Straks met twaalf West-Vlamingen naar de Tour? Alles is mogelijk…

Tom Vandenbussche

Het voorjaar ligt achter de rug en dus komt de Tour stilaan dichtbij. Maar eerst is er ook nog de Giro, het BK tijdrijden in Anzegem en het BK op de weg in Binche. Mooie vooruitzichten dus voor de West-Vlaamse profs. Waar liggen hun doelen?

Lotto-Soudal

Jens Debusschere rijdt zijn eerste Giro

Jens Debusschere rijdt zijn eerste Giro. “Jens wilde daar graag eens rijden”, vertelt sportief manager Marc Sergeant. “Voor de sprints, maar waarom niet eens via een ontsnapping? In de Giro dragen die vaak tot het einde. Ook het BK in Binche is iets voor Jens. Hij heeft daar al eens gewonnen, hé. Op dat parcours zal het zaak zijn van mee vooraan te koersen.”

Keukeleire lijkt zeker van Tourselectie

Jens Keukeleire lijkt voor de Tour op beide oren te mogen slapen. “Onze eerste gedachte was om Jens de Giro te laten rijden, maar als je ziet wat hij al presteerde in de Tour, is het logisch dat hij daar start. Ook de Ronde van België wordt een doel voor Jens.”

Jens Keukeleire.
Jens Keukeleire.© BELGA

Ook Maes en Wallays in voorselectie

Ook Nikolas Maes en Jelle Wallays zitten in de voorselectie van 13 renners. “Met Nikolas, die eerst niet stond te springen, wil ik nog wachten. We hebben onze lijst met namen, maar de ervaring leert ons dat er nog veel kan veranderen. Ook Jelle staat op onze Tourlijst. Hij trekt eerst via de Ronde van België en Dauphiné richting Binche, waar hij een parcours op zijn maat vindt.”

Jelle Wallays. (Foto's Belga)
Jelle Wallays. (Foto’s Belga)© BELGA

Harm Vanhoucke rustig laten groeien

Vanaf 1 juli verwelkomt Sergeant vanuit de opleidingsploeg Harm Vanhoucke, die een contract tot eind 2020 tekende. “Maar dit jaar zal hij nog niet vaak voor ons rijden. De bond wil met hem naar het WK voor beloften en biedt hem een mooi programma aan met de Ronde van de Toekomst en Ronde van Slovakije. Wij kunnen ons daarin vinden. Na het WK kan Harm voor ons nog enkele zware koersen in Italië rijden. Als jonge klimmer kom je er bij de profs niet meteen aan te pas, dus ook volgend jaar zullen we hem langzaam laten groeien in kleine rittenkoersen.”

Quick.Step Floors

Yves Lampaert via de Sierra Nevada

Yves Lampaert hoopt op zijn Tourdebuut. “Ik zit in de preselectie en denk dat ik kans maak, met die ploegentijdrit, kasseienrit en met Gaviria die voor groen gaat. De ploeg weet dat ik in de sprinttrein mijn plan trek.” Lampaert gaat van 8 tot 26 mei op hoogtestage naar de Sierra Nevada en trekt via de Hammer Series en Ronde van Zwitserland eerst nog naar het BK tijdrijden in Anzegem, waar hij zijn titel verdedigt.

Yves Lampaert.
Yves Lampaert.© BELGA

Tim Declercq lijkt certitude voor Tour

Tim Declercq volgt een gelijkaardig programma, al doet hij geen hoogtestage maar rijdt hij de Tour des Fjords. Zijn Tourdebuut is hoogstwaarschijnlijk.

Dimension Data

Serge Pauwels opnieuw voor ritwinst

Zonder ongelukken rijdt Serge Pauwels in juli zijn vijfde Tour. “Ik zal dezelfde voorbereiding als de voorbije drie jaar hanteren. Na Yorkshire volgt een stage in Lucca (22 tot 31 mei), de Dauphiné, nog een stage in Lucca (13 tot 20 juni) en het BK. De Tour start dit jaar een week later, dus misschien las ik nog een extra stage in. Na de Tour rijd ik in principe de Vuelta. Het WK? Ik denk dat ik mijn plek zal moeten afdwingen.”

Serge Pauwels.
Serge Pauwels.© BELGA

Julien Vermote voor Mark Cavendish

Voor Julien Vermote wordt het zijn vierde Tour. Hij trekt via Californië, Gippingen en Zwitserland naar het BK en de Tour, waar hij in dienst van Mark Cavendish zal rijden. “Ik voel me goed in mijn nieuwe rol, waarbij ik vaker mijn kans mag gaan. Het is wennen, maar ik kan verder bouwen op wat ik dit voorjaar van mezelf gezien heb.”

Eenzaten WorldTour

Girodebuut voor Baptiste Planckaert

Baptiste Planckaert rijdt met de Giro zijn eerste grote ronde. Op zijn 29ste. “Bij Katusha start iedereen in deze Giro in een vrije rol, want men mikt met Zakarin vooral op de Tour”, benadrukt trainer Luc Wante. “Baptiste wordt de sprinter van dienst, ook al verliep zijn voorbereiding door zijn zware val in Gent-Wevelgem verre van ideaal.”

Sep Vanmarcke: Tour voor Uran

Sep Vanmarcke wordt door EF Education First-Drapac naar zijn vijfde Tour gestuurd. “Het wordt een atypische Tour met die aanloop door Bretagne, waar de wind een rol kan spelen”, legt Luc Wante uit. “Dat is de reden waarom Sep absoluut mee moet, om kopman Rigoberto Uran te ondersteunen. Het is zelfs nog niet zeker dat Sep in de kasseienrit (op zondag 15 juli, red.) een vrije rol zal krijgen.” Deze week trainde Vanmarcke in Girona. “Via de kermiskoersen in Verrebroek en Puivelde trekt hij naar de Tour des Fjords. De Ronde van Zwitserland wordt zijn laatste voorbereiding op het BK tijdrijden in eigen Anzegem en het BK op de weg. Daar ligt Sep van wakker. Die kasseiklim in Binche moet hem liggen.”

Sep Vanmarcke.
Sep Vanmarcke.© BELGA

Floris De Tier naar zijn tweede Vuelta

Na zijn knap Vueltadebuut had Floris De Tier op zijn eerste Giro gehoopt, maar Team LottoNL-Jumbo stuurt hem in augustus naar zijn tweede Vuelta. “Via de Ronde van Californië en Dauphiné Libéré trek ik naar het BK in Binche. In juli ga ik net als vorig jaar met de ploeg voor drie weken op hoogtestage naar de Kühtai in Oostenrijk. Voor aanvang van de Vuelta rijd ik nog de Ronde van Polen en in Hamburg.”

Wanty-Groupe Gobert

Drie West-Vlamingen naar de Tour?

Timothy Dupont, Guillaume Van Keirsbulck en Pieter Vanspeybrouck zitten in de preselectie van twaalf voor de Tour. “We hebben Dupont in Romandië laten rijden en natuurlijk was het daar bergop heel zwaar, maar hij heeft dat al bij al heel goed overleefd en werd nog vierde in de slotrit”, vertelt ploegleider Hilaire Van der Schueren. “Timothy rijdt nu de Vierdaagse van Duinkerke en de Ronde van België. Daarna maken we in principe onze selectie voor de Tour bekend.”

Timothy Dupont.
Timothy Dupont.© BELGA

Van Keirsbulck en Vanspeybrouck maakten in 2017 al hun Tourdebuut. “Guillaume rijdt ook Duinkerke en België. Hij heeft zich dit voorjaar een paar keer getoond en ik vond hem beter dan vorig jaar, maar in de grote koersen had ik iets meer verwacht. Pieter van zijn kant kende veel pech. Hij is iets te veel gevallen om nog goed te zijn. Na een rustperiode rijdt hij België en Dauphiné.”

Xandro Meurisse: test in de Dauphiné

Over Xandro Meurisse is Van der Schueren heel tevreden. “In de Dauphiné zullen we hem als leider uitspelen en eens kijken hoever hij bergop komt, maar eerst doet hij nog Duinkerke. Deze zomer (zijn vriendin bevalt dan, red.) rijdt hij de Rondes van Oostenrijk en Wallonië. Ook over Tom Devriendt ben ik tevreden. Hij deed dit voorjaar wat ik van hem verwacht heb. Ook hij rijdt Duinkerke en België. Neen, geen Tour voor hem.”

Sport Vlaanderen-Baloise

Progressie bij Deltombe en Noppe

Ploegleider Hans De Clercq vindt dat Kevin Deltombe een stap vooruit gezet heeft. “Je ziet dat ook aan zijn uitslagen: heel vaak in de top 20. Kevin is ambitieus en krijgt zijn kans, zoals nu in de Arctic Race en Tour des Fjords in Noorwegen.”

“Ook bij Christophe Noppe zie ik als tweedejaars progressie. Hij profileert zich ook almaar meer als sprinter en durft zich er ingooien. Christophe rijdt nu enkele eendagskoersen en de Ronde van België.”

Andere tweedejaars: gematigd

Piet Allegaert kon zijn sterk debuutseizoen nog niet bevestigen. “Maar hij is een certitude. Na zijn pech (enkelbreuk, red.) in de winter heeft hij te veel schrik gehad. Als hij mijn advies volgt en in februari wel koerst, had hij in de semiklassiekers volgens mij wel een rol van betekenis gespeeld. Maar slecht was het zeker niet. In Duinkerke en Luxemburg mogen we hem verwachten.”

Benjamin Declercq was wat ziekjes in de voor hem belangrijkste periode, maar hij heeft zeker kwaliteiten. Hij is wel nog wat individueel ingesteld en wil nog te veel zijn eigen prijsje rijden. Maar dat gaat er wel uit. Met Luxemburg, Gippingen en Dwars door het Hageland komen er mooie koersen voor hem aan.”

“Van Edward Planckaert had ik als tweedejaars meer verwacht. Het is zeker niet slecht, maar het is iets minder dan in 2017. Hij rijdt nu Duinkerke, GP Kint en Ronde van België.”

Farazijn moet zich nog bewijzen

Maxime Farazijn is voor mij de grootste ontgoocheling binnen de ploeg. Zijn voorjaar was niet goed. Hopelijk kan hij weer de Maxime van als belofte en neoprof worden. Hij blijft kansen krijgen, zoals straks in Noorwegen, maar het zal beter moeten.”

Jonas Rickaert wil hogerop

Jonas Rickaert reed enkele mooie prijzen bijeen. Eén probleem: hij is al aan zijn vijfde jaar bij ons bezig en ik voel dat hij hogerop wil. Daardoor legt hij de lat heel hoog. Zo was hij enorm ontgoocheld na de Ronde van Vlaanderen. Ik denk dat hij zijn ambities moet bijstellen. Niet meer denken: ik moet prijs rijden. Wel: ik wil een goeie koers rijden. Jonas is te nerveus. Ik voel het: hij wil weg. Via Duinkerke en GP Kint trekt hij naar de Ronde van België. Het BK in Binche moet iets voor hem worden.”

Straks met twaalf West-Vlamingen naar de Tour? Alles is mogelijk...
© BELGA

Neoprofs: zeker tevreden

Aaron Verwilst toonde al enkele flitsen, maar is nog bitter jong, hé. Hij moet er nog 21 worden. Na een rustperiode rijdt Aaron de Ronde van België.”

“Die andere neoprof, Jordi Warlop, heeft ons verrast met zijn sterk debuut op Mallorca. De Ronde van Oman is wel niet voor herhaling vatbaar, want de warmte is een grote vijand van Jordi. We zijn enorm content over hem. Het is een speelvogel, maar op een aangename manier.”

“Wat Emiel Planckaert(die door hartproblemen sinds eind januari niet meer in actie kwam, red.) betreft, kan ik weinig zeggen. Emiel is momenteel nog niet aan koersen toe.”

Veranda’s Willems-Crelan

Devolder bezig met BK in eigen streek

Stijn Devolder zal de ploeg helpen dragen in de Ronde van België”, legt ploegleider en trainer Kristof De Kegel uit. “Het BK op de weg in Binche moet hem liggen, maar Stijn start ook op het BK tijdrijden in eigen streek. Vorige week trok hij nog naar de piste om aan zijn tijdritpositie te sleutelen. Dat bewijst dat hij ermee bezig is.”

Modelploegmaat Stijn Steels

“Over Stijn Steels zijn we heel tevreden. Een modelploegmaat. Heel intelligent ook. Stijn deed waarvoor hij aangetrokken werd, als verlengstuk tussen ploegleiding en renners. Tot het BK werkt hij een stevig programma met 22 koersdagen af.

Straks met twaalf West-Vlamingen naar de Tour? Alles is mogelijk...
© BELGA

Mathias De Witte en Arjen Livyns zijn vrij vergelijkbaar. Beiden kunnen goed bergop, al is Mathias net iets explosiever in de sprint. Ze rijden een parallel programma en mogen in wedstrijden als de Ronde van Luxemburg extra ervaring opdoen.”

Waeytens moet achterstand inhalen

Zico Waeytens kende door die polsbreuk een valse start. We hebben toch geprobeerd om iets van het voorjaar te maken, maar zo’n achterstand haal je niet meer in. Zico moet nu de lijn doortrekken en mee de ploeg dragen in de Ronde van België.”

WB-Aqua Protect-Veranclassic

Lietaer hoopt op Ronde van Portugal

Eliot Lietaer is na de vele pech (operatie aan zijn zitvlak, een netvliesbreuk en een gebroken rug-genwervel) aan een lange revalidatie bezig. “Ik moet me beperken tot twee uur kine per dag, aquajogging en rustig fietsen op de rollen. Als de controle op 23 mei goed is, mag ik op de weg fietsen. Ik moet luisteren naar mijn lichaam. De Ronde van Portugal, van 1 tot 12 augustus, is iets om naar uit te kijken, net als de Ronde van Duitsland. En in het najaar rijdt de ploeg nog een reeks lastige Italiaanse eendagskoersen. Ik heb maar een contract voor één jaar, maar ik had een heel goed gesprek met Christophe Brandt. Hij zei dat ik me geen zorgen moet maken, maar ik besef dat ik best enkele uitslagen zal moeten kunnen voorleggen.”

Maxime Vantomme, die in de Vierdaagse van Duinkerke de competitie hervat, moet eind juni in Binche een BK-parcours op zijn maat vinden.

Eenzaat ProContinentaal

Tourdebuut Bert Van Lerberghe?

Kleine verrassing: Bert Van Lerberghe zou door zijn Franse ploeg naar de Tour gestuurd worden. “Dat hebben ze toch tegen mijn manager verteld, maar zelf ben ik nog niet op de hoogte. Ik vermoed dat ik als leadout zal worden uitgespeeld en de kasseienrit voor eigen rekening zal mogen rijden. Maar eerst zal ik moeten bewijzen dat ik goed genoeg ben. Via de GP Kint trek ik naar de Ronde van België, Ronde van Luxemburg en Route du Sud.”

Straks met twaalf West-Vlamingen naar de Tour? Alles is mogelijk...

Continentale teams

Gianni Marchand blijft verbazen

Dieter Bouvry wil toewerken naar eind mei voor de GP Kint, Ronde van België en Gullegem wachten. “Ik wil nog enkele uitschieters zoals in Kemzeke (tweede, red.) laten optekenen.”

Neoprof Gianni Marchand bewees al meermaals dat hij profwaardig is. Vorig weekend won hij met Paris-Mantes zijn eerste UCI 1.2-koers. “Met de Ardense Pijl, Flèche du Sud en Ronde van België breekt een belangrijke maand aan. In juni volgt de Oberösterreich-Rundfahrt. Ik wil me nog enkele keren tonen.”

Alexander Maes probeert bij Tarteletto-Isorex een selectie af te dwingen voor de Ronde van België.

Lander Seynaeve kwam door gezondheidsproblemen niet meer in actie sinds eind maart.

Emiel Vermeulen was na zijn val in Wanzele, begin maart, lang op de sukkel. “Mijn tanden waren afgebroken. Ook in de Tour de Bretagne bleef ik niet gespaard, want ik raakte weer betrokken in een valpartij, ditmaal gelukkig enkel met schaafwonden en wat blutsen en builen.” Vermeulen rijdt nu Duinkerke, Tour de l’Ain en Boucles de l’Aulne.

Straks met twaalf West-Vlamingen naar de Tour? Alles is mogelijk...
© BELGA

526_P162 KWP 03-05-2018 526 1

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.