Straf seizoen voor Robin Alderweireld uit Veurne

DDD © Foto Coghe
Redactie KW

Robin Alderweireld (23) is bezig aan een indrukwekkend seizoen. Met de jaarwisseling in zicht behaalde de Veurnenaar al drie zeges, verzamelde hij een rist ereplaatsen, reed hij in Zarren naar zijn eerste provinciale titel én staat hij aan de leiding in de Vlaamse CyclocrossCup. En daar hoeft het niet bij te blijven voor Alderweireld, want de conditie en motivatie zijn nog altijd dik in orde.

En of Robin Alderweireld uitstekend op dreefis. Dat bewees hij afgelopen zondag nog maar eens. In de cross van Balegem ploeterde hij naar een knappe tweede plaats. Een onverhoopt resultaat na een zware trainingsweek. “Ik dacht dat die inspanningen nog wat in de benen zouden zitten, maar het viel eigenlijk goed mee. Al vrij vlug reden we weg met een viertal renners en kon ik vlot volgen. Tot ik op drie ronden van het einde een minder moment kende en Vankeirsbilck moest laten rijden. Het werd een tweede plaats, maar ik houd er zeker een positief gevoel aan over. Nu doe ik het enkele dagen rustig aan en ben ik klaar voor de rest van het seizoen.”

Internationaal

En dat programma ziet er heel erg mooi uit voor de crosser uit Veurne. Het eerste deel van de kerstvakantie deed hij het bewust wat kalmer aan, maar in de tweede week wil Robin nog een paar keer ferm uitpakken. “Op oudejaarsavond vertrekken we naar het Luxemburgse Pétange om daar op 1 januari een veldrit mee te pikken. Daarna rijden we door naar Zwitserland om deel te nemen aan één van de EKZ-crossen. En dan gaat het naar Troyes voor een manche van de Coupe de France. Op die manier hoop ik nog wat UCI-punten te kunnen sprokkelen. Die zullen goed van pas komen voor de grote doelen die ik dit seizoen nog heb. Wat die precies zijn? (grijnst) Dat zeg ik eigenlijk liever niet. Ik wil mezelf geen onnodige druk opleggen. Laat me er maar in alle rust en stilte naartoe werken”, knipoogt Robin.

Ik ben echt content met de progressie die ik de afgelopen jaren gemaakt heb

De eindzege in de Vlaamse Cyclocrosscup is verrassend geen doel van de 23-jarige veldrijder. Ondanks zijn leiderspositie is hij niet van plan vol voor dat klassement te gaan. “Ik heb altijd al gezegd dat ik me niet op een regelmatigheidscriterium wil toeleggen. Één slechte dag of pech op een verkeerd moment en je klassement is volledig om zeep. Bovendien ben ik liever volledig vrij om te kiezen waar ik rijd. Er zijn namelijk ook een pak profcrossen waar ik graag naartoe trek.”

En ook daarin doet de renner van het Cyclocross Team-MJ Wood het niet onaardig. Zie maar zijn 13de plaats in Ardooie of 17de plek in de Hotondcross. “En mijn beste cross van het seizoen was misschien wel die in Contern”, vult Robin aan. “Ze waren me vergeten in de startvolgorde en ik moest als allerlaatste vertrekken. Zowat 60 renners heb ik ingehaald om uiteindelijk te stranden op de zevende stek. Stel je eens voor wat er had ingezeten moest ik een deftige startpositie hebben gehad. We zullen het nooit weten, maar ik vind het wel een prestatie om trots op te zijn.”

Hele weg afgelegd

Waar Alderweireld ook trots op mag zijn, is het parcours dat hij in zijn sportieve carrière al heeft afgelegd. Begonnen als tweedejaarsjunior, bijna gedubbeld in zijn eerste wedstrijden en nu een vaste waarde in de B-crossen die zijn mannetje staat tussen de profs. “Best zot, hé! Ik ben echt content met de progressie die ik de afgelopen jaren maakte en moet daarvoor een pak mensen bedanken. Mijn familie die altijd voor me klaar staat, mijn vriendin, mijn mecanicien Wouter, mijn trainer Michel Geerinck, mijn ploeg… En ook met mijn werkgever, Enjoy Concrete, heb ik geluk. We hebben een regeling kunnen uitwerken zodat ik in de winter op woensdag thuis ben. Die rust is welkom met het oog op de crossen in het weekend. Soms denk ik dat er nog meer zou inzitten, moest ik meer kunnen rusten. Mocht ik daar de kans toe krijgen… Maar kom, ik ben al heel tevreden met waar ik nu sta”, besluit Alderweireld.