Stan Dewulf trekt voor twee jaar naar AG2R: “Het sportieve sprak me enorm aan”

Stan Dewulf, volgend seizoen ploegmaat van Naesen en Van Avermaet. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Het was al een tijdje geweten, maar vorige week mocht hij het ook officieel aankondigen. Na vijf jaar Lotto Soudal (drie jaar bij de beloften en twee jaar bij de profs) maakt Stan Dewulf in 2021 de overstap naar het Franse AG2R-La Mondiale. De komende twee seizoenen mag hij proberen om Oliver Naesen en Greg Van Avermaet aan een klassieke zege te helpen.

Stan, 13 oktober 2019. Wat zegt die dag jou?

“Dan was mijn laatste wedstrijd zeker, Parijs-Tours?”

Ondertussen zowat 10 maanden geleden. Weet je nog wel hoe een fiets eruit ziet?

“Dat is nu eens een goede vraag. (lacht) Iets met twee wielen en een zadel zeker? Neenee, wees gerust. Ik heb in die tijd zeker niet stilgezeten. Ik heb hard getraind, veel op mijn fiets gezeten en ben enorm gemotiveerd om aan mijn seizoen te beginnen.”

Zijn alle knieperikelen van de baan?

“Jaja. Ik heb daar de voorbije winter lang mee gesukkeld, maar na mijn operatie in januari ging het snel de goede kant op. Volgens mij was ik zelfs klaar geraakt voor Parijs-Roubaix, mijn droomkoers. Ik had er echt alles voor gedaan om daar in topvorm te kunnen starten.

En toen kwam corona en werd plots het hele voorjaar afgeblazen.

“Ik was net op stage in de Sierra Nevada toen België de lockdown aankondigde. Plots moest ik naar huis terugkeren en van instelling veranderen. In plaats van naar mijn topvorm toe te werken, werd het overschakelen op wintermodus en de conditie onderhouden.

De coronacrisis kwam jou dus goed uit?

“Goh, op sportief vlak misschien wel, maar ik had het toch liever anders gezien. Veel mensen hebben een dierbare verloren, veel bedrijven zitten in moeilijkheden, het sociale contact dat wegvalt,…. Zelf mag ik eigenlijk niet klagen. Mijn vrienden en familie zijn gezond gebleven, ik kon blijven trainen en het was mooi weer. Enkel de wedstrijden vielen weg, maar op zo’n momenten zijn er belangrijkere dingen dan koers.”

Werkzekerheid bijvoorbeeld. Je contract bij Lotto Soudal liep af eind 2020. Heb je niet gevreesd voor je plekje in het profpeloton.

“Het is alleszins geen leuke periode om als renner einde contract te zijn. Veel ploegen hebben hun budget moeten terugschroeven of zagen sponsors afhaken. Ik denk zelfs dat we de gevolgen pas na het seizoen goed zullen voelen. Maar gevreesd voor mijn plek? Niet echt. Ik denk dat ik vorig seizoen en als belofte wel het één en ander bewezen heb.”

Dat moet ook AG2R gedacht hebben. Heb je lang getwijfeld toen zij kwamen aankloppen?

“Ik heb altijd graag bij Lotto gereden, laat dat duidelijk zijn. Zowel aan mijn periode bij de beloften als die bij de profs koester ik mooie herinneringen. Toffe ploegmaats, een goede omkadering, een uitstekende visie met jonge renners… Het probleem was een beetje dat John Lelangue, ceo bij Lotto, zelf met veel onzekerheid zat naar volgend seizoen toe. Vooral qua financiële mogelijkheden dan. Op het moment dat AG2R contact met me opnam, kon hij gewoon geen duidelijkheid geven.”

En waarom dan AG2R?

“Omdat ik bij hen heel veel vertrouwen voel. Nog tijdens de coronamaanden kwamen ze met een financieel correct voorstel op tafel. En dat terwijl ik al een hele tijd niks getoond had hé. Maar vooral het sportieve sprak me enorm aan. Als er geen gekke dingen gebeuren, trekken we in 2021 met een zeer stevige ploeg naar de Vlaamse klassiekers: Oliver Naesen, een paar steengoede Belgen, enkele sterke Fransmannen. En nu nog Greg Van Avermaet die erbij komt. Ik zie het helemaal zitten.”

En wat wordt jouw rol daarin?

“Ik moet zien mee te gaan tot diep in de finale om Oliver en Greg zo goed mogelijk bij te staan. Maar als ik me goed voel en ik zit in een mooie positie, dan denk ik wel dat ik mijn eigen kans zal mogen gaan. Maar dat zullen we dan wel zien.”

Wanneer zien we je eindelijk nog eens in actie?

“Normaal had ik moeten starten in de Heistse Pijl, maar die werd in extremis afgelast. Het is gewoon erg moeilijk om in deze periode een programma op te stellen. Voorlopig ligt enkel de Ronde van Wallonië (van 16 tot en met19 augustus, red.) al vast voor mij. Het wordt vooral zaak van elke kans te grijpen die je krijgt aangeboden.” (BVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.