Sportvrienden Dries organiseert 22ste Driesprijs: Wielergeschiedenis in stand houden”

We zien v.l.n.r. Rik Bultynck, Nico Verlinde en Bernard Vanluchene. Stijn Vanluchene en Monique Maes ontbreken op de foto. © NVR
Redactie KW

Op 20 september vindt in Wielsbeke de Driesprijs plaats. Sportvrienden Dries organiseert de jeugdwielerwedstrijd al voor de 22ste keer, maar de vereniging ziet zijn ledenaantal slinken. “Wielsbeke heeft een wielergeschiedenis. Die proberen wij in stand te houden”, klinkt het.

Sportvrienden Dries organiseert elk jaar drie wielerwedstrijden in Wielsbeke: de Lenteprijs in het voorjaar, een rit van de West-Vlaanderen Cycling Tour en de Driesprijs. De eerste twee konden door corona niet plaatsvinden, maar de vereniging maakt zich nu toch op voor een wedstrijd. “Heel wat koersorganisatoren zullen het moeilijk krijgen door de crisis. Toen het virus uitbrak, slonk ons sponsorbudget. Vanaf die bewuste 13de maart kwam er niets meer binnen. Gelukkig konden wij terugvallen op onze hoofdsponsors en de medewerking van de gemeente. Maar niet elke organisatie is dat geluk gegund”, weet Bernard Vanluchene.

Kansen voor jongeren

Tegelijk kampt Sportvrienden Dries met een tekort aan bestuursleden. “We zijn nog met vijf en dat is lang niet voldoende. Veel verenigingen krijgen het moeilijk. Het is niet eenvoudig mensen te motiveren. Veel inwoners van Wielsbeke zijn inwijkelingen die de historie van Wielsbeke als wielergemeente niet kennen. Misschien ligt het daaraan”, schat Rik Bultynck in.

Toch zet de vereniging door en geven ze niet op. Jeugdwielerwedstrijden zijn broodnodig om de goede doorstroming naar het profwielrennen te hebben. “We moeten die jongeren kansen geven. Voor de grote sterren zoals Wout van Aert en Remco Evenepoel zitten wij elke week te supporteren, maar ook zij begonnen ooit in wedstrijden voor jongeren. Die wedstrijden mogen dus niet verdwijnen. We hopen dan ook dat nieuwe krachten ons team kunnen komen versterken.”

Afgesloten parcours

Op 20 september zullen miniemen en aspiranten het tegen elkaar opnemen in de straten rond het woonzorgcentrum. Al diende de organisatie zich wel aan te passen aan de coronamaatregelen. “Start en aankomst bevinden zich nu ter hoogte van de Waterstraat 62. We moeten het wzc zoveel mogelijk mijden. Daarnaast zijn mondmaskers verplicht langs het parcours en voorzien we alcoholgeldispensers.” Aan de andere kant profiteert de organisatie ook van de crisis. “Omdat er minder koersen zijn, kunnen we misschien meer deelnemers dan vorige jaren ontvangen.”

In de voormiddag nemen vier groepen miniemen van 8 tot 12 jaar het tegen elkaar op. In de namiddag zijn de 12- tot 14-jarigen aan de beurt. Waterstraat, Ter Triest, Abeelestraat, Rijksweg en Heirweg zijn op 20 september moeilijker bereikbaar omdat het parcours volledig afgesloten wordt.

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier