Stijn Steels doet gooi naar zege in Omloop Mandel-Leie-Schelde

Stijn Steels: "De rol van ploegkapitein past goed bij mij." © Coghe
Redactie KW

Stijn Steels mikt zaterdag op een mooi resultaat voor eigen volk in de Omloop Mandel-Leie-Schelde in Meulebeke. “Zo’n vluchtkoers, die moeilijk te controleren valt, ligt me goed”, zegt de ploegkapitein van het procontinentale Veranda’s Willems-Crelan.

“Het is plezant om te kunnen starten in de koers in mijn dorp”, vertelt Stijn Steels. “Intussen ken ik hier heel wat mensen. Een van de organisatoren is trouwens mijn buurman. Een stevige prestatie zou mooi meegenomen zijn. Met de Ronde van Denemarken en de BinckBank Tour in de benen zou mijn vormpeil goed moeten zijn. Een snelle koers als de Omloop Mandel-Leie-Schelde is wel iets voor mij.”

“Ik kom met een goede basis aan de start van het laatste seizoensluik”

Steels weet overigens wat het betekent om te winnen in Meulebeke. In 2007 schreef hij de intussen verdwenen junioreseditie van de Omloop Mandel-Leie-Schelde op zijn naam. Na een lastige lus doorheen de Vlaamse Ardennen hield hij Kirill Pozdnyakov – die onlangs nog de profkoers in Dentergem won – en Matthias Allegaert achter zich. Waar Steels zich in het voorjaar nog wegcijferde voor Wout van Aert, kan hij in deze periode van het seizoen vol voor eigen rekening rijden. “In de Ronde van Denemarken stond alles in het teken van Wout van Aert en Tim Merlier. In de BinckBank Tour was het wat moeilijker om doelen te stellen. Ik heb er zoveel mogelijk werk verricht voor Sean De Bie (die in de rit naar Antwerpen maar nipt naast de leiderstrui greep, red.). In de komende eendagskoersen is het wedstrijdverloop minder gemakkelijk te voorspellen. Dat is in mijn voordeel. Het is aan mij om mijn kans te grijpen.”

Drieweekse stage

“Ik kom met een goede basis aan de start van het laatste seizoensluik”, vertelt de zopas 29 jaar geworden hardrijder. “Ik was drie weken op stage. Eerst werkte ik in mijn eentje een oefenkamp in het zuiden van Frankrijk af. Daar heb ik hard getraind. Daarna trok ik op stage met Bert Van Lerberghe (die toen nog in de overtuiging leefde dat hij de Ronde van Spanje zou rijden, red.). We zaten er niet stil. Ik voel me goed. Vanaf nu gaat het van koers naar koers. Ik denk dat ik tot het einde van het seizoen een degelijk niveau kan halen.”

Steels was in juni dicht bij de zege in Ruddervoorde. Enkel zijn ploegmaat Tim Merlier ging hem vooraf. In 2014 won de uitgeweken Westerlonaar in het truitje van Topsport Vlaanderen-Baloise de kermiskoers in Dentergem. Wedstrijden in West-Vlaanderen zijn hem op het lijf geschreven. “Mijn doel is om nog een koers te winnen. In de Omloop Mandel-Leie-Schelde wil ik me alleszins dubbel plooien. Daags nadien is er de Schaal Sels. Vorig jaar werd ik er derde, het seizoen voordien eindigde ik er als zevende. Daar doe ik altijd mee voor de bloemen. Wie weet, kan ik dit keer toeslaan.”

Ideale situatie

Het is duidelijk dat de Meulebekenaar op en top gemotiveerd is. “Ik voel me prima bij Veranda’s Willems-Crelan. De rol van ploegkapitein past goed bij mij. Ik weet van mezelf dat ik niet de absolute kopman ben. Ik heb mijn rol gevonden. In dienst van een topper als Wout van Aert kan ik mijn waarde bewijzen in het grote werk. In een reeks andere wedstrijden kan ik dan weer aan mezelf denken. Een ideale situatie”, besluit Steels.

(MVH)