https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Stijn Steels: “Yves was favoriet voor Paris-Roubaix”

Tim Declercq D © belga
Tom Vandenbussche

Yves Lampaert (29) zette woensdag met Brugge-De Panne voor het vierde seizoen op rij een WorldTour-wedstrijd op zijn palmares. Maar het nieuws van de dag was de sterkte van zijn trainingsgroepje De Melkerie, dat ook Tim Declercq (tweede), Bert Van Lerberghe (zevende) en Jonas Rickaert (tiende) mee in de kopgroep had.

Geen Paris-Roubaix zondag voor de drievoudige IJzeren Briek (2017, 2018 en 2019) van deze krant en dus was Brugge-De Panne zijn laatste kans van 2020 op succes. Zo geschiedde ook. Na Dwars door Vlaanderen en een rit in de Vuelta (2017), opnieuw Dwars door Vlaanderen (2018) en een tijdrit in de Ronde van Zwitserland (2019) was dit al zijn vijfde individuele zege op WorldTour-niveau. Met ook nog een Belgische titel op de weg, een Belgische titel in het tijdrijden en twee wereldtitels in het ploegentijdrijden begint het palmares van Lampaert serieus aan te dikken.

In Brugge-De Panne maakten naast Lampaert nog drie andere leden van De Melkerie deel uit van de kopgroep van de tien. “Dat is zeker geen verrassing voor mij”, glimlacht Stijn Steels, ook lid van De Melkerie en zijn ploegmaat bij Deceuninck-Quick-Step. Hij moest woensdagnamiddag met zoontje Victor op controle naar Kind & Gezin, waardoor hij de laatste twee kilometer van de koers op zijn gsm moest volgen en pas na afloop de finale in uitgesteld relais op tv kon bekijken. “Ik moest vooraf een pronostiek met zes namen doorgeven en had Yves, Bert en Rickie er ook bijgezet. Logisch, want iedereen weet dat onze ploeg zo’n waaierkoers altijd in handen neemt. Of ze onderling met elkaar gesproken hebben? Daar zal niet veel tijd voor geweest zijn. (grijnst) Maar als je iemand pijn kan doen, wordt dat ‘s avonds in ons WhatsApp-groepje niet vergeten.”

Stijn Steels:
© BELGA

Zelf was Steels oorspronkelijk ook voorzien voor Brugge-De Panne, maar bij een val in de BinckBank Tour liep hij een breuk in zijn handwortelbeentje op. “Ik moet eerlijk zijn: het doet wel een beetje pijn om die gasten zo bezig te zien. Als je eigen ploeg alles in waaiers trekt, is de kans groot dat je zelf ook mee bent. Ik had daar ook vooraan kunnen zitten, maar ik zie het vooral als een extra motivatie om straks (woensdagavond, red.) voor de eerste keer sinds die val op de rollen te kruipen. En volgend jaar lukt het dan ook wel een keer om zo’n prachtige koers mee te maken.”

Geen Paris-Roubaix

Lampaert is de enige renner die erin geslaagd is om in de vier Belgische WorldTour-eendagskoersen van 2020 (Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen en Brugge-De Panne) in de top tien te eindigen. Woensdag behaalde hij zijn 24ste zege (inclusief vier criteriums) bij de profs. Deze Lampaert is na zijn sleutelbeenbreuk, begin augustus opgelopen in Milaan-Turijn, al enkele weken naar zijn beste vorm aan het toegroeien.

Stijn Steels:
© BELGA

Het is dan ook doodzonde dat Paris-Roubaix van komende zondag afgelast werd. “We zagen dat natuurlijk al een tijdje aankomen en dus was de ontgoocheling van het nieuws al wat minder groot”, vertelt Steels. “Als het een Roubaix in de regen was geworden, zou er niets tegen Van Aert en Van der Poel te doen geweest zijn. In zo’n weer moet je na elke bocht een gat op die twee dichtrijden en dat kan je geen hele dag blijven doen. Maar bij droog weer zag ik Yves als één van de drie topfavorieten naast Wout en Mathieu. Het zal voor een andere keer zijn”, besluit de 31-jarige Meulebekenaar. (Tom Vandenbussche)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.