Sporzacommentator Tom Vandenbulcke : “Tijdens de Tour leef ik op adrenaline”

Izegemnaar Tom Vandenbulcke is al veertien jaar vaste stem bij Sporza en Radio 1


Zaterdag gaat de Tour de France weer van start. De ‘grand départ’ vindt dit jaar in het Britse Leeds plaats, maar het grootste wielercircus ter wereld doet dit jaar ook onze contreien aan. En voor uitgeweken Izegemnaar en Radio 1-stem Tom Vandenbulcke is de Ronde van Frankrijk een van de drukste periodes van het jaar. “Dan leef ik drie weken lang op adrenaline.”

Na zijn studententijd in het Gentse verliet Tom Vandenbulcke definitief Izegem, maar de band met zijn thuisstad blijft altijd aanwezig. “Ik kom er niet zo vaak meer, maar de liefde voor Izegem is nog intact. Mijn familie woont er, ik heb er nog een pak vrienden… Alleen jammer dat de VRT niet vanuit Izegem werkt”, glimlacht hij.

Zaterdag start de Tour de France. Traditioneel een drukke periode voor jou.

“Dat kan je wel stellen. Het wordt mijn derde Ronde van Frankrijk. Elke dag ben ik co-presentator van Radio Tour op Radio 1. Een dagelijkse uitzending van vijf uur met alle weetjes en nieuwtjes uit het peloton. Er komen 25 razend drukke dagen op me af en dan tel ik de voorbereiding nog niet mee. Maar ik doe het met de glimlach. Drie weken lang vormen we met Radio Tour een van de hoekstenen van Radio 1. Dat is een eer. Ik heb nooit het gevoel dat ik moet werken. Ik prijs me gelukkig dat ik dit mág doen.”

Heb je geen zin om de sfeer van het Tourcircus ter plekke op te snuiven?

“Daar zeg je het: een circus. En dat laat ik liever aan mij voorbij gaan. Ik hoor van collega’s dat werken in de Tourkaravaan een flinke opgave is. De mensen zien en horen enkel de mooie kant van het verhaal, maar weten vaak niet welke obstakels er overwonnen moeten worden om een mooie reportage te maken.”

En na de Tour gaat de riem er even af bij jou?

“Niet echt, want eind juli gaat onze vaderlandse voetbalcompetitie alweer van start. En dan zit ik ook weer op post. In augustus heb ik even de tijd om op adem te komen, maar daarna is het weer volle gas vooruit.”

Dankzij je job heb we al veel mooie momenten beleefd. Welke blijven je bij?

“Onlangs mocht ik Eddy Merckx interviewen. Ik ben nu niet snel onder de indruk, maar vooraf had ik toch een gezonde nervositeit. Merckx is nog altijd de beste wielrenner aller tijden en als wielerfanaat gaat je hart dan toch enkele tellen harder slaan. Op zo’n momenten besef ik hoeveel geluk ik wel niet heb.”

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.