Strijdvaardige Maxime Farazijn wil zich tonen

Redactie KW

Ook voor ons is het nog even wennen aan het nieuwe truitje van Maxime Farazijn. Na drie jaar Sport Vlaanderen-Baloise komt hij dit jaar uit voor CC Villeneuve Saint-Germain, een Noord-Franse amateurploeg. Een stapje terug dus, maar aan Farazijns motivatie heeft het niets veranderd. Integendeel! Die is er alleen maar groter op geworden.

Geen Omloop Het Nieuwsblad of Kuurne-Brussel-Kuurne afgelopen weekend voor Maxime Farazijn. Wel Gent-Staden, een 1.12-interclub voor elite zonder contract en beloften.Een opmerkelijk verschil met de voorbije jaren dus. Zeker als je het niveau van de koersen met elkaar gaat vergelijken. Een succes is het niet geworden voor de Vlamertingenaar, al is er wel een logische verklaring voor zijn offday. “Vorige week dinsdag ben ik dan ook serieus ziek geworden”, vertelt Farazijn. “Waar ik het heb opgeraapt, weet ik eigenlijk niet. In de Vendée heb ik mijn eerste koersen van het seizoen gereden en dat ging vrij goed. Elke dag mooi weer en het gevoel was in orde, maar dinsdag kwam ik thuis van training en had ik het zitten. Pijn in de keel, aan mijn borst, koorts, een verstopte neus…. Ik ben nog gestart in Gent-Staden, omdat de ploeg voor mij een effort heeft gedaan, maar ik merkte al snel dat er niet veel opzat. De mensen zullen misschien al zeggen: hij is slecht aan het seizoen begonnen. Maar daar trek ik me niks van aan. Als je ziek bent, kun je maar moeilijk presteren. En het seizoen is nog lang, er komen nog voldoende kansen om me te tonen!”

Geen verlenging

Het mag duidelijk zijn dat de zoon van voormalig profrenner Peter Farazijn het kopje niet laat hangen. Toen Maxime eind september vorig jaar te horen kreeg dat Sport Vlaanderen zijn profcontract niet zou verlengen, was het wel even zoeken. Maar uiteindelijk kwam er toch een oplossing uit de bus. “Het grootste probleem was dat ik de beslissing zo laat te horen kreeg. Op die manier was er maar weinig tijd om iets anders te zoeken en waren de meeste ploegen al volzet. En wat me ook wel een beetje dwars zat: ik heb drie jaar bij Sport Vlaanderen gereden, maar het laatste jaar miste ik wat respect. Ze verwachten dat je werkt voor de ploeg en meegaat in ontsnappingen , maar op het einde word je wel op resultaten afgerekend. Ook het verhaal in de media dat ik me niet aan de ploegorders zou houden, is wat op mijn maag blijven liggen. Terwijl ik altijd gedaan heb wat ze van mij vroegen. Zelfs toen al vaststond dat ik moest vertrekken. Hans De Clercq is me zelfs nog komen bedanken voor mijn werk in Paris-Bourges. Nuja, ze hebben mij de kans gegeven om van mijn hobby mijn beroep te maken en alles is nog in orde gekomen. In november kon ik tekenen bij CC Villeneuve Saint-Germain. Vooraf waren er natuurlijk wat twijfels. Een stapje terug, hoe zou het zitten met de Franse mentaliteit…. Maar dat blijkt enorm mee te vallen. De ploeg doet echt zijn best om het me zo goed mogelijk naar mijn zin te maken. Ik kan echt niet klagen!”

Ik heb altijd graag gekoerst, maar het laatste seizoen was het een beetje zoeken naar mezelf en mijn rol in de ploeg. Nu ben ik meer relaxed en kan ik nog meer genieten van mijn sport

En wat misschien nog belangrijker is: de 24-jarige ex-prof beleeft weer plezier aan het wielrennen. “Ik heb altijd graag gekoerst, maar het laatste seizoen was het een beetje zoeken naar mezelf en mijn rol in de ploeg. Nu ben ik meer relaxed en kan ik nog meer genieten van mijn sport. Ik heb echt een goede winter achter de rug. Zonder stages, maar wel met enkele strandraces en veel ritjes met ‘De bende van de Hangar’, een groep wielervrienden uit Ieper en omstreken. Het waren plezante maanden en ik heb enorm veel zin om me dit seizoen te tonen. Ik voel me nog steeds profwaardig en wil dat maar al te graag bewijzen!” (BVS)