Strandrace Bredene mét Oliver Naesen!

Er doen opnieuw een respectabel aantal ronkende koersnamen mee, met het nodige licht voorbehoud onder anderer Oliver Naesen. (foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Strandracen zijn almaar meer in. Zeventien dagen na de elfde Classic is er op tweede kerstdag de derde Bredene Kerst Strandrace, een coproductie van TeamBeauFort, Sportdienst Bredene en Cycling Vlaanderen.

Het betreft een open wedstrijd, waarvoor geen vergunning vereist is en waaraan dus ook eendaagse recreanten kunnen deelnemen door online in te schrijven (25 euro voor wie inschrijft en betaalt vóór 24 december, 30 euro voor wie ter plaatse betaalt).

Het afhalen van de stuurnummers, waarvoor geen waarborg wordt gevraagd en die niet moeten ingeleverd worden, kan uitsluitend op 26 december in de foyer MEC Staf Versluys tussen 9 en 10 uur. Aan de stuurnummers zijn twee chips bevestigd voor de elektronische tijdopname. Het is dus van belang dat het stuurnummer niet geplooid noch verknipt wordt.

Tien podia

Het startschot weerklinkt om 10.30 uur ter hoogte van Strandpost 6. Het opstellen van alle renners in startrijen (deelnemers met wedstrijdvergunning op de eerste rij, zonder startvergunning op de tweede) gebeurt vanaf 10.15 uur. Er is in een prijzenpot van 1.500 euro voorzien. Liefst tien podia zijn voorzien: mannen 60 km, vrouwen 40 km, mannen 40 km, mannen seniors 60 km, mannen grand masters 60 km, mannen masters 60 km, mannen beloften 60 km, mannen jeugd 40 km, vrouwen 40 km en vrouwen jeugd 40 km.

De twee vorige edities lokten telkens zowat 250 deelnemers

“De Bredene Kerstrace Strandrace is met zijn zestig kilometer de langste van het land en loopt voor 90 procent op het strand”, specifieert Ronny Degryse, secretaris van TeamBeauFort en de coördinator van deze strandrace. “De twee vorige edities lokten telkens zowat 250 deelnemers. Wij zullen tevreden zijn met hetzelfde aantal, maar men mag ons altijd verrassen met een pak meer. Bert Van Lerberghe en Joris Massaer werden de respectieve winnaars. Er doen opnieuw een respectabel aantal ronkende koersnamen mee, te beginnen met de vorige winnaars maar verder onder anderen en met het nodige licht voorbehoud ook Tim Declercq, local hero Timothy Dupont, Maxime Farazijn, Jens Keukeleire, Samuel Leroux (de winnaar van de strandrace in Oostduinkerke), Oliver Naesen, Emiel Vermeulen, Jelle Wallays… en bij de vrouwen de Nederlandse Demi de Jong, de Luxemburgse Chantal Hoffman,… Voor hen zijn de strandracen de pittige bindtekens tussen twee wegseizoenen.”

Tent weggewaaid

“Wij hopen vooral dat het droog blijft en de voorspellingen zien er weerom goed uit, droog, acht graden en 4 beaufort, ideaal”, zegt Ronny. “Twee jaar geleden was het zacht en mistig, verleden jaar zonniger, maar met meer wind zodat er aan Hippo Beach een tent wegwaaide.”

“Van enige na-ijver tussen de verschillende organisaties van strandracen is er hoegenaamd geen sprake”, weerlegt Ronny Degryse. “Wij zijn liever partners in crime die de krachten bundelen en blij zijn met de overkoepeling die Maarten Himpens in het leven riep en daar een met prijzen begiftigd klassement aan verbond. In januari volgen nog Zeebrugge, Middelkerke en Knokke. Deze winter is er geen kampioenschap van België, maar het ziet er naar uit dat de manche in Knokke alsnog als titelrace zou kunnen gelden, ik hoop het alvast.”