Devolder was met zijn veertig lentes de Belgische ouderdomsdeken in het peloton. Aanvankelijk wilde hij eind 2018 al stoppen. "Maar omdat ik de kans kreeg om dit jaar bij Corendon aan de zijde van Mathieu van der Poel te fietsen, besloot ik nog een jaar verder te doen. Maar nu was het plan in alle stilte te stoppen. Ik ben tevreden over mijn carrière en de resultaten die ik heb behaald", legt de West-Vlaming uit.

Stijn Devolder debuteerde in 2001 als stagiair bij Mapei-Quick.Step. In zijn lange profcarrière die bijna twee decennia duurde, verdedigde hij de kleuren van Vlaanderen-T-Interim (2002-2003), US Postal/Discovery Channel (2004-2007), Quick.Step-Innergetic (2008-2010), Vacansoleil-DCM (2011-2012), RadioShack/Trek (2013-2016), Véranda's Willems-Crelan (2017-2018) en Corendon-Circus (2019).

"Volderke" won onder meer twee keer de Ronde van Vlaanderen (in 2008 en 2009), werd drie keer Belgisch kampioen op de weg (in 2007, 2010 en 2013) en twee keer Belgisch kampioen tijdrijden (in 2008 en 2010).

Laundbouwmachines

Stijn Devolder werkte op 12 oktober met de Ronde van Zeeland zijn laatste wedstrijd af. De tweevoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen en drievoudige Belgische kampioen deed dat bewust in alle stilte. Veel poespas was niet aan de Deerlijkenaar besteed, ook niet toen hij hoge toppen scheerde. Hij gaat nu van zijn passie voor landbouwmachines zijn beroep maken.

"Ik wou er eigenlijk geen ruchtbaarheid aan geven en stoppen in alle rust en sereniteit. Maar dat is me dus niet gelukt", vertelt Devolder. "Eigenlijk had ik al de intentie om vorig jaar te stoppen. Maar ik kon nog een jaartje door bij Corendon-Circus, met iemand als Mathieu van der Poel naast mij. Die uitdaging ging ik graag aan. Ik heb er ook alles aan gedaan om nog goed te zijn. Deze zomer echter was het echt over. Ik werd 40 jaar en nam de beslissing om er op het einde van het seizoen mee te kappen."

Stijn Devolder: "Mijn eerste overwinning in de Ronde van Vlaanderen (2008) is het hoogtepunt in mijn loopbaan. Ik maakte toen, bovendien in de Belgische driekleur, een droom waar." © BELGA

"Mijn eerste overwinning in de Ronde van Vlaanderen (2008) is het hoogtepunt in mijn loopbaan. Ik maakte toen, bovendien in de Belgische driekleur, een droom waar. Het jaar nadien won ik opnieuw op de legendarische Halsesteenweg in Meerbeke. En ik mocht ook drie keer het podium op om de Belgische driekleur in ontvangst te nemen. Ik meen dan ook dat ik mag terugblikken op een mooie carrière. In het wielrennen draait niet alles, maar toch veel om winnen. Wel dat was ik de laatste tijd helemaal verleerd. En dat knaagde."

"Nu ga ik landbouwmachines aan de man brengen. Ik heb altijd al een passie gehad voor die dingen. Het is iets heel anders als wielrennen, maar ook dat zal ik gedreven en met volle inzet doen."

Kort portret

Naam: Devolder

Voornaam: Stijn

Bijnaam: "Volderke"

Geboortedatum: 29/08/1979 (40 jaar)

Geboorteplaats: Kortrijk

Nationaliteit: Belg

Lengte: 1m82

Gewicht: 81 kg

Profrenner sinds 2002

Teams

Topsport Vlaanderen (2002-2003)

Stijn Devolder hier actief bij Topsport Vlaanderen. © BELGA

US Postal (2004)

In 2004 reed Stijn Devolder voor US Postal, het team van Lance Armstrong. © BELGA

Discovery Channel (2005-2007)

Tussen 2005 en 2007 was Volderke actief bij Discovery Channel, de opvolger van US Postal. © BELGAIMAGE
Stijn Devolder, hier op kop aan het sleuren met wereldkampioen Paolo Bettini, Tom Boonen en Philippe Gilbert in zijn wiel. © BELGA

Quick-Step (2008-2010)

In 2008 haalde Patrick Lefevere Stijn Devolder binnen bij Quick-Step. Volderke zou er fietsen tot en met 2010. © BELGA

Vacansoleil-DCM (2011-2012)

Na twee jaar Quick-Step verhuisde Stijn Devolder naar Vacansoleil-DCM. Ook bij hen kon hij pronken in zijn Belgische driekleur. © BELGA

RadioShack-Leopard (2013)

In 2013 was Stijn Devolder actief bij RadioShack-Leopard. © BELGA

Trek (2014-2016)

Stijn Devolder hier op kop aan het sleuren voor zijn kopman Fabian Cancellara. © BELGA

Veranda's Willems-Crelan (2017-2018)

Stijn Devolder was in 2018 de wegkapitein van Wout van Aert. © BELGA

Corendon-Circus (2019)

In zijn laatste jaar als profrenner stond hij aan de zijde van Mathieu Van der Poel. © BELGA

Palmares bij de jeugd

1996: Ronde van Vlaanderen junioren

1997: Ronde van Vlaanderen junioren, NK junioren

1999: 2e Ronde van Vlaanderen beloften

Achttien profzeges

2002: 2e GP Le Samyn

2003: 3e E3 Prijs

Stijn Devolder werde derde in de E3 Prijs in Harelbeke in 2003. Hij mocht samen op het podium met winnaar Steven De Jongh en de Duitser Steffen Weseman. © BELGA

2004: 1 zege: rit Vierdaagse van Duinkerke - 3e Ronde van de Haut Var, 6e Driedaagse De Panne-Koksijde

2005: 1 zege: Driedaagse De Panne-Koksijde - 13e Parijs-Tours

In 2005 was Stijn Devolder de beste in de Driedaagse De Panne-Koksijde. © BELGA

2006: 1 zege: tijdrit Ronde van België - 8e Driedaagse De Panne-Koksijde, 6e Halle-Ingooigem, 8e Ronde van Duitsland, 11e Vuelta, 13e WK tijdrijden

2007: 4 zeges: tijdrit Driedaagse De Panne-Koksijde, NK, tijdrit en eindstand Ronde van Oostenrijk - 3e Ronde van Zwitserland, 18e Parijs-Roubaix - 1 dag leider Vuelta

In 2007 kroonde Stijn Devolder zich in Ronse voor het eerst tot Belgisch kampioen op de weg. Hij haalde het voor Tom Boonen en Philippe Gilbert. © BELGA

2008: 6 zeges: tijdrit en eindstand Ronde van de Algarve, Ronde van Vlaanderen, tijdrit en eindzege Ronde van België, NK tijdrijden - 9e E3 Prijs 7e Parijs-Roubaix, 4e Eneco Tour, 6e WK tijdrijden

In 2008 soleerde Stijn Devolder als Belgisch kampioen naar zijn eerste zegen in de Ronde van Vlaanderen. © BELGA

2009: 1 zege: Ronde van Vlaanderen - 5e dwars door Vlaanderen, 6e E3 Prijs

Ook in 2009 kwam Stijn Devolder solo aan in Meerbeke. © BELGA

2010: 3 zeges: Ronde van België, NK, NK tijdrijden - 4e Halle-Ingooigem

Tweede Belgische titel voor Stijn Devolder. Deze keer haalde hij het in Leuven voor Philippe Gilbert en Frederik Veuchelen. © BELGA

2011: 7e Chrono des Nations

2012: 8e Driedaagse De Panne-Koksijde

2013: 1 zege: NK - 8e Brabantse Pijl

In 2013 werd Stijn Devolder voor derde keer Belgisch kampioen. © BELGA

2014: 4e Driedaagse van West-Vlaanderen

2015: 2e Driedaagse De Panne-Koksijde, 13e Ronde van Vlaanderen

2017: 4e Rad am Ring

Op 29 augustus mocht Stijn Devolder 40 kaarzen uitblazen. Wij schotelden Volderke 40 gerichte vragen voor.

(BELGA)