Stan Dewulf: “Valverde mocht wat meer meewerken”

Stan Dewulf (23) uit Stavele is de enige West-Vlaamse profwielrenner op de weg die momenteel nog aan het seizoen 2020 bezig is. Dewulf is namelijk van de partij in de Vuelta en toonde zich al enkele keren. “Mijn debuut in een grote ronde is geslaagd.”

(foto Belga) © belga

1. Je eerste grote ronde zit er bijna op. Is het wat meegevallen?

“Zeker! De conditie is goed, het weer valt mee en de sfeer binnen de ploeg is uitstekend. We waren er vaak bij in de vroege vlucht en Tim Wellens wist twee ritten te winnen. Ik ben echt blij voor Tim. Hij kende geen gemakkelijk seizoen, maar rijdt nu enorm sterk.”

2. Zelf heb je je ook meermaals getoond. Vorige week dinsdag ging je samen met Valverde in de aanval, was dat een speciaal moment?

“Valverde is iemand waar ik als kind naar opkeek en het deed me wel iets om met hem voorop te rijden. In de koers mag je er eigenlijk niet bij stilstaan, maar soms denk ik eens: toch zot dat ik nu tussen al die straffe coureurs mag rijden. Maar op het moment zelf vond ik vooral dat hij wat meer mocht meewerken.” (lacht)

3. En een dag later was je weer mee. Je werd zelfs beloond met de prijs voor de strijdlust. Mogen we het een geslaagd groterondedebuut noemen?

“Wat mij betreft wel. Tijdens de Ronde van Vlaanderen kreeg ik plots af te rekenen met maagklachten en kwam ik geen poot vooruit. Dat zorgde voor enige twijfels, twee dagen later begon de Vuelta al, maar ik ben er snel weer doorgekomen. Ik kon me een paar keer tonen en voel me nog niet helemaal leeg.”

4. Zondag lag de aankomst op de top van de monsterlijke Angliru. Met welk verzetje reed je daar naar boven?

“Met een 36×32 en op de steilste stukken was dat nog te groot. (lacht) Vooral tussen kilometer drie en twee van de top was het afzien. Maar ik zat in een goede bus en we hadden geen tijdsdruk, al bij al heb ik hem vlot overleefd. Of je hem kan vergelijken met de Kemmelberg? Ja, maar dan maal dertig.”

5. Zondag mag je terug naar huis, maar je gaat niet richting Stavele?

“Ongeveer een jaar geleden ben ik naar Gent verhuisd. Dat was een stuk praktischer en ik woon hier graag. Stavele is wel heel afgelegen. (lacht)Maar ik keer met veel plezier terug naar de Westhoek. Dan bezoek ik mijn ouders of enkele vrienden en maak ik een ritje richting Heuvelland. Altijd plezant.”

(Beau Vandevyvere)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.