioenschap op de weg te gaan kijken. En we proberen ook een seizoensafsluiter te voorzien. Van een kaarting en biefstukfestijn is geen sprake meer. Jens is intussen gestopt en Jelle heeft de voorbije jaren een serieuze stap hogerop gezet. Hij komt nu uit voor Lotto-Soudal en verdient meer. Veel zaken, zoals trainingsstages, worden vanuit de ploeg geregeld. Bovendien zijn al die organisaties een arbeidsintensieve bezigheid. We worden allemaal een dagje ouder, hé. (grijnst) En de kameraden van Jelle hebben zich intussen ook gesetteld en krijgen kindjes.”

Rondleiding in KOERS

Afgelopen dinsdag kwamen De Wally’s nog eens samen. “Noem het gerust onze seizoensafsluiter van 2019”, merkt Geert Wallays op. “Een gratis rondleiding in het wielermuseum in Roeselare, KOERS. Zowat 80 leden gingen op de uitnodiging in. Ook Jelle was uiteraard van de partij. Ja, dit is zeker voor herhaling vatbaar.”