Sterke zomer van Christophe Noppe

Christophe Noppe kende door herhaaldelijke pech een moeilijk begin van het seizoen. (foto Getty Images) © Getty Images
Redactie KW

Met al dat WorldTourgeweld en gepalaver over mogelijke WK-selecties is het wat tussen de mazen van het net gevallen, maar Christophe Noppe is aan een uitstekende zomer bezig. Vooral in de maand augustus reeg de derdejaarsprof de ereplaatsen aaneen. En daar hoeft het zeker niet bij te blijven. Na een degelijke Ronde van Groot-Brittannië lijkt de West-Vlaming klaar om ook in najaar nog een paar keer stevig uit te pakken.

In de nationale media zal je er niets over lezen. Daar zijn ze vooral bezig met het ophemelen van jonge talenten als Remco Evenepoel, het speculeren over mogelijke WK-scenario’s en bloemetjes gooien naar een superieure Mathieu van der Poel. Misschien terecht, maar wij vonden het tijd om eens een andere jonge renner in de kijker te zetten. Op zijn 24ste, zijn derde jaar tussen de profs, is Christophe Noppe zich immers stilaan aan het opwerken tot een gevestigde waarde in het spurtersgeweld.

Voorjaar in het water

Zijn sterke zomer is alleszins een serieuze opsteker voor de 24-jarige West-Vlaming. Zeker nadat hij zijn voorjaar grotendeels in het water zag vallen. Noppe opende nochtans met een degelijke prestatie in Mallorca, maar een pinkbreuk zorgde ervoor dat hij die positieve lijn niet kon doortrekken. “Dat was echt balen”, zucht Christophe. “Het ging om een complexe breuk, waardoor ik zeker drie weken niet mocht buiten fietsen. Op die manier loop je natuurlijk een ferme achterstand op. Probeer die dan nog maar eens in te halen. Mijn pink staat bovendien nog altijd scheef, dus die moet na het seizoen nog eens geopereerd worden.”

Ik ben altijd in vorm tijdens deze periode. Maar in vergelijking met vorig jaar heb ik nu wel enkele stappen voorwaarts gezet

Het duurde daardoor zelfs tot de Bredene Koksijde Classic (op 22 maart) vooraleer Noppe het goede gevoel weer te pakken kreeg. Meteen liep het weer mis voor de sprinter van Sport Vlaanderen-Baloise. “Op zo’n twee kilometer van de meet kwam ik zwaar ten val en liep ik een hersenschudding op. Daardoor verloor ik opnieuw een viertal weken. Zo was het voorjaar gepasseerd zonder dat ik iets had kunnen tonen. Ik ben wel blijven koersen, maar nooit op volle kracht. Achteraf gezien had ik er beter direct een punt achter gezet en mezelf de tijd gegund om volledig te herstellen, maar ja… Die Vlaamse klassiekers zijn de mooiste koersen en die wil gewoon je niet missen. Iedereen verschijnt in topvorm aan de start en heel België leeft mee met de renners. Jammer dat het zo gelopen is, maar in 2020 krijg ik een nieuwe kans. Hopelijk heb ik het geluk dan wel aan mijn zijde, want ik ben er nog steeds van overtuigd dat het de wedstrijden zijn die me het beste moeten liggen.”

Sterke nazomer

Ondanks die teleurstelling slaagde de Boezingenaar, die momenteel in Sint-Eloois-Winkel woont, er toch vrij snel in om zich te herpakken. Sinds de Ronde van Turkije presteert hij op een heel constant niveau, wat zich vertaalt in een nazomer vol ereplaatsen: Vierde in de Antwerpse Havenpijl op 11 augustus, daarna derde in Zottegem, achtste in de Schaal Sels, vijfde in de Omloop Mandel-Leie-Schelde in Meulebeke, vierde in de GP Jef Scherens… Telkens wedstrijden die eindigden op een massasprint.

Christophe Noppe, hier tijdens de Adriatica Ionica Race van eind juli, liet de voorbije maanden een resem ereplaatsen optekenen. (foto Getty Images)
Christophe Noppe, hier tijdens de Adriatica Ionica Race van eind juli, liet de voorbije maanden een resem ereplaatsen optekenen. (foto Getty Images)© Getty Images

“Ik ben altijd in vorm tijdens deze periode”, knikt Noppe. “Maar in vergelijking met vorig jaar heb ik nu wel enkele stappen voorwaarts gezet. En vooral dat stemt me tevreden. Na een tegenvallend voorjaar zorgen de afgelopen maanden ervoor dat ik mijn seizoen toch met een positief gevoel zal beëindigen. Al mag er altijd nog iets bijkomen. Het zou leuk zijn mocht ik 2019 met een zege kunnen afsluiten. Die ereplaatsen zijn mooi, maar je koerst toch om te winnen. En het zijn toch zeges die de mensen onthouden. Maar komt die overwinning niet, dan zal ik daar mijn slaap niet voor laten. Ik had eigenlijk nooit gedacht om prof te kunnen worden. Dat ik straks mijn vierde contractjaar bij Sport Vlaanderen-Baloise mag ingaan, is voor mij al een droom die uitkomt.”

Van der Poel op één

Tot slot wilden we toch eens weten wat Christophe nu verwacht van de strijd om die felbegeerde regenboogtrui. Tijdens de Ronde van Groot-Brittannië zat hij namelijk op de eerste rij om enkele topfavorieten aan het werk te zien. En er was één renner die een grote indruk op hem heeft gemaakt: Mathieu van der Poel. “Het was zelfs een beetje vernederend”, blaast Noppe. “Hoe hij hier rond reed, pfff… Het WK wordt een andere koers, maar je zal toch verdomd goed moeten zijn om hem te kloppen.” (BVS)

Leeftijd: 24 jaar. Woonplaats: Sint-Eloois-Winkel (afkomstig van Boezinge). Ploeg: Sport Vlaanderen-Baloise. Jeugd: 15 zeges. Brak als vierdejaarsbelofte in de zomer van 2016 helemaal door met vier interclubzeges en mocht mee naar WK voor U23 in Doha. WestSprint: 115de nieuwelingen 2009, 16de nieuwelingen 2010, 19de juniores 2011, 5de juniores 2012, 13de beloften 2013, 6de beloften 2014, 3de beloften 2015, 2de beloften 2016. Palmares profs: 1 zege (De Kustpijl 2017). Palmares 2019: 0 zeges. Ereplaatsen: 4de Trofeo Palma, Ronde van Turkije (8ste in 1ste rit, 5de in 3de rit, 7de in 6de rit), 10de GP Marcel Kint, Boucles de la Mayenne (9de in 1ste rit, 5de in 2de rit), 4de Antwerpse Havenpijl, Arctic Race of Norway (9de in 2de rit), 3de GP Stad Zottegem, 8ste Schaal Sels, 5de Omloop Mandel-Leie-Schelde, 4de GP? Jef Scherens.