Sportieve Hoop Rekkem organiseert zondag 20ste editie Arend der Juniores

Het bestuur van Wielerclub De Sportieve Hoop Rekkem organiseert al voor de vierde keer een wedstrijd voor de Beker van België. We zien boven v.l.n.r.: Roland Casier, Wilfried Ossieur, Chris Caytan en Ronny Debeuf. Onder v.l.n.r.: Philippe Durieu, voorzitter Joël Van den Nest en Franky Tytgat. (Foto WO)
Redactie KW

Zondag mag Rekkem zich al voor de 20ste keer opmaken voor de Arend der Juniores. Om 14.30 uur worden 25 ploegen aan de start verwacht voor een wedstrijd van de Beker van België over negen ronden van zo’n 13 kilometer.

De Arend der Juniores is dit jaar aan haar 20ste editie toe, maar is pas sinds een viertal jaar een interclub in de Beker van België. Voorheen was het een gewone regionale wedstrijd. Dat stapje hoger kwam er mede onder impuls van Stefaan Depaepe van B&R (Bouw en Renovatie, red.), een van de hoofdsponsors. Voor een gewone nationale interclub was er helaas geen plaats meer op de kalender, maar het comité kon wel nog gaan voor een wedstrijd in de Beker van België.

De Zwarte Arend

Waar komt nu die naam ‘Arend’ vandaan? Philippe Durieu, ondervoorzitter van Koninklijke Veloclub Sportieve Hoop Rekkem, verduidelijkt. “20 jaar geleden hield ik Café Louis open, het lokaal van duivenmaatschappij De Arend, waarvan wijlen André Lietaer voorzitter was. Terwijl we de plannen voor de koers aan het maken waren, kwam op een gegeven moment oud-profwielrenner Marcel Kint, wiens bijnaam De Zwarte Arend was, binnen om zijn duiven in te korven. De samenloop hiervan zorgde uiteindelijk voor de naam Arend der Juniores.”

“De eerste editie, met winst voor Iljo Keisse, was voor mij ook de mooiste”

Voor de geïnteresseerden: Marcel Kint was de man die met één overwinning op het wereldkampioenschap in Valkenburg in 1938 maar liefst acht jaar wereldkampioen bleef, omdat er door de Tweede Wereldoorlog geen kampioenschap meer werd georganiseerd. “Op die manier blijft de koers ook een eerbetoon aan de alom gekende ondernemer André Lietaer, die uiteindelijk de eerste impuls had gegeven om de koers te organiseren”, voegt Philippe Durieu toe. Het huidige bestuur bestaat uit zeven man, met Joël Van den Nest als voorzitter. Daarnaast kunnen ze ook rekenen op een twintigtal medewerkers.

Mooie erelijst

“De eerste editie was voor mij ook de mooiste. Er waren ‘slechts’ 50 deelnemers, waarvan een vijftal op drie ronden van het einde wist te ontsnappen. Daar zat ene Iljo Keisse bij, die ik al kende uit het pistewielrennen. Op dat moment wist ik dat hij ging winnen en zo geschiedde… We mochten door de jaren heen ook al andere grote namen aan de erelijst toevoegen, zoals Gianni Meersman, Jens Debusschere en Thomas Dekker. Vorig jaar was Brits kampioen Jacob Vaughan van South East Cycling Team de snelste. South East is trouwens een team dat al sinds de allereerste editie van onze Arend komt, onder impuls van John Barclay. Voor hen is elk jaar al een van de drie wildcards gereserveerd, als blijk van respect voor hun jarenlange trouw aan onze koers.”

Koers leeft in Rekkem

Er mag gerust gezegd worden dat de organisatie veel wedstrijden organiseert doorheen het jaar. Zondag is er vooreerst de Arend der Juniores, de week erna zijn de aspiranten aan het werk op het Paradijs in Rekkem, op 15 augustus helpen ze mee met de organisatie van de junioreskoers op Lauwe-statie en enkele dagen later is er de finalerit van de West-Vlaanderen Cycling Tour. En om het af te leren is er met de oktoberkermis nog een koers voor beloften en elite zonder contract.

“Het parcours is redelijk zwaar, goed golvend”

Zondag staan er dus 25 ploegen aan de start voor een wedstrijd over 120 kilometer, verdeeld over negen ronden. “Het parcours is redelijk zwaar, goed golvend. Er wordt vertrokken aan het bedrijf B&R in de Lauwestraat richting Lauwe, daarna gaat het over golvende wegen richting Moeskroen en ten slotte wordt er teruggekeerd via het Paradijs”, aldus de ondervoorzitter. (RRK)

Juniores Rekkem

Zondag 24 juni. De Arend der Juniores, interclub Beker van België. Organisatie KVC De Sportieve Hoop. Tekenen controleblad vanaf 13.30 uur op het podium opgesteld op de parking van B&R, Lauwestraat 71. Start om 14.30 uur, aankomst rond 17.25 uur.

Parcours (119,7 km, verdeeld over negen ronden): start Lauwestraat. LAUWE:Rekkemstraat, Menenstraat, Lauweplaats, Schoolstraat, Hospitaalstraat, Larstraat, Dronckaertstraat. REKKEM: Grote Weg, Schelpenstraat, Neerweg. MOESKROEN: Chaussée de Lille, Rue de Purgatoire. REKKEM: Vagevuurstraat, Vaandelstraat, Paradijsstraat, Murissonstraat, Kattestraat, Moeskroenstraat, Plaats, Lauwestraat. (VW)